ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

ВІДПОВІДІ ДЕПАРТАМЕНТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ:
— Я загубив свою шлюбну обручку і хочу придбати нову. Чи потребує нова обручка якогось певного обряду (освячення тощо)?
— Звичайно, не обручка робить шлюб шлюбом, однак і посвячують її в контексті уділення цієї Тайни Христової Церкви також недарма. Тож, коли вже з Вами трапилася така неприємна пригода, то краще, все ж таки, після покупки нової обручки, принести її до храму та попросити священнослужителя, щоби, помолившись над Вами, з Вами та за Вас, благословив її освяченою водою.
— У нас із чоловіком є вже 5 похресників. Нещодавно родичі попросили чоловіка знову стати хресним батьком для їх дитини, і цього разу він відмовив. Родичка сказала, що це є гріх. Чи це правда?
— Смію Вас запевнити, що при трактуванні нею даного питання Ваша родичка дещо «переборщила». Річ у тім, що бути хресним батьком, насправді, є дуже почесно і відповідально, тому хресними батьками, зазвичай, рідні або прибрані батьки дитини обирають когось дуже достойного. Відмовитися, як у нас кажуть, «від христу», в такому випадку, означає ніби «підвести» тих, хто довіряє своєму сумлінню справу спасіння власного нащадка. Однак це зовсім не означає, що слід безрозсудно і безвідповідально ставитися до виконання такого поважного обов’язку, безвідказно беручи на себе зобов’язання займатися християнським вихованням великої кількості дітей, тим більше, що теперішня динамічність нашого з Вами життя може легко розкинути на роки і десятиліття особу хресного і хрещеника на відстані у тисячі кілометрів. Зрештою, є ж усе-таки якийсь край нашим фізичним і, навіть, моральним можливостям. Однак, самозрозуміло, така відмова — стати хресним батьком дитині Ваших друзів чи знайомих — повинна бути добре зваженою Вами, відповідно аргументованою та дуже делікатно висловленою, а Ваша приватна участь у житті цього маленького оглашенного, який невдовзі стане повноправним членом Церкви, не повинна обмежуватися тільки до молитви за його здоров'я і спасенну вічність.
— Як найкраще реагувати, коли на вулиці перепиняють сектанти?
— Слава Ісусу Христу! Вельмишановна Надія! На жаль, ці люди не дуже відкриті, щоб слухати, але лишень, щоб проповідувати новину, яку вони чують на своїх зібраннях. Немає чого дивуватись — їх так вчать. Ми з ними живемо в інших площинах. Так, є багато спільного, але щоб це спільне віднайти, потрібно слухати один одного. Під час діалогу це нормально і природно, але коли пропонується монолог, — важко. Коли людина, навіть не завдає собі труду, щоб тебе вислухати і прийняти твоє доведення, то чи варто вести такі бесіди. Якщо ж розмова почалась, моя вам порада — тримайтесь лише однієї теми. Тому що тактика цієї організації — подати якомога більше інформації, але із усіх питань. Після розмови складається враження про надзвичайні знання і глибоку обізнаність. Домовтесь про одну тему і не відступайте від неї. Звичайно перед тим потрібно добре підготовитись. Зичу Вам добра і Божого благословення!
— Чи можна взяти скромний шлюб в Церкві, без сукні шлюбної, гостей та весілля?
— Сукня та весілля не є необхідними для шлюбу. Справді необхідним є ваша (вас і вашого нареченого) віра, добра воля та тверде переконання.
Власне для того, щоб вияснити усі ці аспекти та допомогти вам свідомо прийняти рішення у нашій Церкві, є обов'язкові передподружні науки. Також потрібні свідки (дружби і дружки) та обручки. Тож вам слід звернутись до пароха (настоятеля храму) з тим, щоб домовитись про усе.
Щодо «фінансового» аспекту, то теж не хвилюйтеся. У нас, як правило, не ставлять певної величини пожертви. Слід розуміти, що ті кошти, які ви даєте не є «оплатою послуги», а саме пожертвою Богові з проханням про Боже благословення на ваше подружжя та виявом вдячності за це Його благословення.