«АМНІСТІЯ» ЧИ ШТРАФ?

На початку вересня цього року через місцеві ЗМІ водоканал оголосив так звану «амністію» усім, хто добровільно заявить про свої несанкціоновані (належним чином через відповідні дозволи чи договори неоформлені) врізки в системи централізованого водокористування, а воно в себе включає як водопостачання, так і водовідведення (каналізація). Такий захід вважався нам, як один із шляхів зменшення втрат води через необліковане водоспоживання та певну компенсацію за необліковане водовідведення. Чи дійшов наш заклик до «підпільних» водокористувачів? Чи прокинулась в них совість? Відповідь така: на жаль, майже не дійшов і не прокинулась. Бо скористалися амністією лише одиниці незареєстрованих водокористувачів, решта надіялися, що їхні шкідливі дії не виявлять. І глибоко помилилися. Виявляємо і суворо, в межах чинної нормативно-правової бази, караємо.
Наказом по управлінню утворено комісію для розгляду питань безоблікового водокористування. Цей колективний орган при розгляді актів про безоблікове водокористування, перш за все, керується відповідними пунктами Правил користування системою централізованого комунального водопостачання та водовідведення в місті Новограді-Волинському та контролю за ними (далі — Правила...), затверджених рішенням міської ради від 24.09.09 р. №534 та відповідними державними Правилами, затвердженими Кабміном. Названі місцеві Правила... безоблікове водокористування трактують: «...якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними, при пошкодженому приладу обліку, при виявлених пристосуваннях, які негативно впливають на його роботу, зриву пломби» (п.3.2 Правил...).
Правила надають механізм розрахунків спожитого безоблікового водокористування: «...виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек, та дією її повним перерізом протягом часу доби, за який подається виробником вода до споживача» (п.3.3 Правил...) при цьому «Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку до безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить 1 місяць» (п.3.4 Правил...).
Виходячи з цього та маючи на увазі діючі тарифи на водопостачання та водовідведення, неважко обрахувати, що для першої групи споживачів (населення) у вересні штраф за місяць безоблікового водоспоживання становив 2052 грн., для споживачів третьої групи (госпрозрахункові) він значно більший, оскільки тариф на водопостачання для них вищий.
Зваживши все це, варто було б безобліковим водокористувачам задуматися, чи є сенс, як кажуть, «гратися з вогнем»? І, як правило, наш брат-слов’янин вкотре надіється «на авось...». Та не тут то було. Нове керівництво водоканалу посилило увагу служби реалізації до питань активнішого виявлення випадків несанкціонованого (безоблікового) водокористування і на середину листопада, за 2,5 місяці, маємо наступні результати.
Складено 29 актів. З них: 15 випадків — самовільні врізки до систем водопостачання; 2 випадки — самовільні врізки до систем водовідведення; 6 випадків — відсутня пломба на приладі обліку; 6 випадків — невідповідність фактичного водокористування у споживачів, яким розрахунки виконуються за нормою водоспоживання.
Останні 6 випадків підпадають під дію п. 3.14 Правил ... «Споживачі зобов’язані своєчасно надавати виробнику достовірні відомості про зміни, які відбулися у складі сім’ї споживача (поява нових членів сім’ї: народження дітей, приїзд на тривале проживання, вселення квартирантів тощо). При виявлені недостовірних даних про склад сім’ї та споживача, який немає приладу обліку води, нарахування за водоспоживання виконується по затвердженому нормативу, при цьому розрахунковий період рахується з моменту встановлення цих змін у складі сім’ї». Виконавши відповідні розрахунки, побачимо, що і в цьому випадку штраф виявиться солідним і не варто ризикувати. Однак...
Розглянувши подані акти, комісія, враховуючи низку інших додаткових обставин, в кожному випадку, приймала зважені компетентні рішення. Оштрафовано на суму 2052 грн. вісім безоблікових водокористувачів, двоє приватних підприємців оштрафовано за достовірно установлені періоди безоблікованого водокористування, а вони виявилися невеликими, один — на 1682,64 грн., інший — на 2287,80 грн., трьом безобліковим водокористувачам винесено попередження, решта отримали штрафи з урахуванням додаткових обставин в межах від 63,48 грн., за безоблікове водовідведення до 1275,66 грн. за безоблікове водоспоживання або відсутність пломби, чи недостовірні дані про фактичну кількість водокористувачів.
Всього нараховано по штрафах 27331,43 грн., сплачено штрафів на суму 20063,3 грн. До тих, хто відмовляється платити штрафи, застосовуються додаткові санкції, як-то: відключення від системи водопостачання, примусове стягнення штрафів через судові інстанції і виконавчу службу.
Яка географія і соціальний склад безоблікових водокористувачів? На цей раз, з етичних міркувань не називатимемо конкретних адрес і повних прізвищ зловмисників, назвемо лише вулиці і першу букву прізвищ порушників Правил... До цього додамо, що в переважній більшості — це люди небідні, серед них є, навіть, підприємці, котрі мають торговельні точки, і більшість з них, отримавши штрафи, до визначеного терміну сплатили. Тоді їх логіку неможливо зрозуміти, для чого необхідно було красти воду? Отже, неповний перелік безоблікових водокористувачів:
водопостачання: гр.К., вул.Яновського; гр.К., вул.Кончака; гр.М., вул.Червоноармійська; гр.П., вул.Комсомольська; гр.К., вул.Лубчицька; ПП К., вул.Герцена; ПП Б., ринок «Промінь»; гр.Г., вул.Зарічна; гр.К., вул.Богуна; гр.П., та К., II пров.Коростенський; водовідведення: гр.В., та Б., вул.Радянська; невідповідність фактичного водокористування за нормою водоспоживання: гр.М., вул.Леваневського; гр.М., та Б., вул.Рибалка; гр.І., вул.Соборності.
Користуючись нагодою, приводжу ще один важливий пункт Правил... який регламентує обов’язки споживачів з приладами обліку. Пункт 3.12 «Якщо доступ до приладу обліку з вини споживача неможливий, представник виробника виписує платіжний документ по затвердженим нормам споживання, про що робиться відповідна позначка в особовому рахунку споживача. Якщо протягом двох розрахункових періодів представник виробника не мав доступу до приладів обліку, він залишає споживачу у поштовій скриньці повідомлення про дату наступного відвідання чи прохання передати показання приладу обліку виробнику, якщо після цього споживач не передав відомостей про кількість спожитої води, виробник має право через 30 днів після дати відправлення письмового попередження з повідомленням про вручення припинити постачання води споживачу». Тож будьте дисциплінованими.
На закінчення викладеного ще раз звертаємося до громадянської свідомості городян. В котре акцентуємо вашу увагу, що водоканал є власністю територіальної громади міста. І якщо знаходяться серед нас такі, хто намагається продукцію цієї власності украсти, не будьмо байдужими, адже крадуть у нас. Повідомляйте про відомі вам факти безоблікового водокористування, не дозволяйте безкарно окремим недобросовісним громадянам привласнювати частку продукту виробленого водоканалом.
Василь МАТВІЙЧУК, голова постійної комісії міської ради з питань ЖКГ та екології, інженер служби реалізації