ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: «АРМІЇ — БУТИ Й МІЦНІТИ!»

ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: «АРМІЇ — БУТИ Й МІЦНІТИ!»

\"ВІКТОРНародний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Валерій Коновалюк презентував розділ «Сучасна армія» з передвиборної програми кандидата в Президенти України Віктора Януковича «Україна для людей».
Обіцянку Ю.Тимошенко відмінити з 2008 року призов до армії у зв’язку з переходом Збройних сил на контрактний спосіб комплектації, сьогодні називають авантюрою вже не лише військовослужбовці, які ще в 2007 році добре розуміли, що армія не готова до такого переходу.
Мотивація професіоналів до служби залежить у першу чергу, від матеріальних стимулів, що визначаються урядом. Український бюджет передбачає витрати на оборону на одного військовослужбовця близько 6 тисяч доларів, що у 8 разів менше, ніж у російській армії, і в 23 рази менше, ніж у французькій. Якщо оборонний бюджет Польщі з армією у 120 тисяч чоловік складає 9 мільярдів доларів, то оборонний бюджет України з армією у 200 тисяч складає всього лише 1 мільярд доларів.
Проте планомірне скорочення відсотку бюджетних витрат у структурі ВВП, який має бути направлений на оборону і утримання Збройних сил, продовжується і надалі. Якщо згідно із законом про оборону на ці потреби передбачено 3%, то за п’ять років об’єм фінансування армії скоротився практично вдвічі — з 1,3 до 0,7%. При цьому витрати на оборону в поточному році склали 56% від потреби, а в цілому дефіцит оборонного бюджету складає близько 6 млрд. грн. Тобто навіть в умовах хронічного недофінансування оборони уряд не забезпечує в повному об’ємі виконання закону про державний бюджет у частині забезпечення української армії. Так, потреба ЗСУ у речовому майні сьогодні фінансується на рівні 20% від потреби. Паливно-мастильними матеріалами українська армія забезпечена на 10-12%, продуктами харчування — на 60-70%, авіаційним паливом тільки на 2%.
Армія як соціальний інститут не може самостійно вирішити і такі соціальні проблеми, як житлова, проблеми соціального захисту військовослужбовців та їхніх родин тощо. Тому, на думку переважної більшості військовослужбовців, основною проблемою при переході ЗС України до професійної армії є проблема критично обмеженого фінансування оборонних потреб з боку держави, що спричиняє недостатнє грошове забезпечення контрактників, проблеми з забезпеченням їх житлом, низький рівень соціальних гарантій, пільг, компенсацій тощо.
У цьому сенсі уряд Ю.Тимошенко, розваливши економіку, повністю позбавив військовослужбовців впевненості у завтрашньому дні, поставив родини офіцерів за межу бідності.
Так, рядовий контрактної служби отримує 870 гривень, що втричі менше, ніж у російській армії. Молодший сержант контрактної служби — командир відділення, котрий має вислугу 3 роки, отримує всього лише 1100 гривень, що вдвічі нижче, ніж середня заробітна плата в Україні. Підполковник — командир батальйону з 18 роками вислуги, отримує 2500 гривень, що набагато нижче, ніж отримує середній чиновник з Фонду соціального страхування.
Сьогодні 75 тисяч офіцерів і контрактників не мають нормальних житлових умов. На квартирному обліку перебувають 48 тисяч офіцерів, з них 13 тисяч офіцерів чекають на отримання житла більше 10 років.
Підписати контракт — ще не означає стати професіоналом у військовій справі. У першу чергу, професійна армія відзначається високою боєздатністю, а це — високий рівень професіоналізму, помноженого на патріотизм. Тому вищезгаданий акцент на матеріальному утримуванні військовослужбовців не повинен відтіснити другу складову — переконання, що означає патріотизм, обов’язок, самопожертву, інакше професіонал перетвориться на найманця, а не патріота-захисника Батьківщини.
У своїх виступах і програмних установках кандидат у Президенти України В. Янукович стосовно армії наголошує на наступних аспектах:

  • оптимізація системи управління Збройними силами й системи матеріально-технічного забезпечення армії; переведення системи зв’язку Збройних сил України на цифрову основу, створення автоматизованої системи управління військами; поліпшення тактико-технічних характеристик озброєнь, що перебувають на балансі найбільш техноємких видів Збройних сил — Повітряних сил і Військово-морських сил;

  • ставка на розробку нових видів озброєнь підприємствами українського ВПК, акцент на розвитку вітчизняної військово-технічної думки;

  • виконання міжнародних зобов’язань України у військовій сфері, поглиблення кооперації з усіма нашими партнерами й сусідами, зміцнення відносин із Російською Федерацією.


Віктор Янукович у своїй виборній програмі чітко гарантує одержання житла молодими офіцерами протягом першого року служби. Безквартирні офіцери, доведені цією владою до рівня бомжів, також одержать дах над головою. Соціальний захист людини з рушницею — найважливіший пріоритет виборної програми Віктора Януковича. Від пустопорожніх обіцянок помаранчевих авантюристів потрібно переходити до вирішення конкретних питань.
Тарас ВЕРБИЧ