24 ГРУДНЯ — КАТОЛИЦЬКИЙ СВЯТВЕЧIР

24 ГРУДНЯ — КАТОЛИЦЬКИЙ СВЯТВЕЧIР

\"2424 грудня, переддень католицького Різдва. За традицією, цього дня заборонено вкушати їжу до першої зірки. Саме тому святкування Різдва починається зі сходом вечірньої зорі, яка, згідно з легендою, сповістила всьому світу про народження Сина Божого. Ввечері, 24 грудня, коли загоряється перша зірка, родини віруючих збираються за святковим столом. Перед початком трапези читається уривок з Євангелія, співається перша колядка, потім усі переломлюють різдвяний хліб — облатку, що символізує радість свята, яке наближається. Облатки звичайно освячуються в храмах під час чотиритижневого посту перед Різдвом.
Присутні діляться один з одним облатками, обмінюючись при цьому різдвяними побажаннями. Далі йде урочиста вечеря, по завершенні якої співаються колядки. За звичаями деяких слов’янських народів, зокрема поляків, святковий стіл складається з 12 пісних страв. Після вечері у святвечір віруючі відправляться до храму на святкову месу.
У родинах, де святкування Різдва є традицією, прийнято розповідати дітям про те, що в основі свята лежить легенда про народження Дівою Марією Сина Божого Ісуса Христа. Це найурочистіше свято, що супроводжується трьома церковними службами — опівночі, на світанку та вдень (тобто в лоні Отця, в утробі Богоматері та в душах віруючих). Церква вчить, що народження Христа відкрило можливість для спасіння душі та вічного життя для кожного віруючого.