ОЛЕКСАНДР ГАРБОВСЬКИЙ: «ОДИН У ПОЛІ НЕ ВОЇН — МОЛОДІ ВАРТО ОБ’ЄДНУВАТИСЯ»

ОЛЕКСАНДР ГАРБОВСЬКИЙ: «ОДИН У ПОЛІ НЕ ВОЇН — МОЛОДІ ВАРТО ОБ’ЄДНУВАТИСЯ»

Як свідчить статистика, третина населення України — це молодь віком від 14 до 35 років. І хоч це значна частка населення, але на запитання — чи легко бути молодим в Україні, дати позитивну відповідь складно. Тому що з перших кроків у дорослому житті на молодь очікує багато проблем. І саме про це — наша наступна розмова з депутатом міської ради, який займає активну життєву позицію, зокрема і щодо вирішення молодіжних питань, генеральним директором будівельної компанії «Євро Фасад» Олександром ГАРБОВСЬКИМ:
— Олександре, чому саме проблеми молоді, на ваш погляд, потребують особливої уваги?
— Знаєте, у мене інколи складається враження, що про цю категорію населення в нашій державі влада просто забула, залишивши її без будь-якої підтримки — на самовиживання. Саме тому у молодих так гостро відразу постають проблеми житла, працевлаштування, розвитку власного бізнесу. Деякими із цих проблем мені особисто доводилося перейматися. Скажімо, обіцяли пільгові кредити для молодих, але, по суті, всі ці обіцянки тільки обіцянками і залишилися.
Згодом, коли я став депутатом, і всі проблеми життя міста та держави почав бачити на законодавчому і рівні органів місцевого самоврядування, то ще більше зрозумів наскільки всі ці проблеми серйозні та актуальні, наскільки тим чи іншим чином вони зачіпають і молодь.
Розмірковуючи над цим, зробив для себе невтішний висновок щодо того, що молодь у нас переважно безініціативна і практично нічого не робить для того, щоб привернути увагу влади до своїх проблем, принаймні, публічно про них говорити і шукати шляхів вирішення.
— Отже, саме ініціативних лідерів молоді не вистачає?
— Я б не говорив категорично, що їх немає. Є поодинокі заходи, форуми, є, навіть, лідери, але всіх цих людей переважно нічого не об’єднує. А один, як відомо, у полі не воїн. І ще прикро те, що серед депутатів Новоград-Волинської міської ради, як загалом і інших рад, дуже незначний відсоток молоді. Але ж ради народних депутатів — це саме та трибуна, з якої ці всі проблеми можна озвучувати і дієво вирішувати. Я розумію, що тут зачіпаються і партійні питання — адже саме за партійними списками обираються депутати. На мій погляд, у таких списках має бути хоча б третина молоді.
Саме спілкуючись з молодими, переймаючись їх проблемами, я зрозумів, що по одному ми всі слабкі, а разом — сила, тож потрібно молоді об’єднуватися у потужну організацію, яка б була представлена не лише на всеукраїнському, а й на міжнародному рівні. Серед таких мою увагу привернув Народний альянс молоді. І рік тому ми створили в Новограді-Волинському осередок Всеукраїнської громадської організації НАМ.
— Олександре, оскільки ні для кого не секрет, що багато громадських організацій у нашій країні створюються «під вибори», а через якийсь час розпадаються, і всі про них благополучно забувають, то хотілося б поцікавитися — чи не очікує така доля і НАМ?
— Хочу зазначити, що сьогодні дійсно багато хто задає питання — чи не заполітизована наша молодіжна громадська організація? Чітко кажу, що «де юре» — однозначно «ні», але насправді громадські організації, якщо вони не відірвані від життя, підтримують ті чи інші ідеї. І ми не стоїмо осторонь — беремо активну участь у житті держави. Зокрема, і в політичному. Незабаром президентські вибори, вибори до місцевих рад, вибори мера. І ми не збираємося в цьому плані займати очікувальну позицію: будемо говорити — кого ми хочемо бачити на посадах Президента, мера, які постаті. Крім того, молодь має не лише активно виступати, а й балотуватися кандидатами в депутати рад всіх рівнів.
— Які заходи проводилися новоград-волинським осередком НАМу протягом цього року?
— Ми взяли активну участь у досить масовій акції «Пробіг заради життя». До речі, хочу нагадати, що міський голова Микола Боровець відмітив, що НАМ — була одна-єдина молодіжна організація, яка взяла участь у цьому заході.
Зараз ми активно почали працювати в напрямку популяризації та масовості молодіжного руху — незалежно від політичних поглядів і приналежності. Ми створили виконком і осередки, масово залучаємо студентство, робітничу молодь міста. Тісна співпраця налагодилася з відділом сім’ї і молоді, намічено багато планів на найближче майбутнє.
Хочемо на базі навчальних закладів організовувати дискусійні клуби. Одне з основних завдань організації — повернути владу до проблем молоді. Зазначу, що у нас на сайті (www.nam.in.ua) діє програма працевлаштування молоді. В кожному регіоні ми зустрічаємося з керівниками підприємств, проводимо моніторинг і виставляємо на сайті всі можливі вакансії, так само працюють і наші колеги з інших регіонів. Тому, переглянувши цю інформацію, можна скласти уявлення про те, яка ситуація з вакансіями склалася практично у всіх регіонах України.
— Чи відчувається підтримка вашої роботи, планів і задумів з боку обласних та столичних представників НАМу?
— Так, у цьому плані ми маємо серйозну підтримку. Нещодавно, 5 грудня, нашою організацією була проведена звітна конференція, у якій взяли участь голова Всеукраїнської організації Ружена Волянська і голова Житомирського обласного осередку Олена Станішевська.
Разом із гостями з самого початку нашої роботи ми відвідали музей Лесі Українки, бо це є особлива гордість і візитна картка нашого міста, і виступили в економіко-гуманітарному коледжі. Потім відбулася сама конференція, на якій ми прозвітували про виконану роботу. Маючи нагоду, хочу щиро подякувати за активну життєву позицію і підтримку нашого руху Ярославу Тодоровичу, Наталі Гордієнко, Ігору Левицькому, Павлу Обезюку, Ігору Бараннікову, Леоніду Демянчуку та Олександру Мельничуку.
На цьому засіданні також були присутні депутати міськради Дмитро Ружицький, Олена Солодовник, Станіслав Островський.
Підсумовуючи нашу розмову, хочу сказати, що саме молоді, яка проживає в регіонах, потрібно приділити особливу увагу. Бо вона — це майбутнє України, а такі ось міста і містечка, як Новоград-Волинський, — це основа всієї держави. Тому ми сподіваємося на підтримку влади, на серйозне ставлення до вирішення проблем молоді.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА