ЗНАЙТИ «НОВИХ» БАТЬКІВ ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ НИНІ ПРОБЛЕМАТИЧНО

Попри те, що в Новоград-Волинському районі на первинному обліку перебуває 185 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, саме в нашому районі, в порівнянні з іншими по області та державі, справи щодо усиновлення дітей просуваються нормально. Принаймні, так вважають організатори всеукраїнського семінару з теми усиновлення – представники держдепартаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства сім’ї, молоді та спорту. Саме тому, кажуть, місцем для проведення семінару обрали Житомирську область, і один із трьох днів роботи присвятили перебуванню у Новоград-Волинському районі.
Гостей – представників обласних служб дітей – зустрічав особисто голова Новоград-Волинської РДА Микола Іванюк, а також голова районної ради Віктор Гончарук, заступник голови РДА Микола Гриценко, начальник служби у справах дітей РДА Володимир Білім, інші посадові особи району.
Увазі учасників семінару запропонували коротку характеристику Новоград-Волинського району, що, зрештою, звелася до аналізу справ у питаннях батьківства та усиновлення. Микола Іванюк не без гордості повідомив, що в районі нині діє 3 дитячі будинки сімейного типу (два в Гульську та один у Городищі), в яких проживає 26 дітей. Крім цього, є чотири прийомні сім’ї, в яких виховується шестеро дітей. Ще 90 діточок мають опікунів. Поряд із цим – 63 дитини перебувають у державних закладах. І влада наразі концентрує свої зусилля, аби цю, останню, цифру зменшити, у найближчій перспективі, ініціювавши створення ще двох прийомних сімей.
Як розповів начальник служби у справах дітей РДА Володимир Білім, робота над усиновленням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, наштовхується на дві проблеми. По-перше, важко знайти вихователів чи прийомних батьків, оскільки мало хто виявляє бажання взяти на себе таку відповідальність, як виховання не своєї дитини. По-друге, для створення нових дитячих будинків сімейного типу потрібно чималі суми грошей. Однак над вирішенням цих проблем працюють, а проведення всеукраїнського семінару саме на базі Новоград-Волинського району свідчить, що в нас є певні напрацювання для обміну досвідом з іншими регіонами.
Після вступної ознайомлювальної частини семінару, його учасники побували в гостях у прийомних сім’ях та в діючих дитячих будинках сімейного типу.
Олег БРЮХАНОВ