МИКОЛА ІВАНЮК: «НАВІТЬ У КРИЗОВІ РОКИ МИ МОЖЕМО ГОВОРИТИ ПРО УСПІХИ»

МИКОЛА ІВАНЮК: «НАВІТЬ У КРИЗОВІ РОКИ МИ МОЖЕМО ГОВОРИТИ ПРО УСПІХИ»

На минулому тижні відбулася прес-конференція голови Новоград-Волинської районної державної адміністрації, на якій Микола Іванюк прозвітував перед представниками регіональних мас-медіа про свою діяльність та відповів на запитання журналістів:
— Миколо Олексійовичу, як ви оцінюєте свою роботу у ці непрості кризові роки?
— Навіть у кризові роки ми можемо впевнено говорити про успіхи. Владу завжди оцінюють по тому, що нею зроблено за час діяльності, а за минулих 5 років зроблено чимало.
Так, з інвестиційної діяльності — ми лідери в області. Всього надійшло інвестицій на 58 млн. 400 тис. доларів. Це велика сума. Якщо підсумувати загалом, то за всі минулі роки маємо найвищий показник.
Все це дало можливість інтенсивно створювати нові робочі місця — в середньому 793 створювалося кожного року, а торік — 1058 робочих місць.
Промислова галузь протягом останніх років розвивається зі значним нарощуванням обсягів виробництва. Приріст досягнуто як за рахунок широкого залучення у виробництво вітчизняних та іноземних інвестицій, так і введення в дію нових виробничих потужностей та перепрофілювання наявних потужностей на випуск конкурентоспроможної продукції
Нині багато говориться про спад виробництва в цілому по країні, але я прогнозую, що на Новоград-Волинщині буде ріст виробництва. Якщо в 2004 році за статистичним даними ми виробляли продукції на 62 мільйони гривень, то тепер така кількість товарної продукції виробляється щомісячно.
За останні роки район повністю змінив спеціалізацію. Основними видами продукції, що виробляється в районі, є керамічна плитка та санітарна кераміка, щебінь, паркет, розпилена деревина, сири, картон та інше.
Прийшовши три роки тому в Новоград-Волинський район з інвестиційним проектом вартістю 120 мільйонів євро, польська фірма «Церсаніт-Інвест» на сьогодні є компанією з найбільшим інвестиційним проектом в області.
У сільському господарстві виробництво валової продукції рослинництва та тваринництва очікується на рівні 95,8 мільйонів гривень, що на 34,5 мільйони перевищить відповідний показник 2004 року.
Агропромисловий комплекс району три роки поспіль є володарем перехідного кубку «Хлібороб» за найкращі показники з виробництва сільськогосподарської продукції серед районів перехідної зони області. У 2009 році район визнано кращим з виробництва зерна в перехідній зоні області. Загальний вал зерна (після обмолоту пізньої зернової групи) становитиме в поточному році біля 92 тисяч тонн, що на 74% більше, в порівнянні з 2004 роком.
Варто зазначити, що сільське господарство, як бізнес, — прибуткове. У 2007 році ми мали прибутків
16 мільйонів і у цьому році отримали прибутків близько
12 мільйонів. Як для кризового року — досить позитивний показник.
— Миколо Олексійовичу, що вдалося, а що ні у галузях освіти, медицини, культури і у соціальній сфері?
— Я хочу сказати, що з року в рік розвивається галузь будівництва. І в цьому році будівельними організаціями виконано будівельно-монтажних робіт на суму більш як 75 мільйонів гривень — ця сума у 8 разів перевищує ту, що була 2004 року. Тож протягом 2005-2009 років побудовано загальноосвітні школи у Великій Горбаші, Броницькій Гуті. Спортивні майданчики із синтетичним покриттям — в городницькій та ярунській школах, побудовано котельні на природному газу в городницькій школі та дитячому садочку, в Будинку культури Городниці та Броницької Гути.
Побудовано 5-поверховий 63-квартирний житловий будинок у Городниці, нову їдальню в суслівській школі, нові дороги.
За 5 років на будівництво, ремонт та реконструкцію загальноосвітніх шкіл використано майже 13 мільйонів гривень.
Всі ми пам’ятаємо, що чотири роки тому в районі працювало лише 5 дитячих садочків, а нині – 15 діючих. Кількість дошкільнят зросла на 58%.
Проведено реорганізацію первинної медичної допомоги на засадах загальної практики — сімейної медицини.Тільки за останній рік три ФАПи перетворено на амбулаторії, проведено реконструкцію двох дільничих лікарень. У розвиток матеріально-технічної бази первинної медичної допомоги за останні роки з різних джерел фінансування в районі залучено більш як 5 мільйонів гривень.
Пріоритетною є газифікація району. Ще 4 роки тому в районі було газифіковано лише 10% від загальної кількості дворів, нині – 35%, а до кінця року планується газифікувати 50% дворів. Всього за ці роки в районі побудовано 370 кілометрів газових мереж. Тож на сьогодні природнім газом користуються жителі в 31-му населеному пункті нашого району проти 15-ти у 2004 році. Незабаром таку можливість матимуть ще 15 сіл.
— Тож ви задоволені об’ ємом тих робіт, які виконано протягом останніх років?
— Так, нам вдалося зробити багато, незважаючи навіть на кризові роки. Про це свідчать і ті факти, що Новоград-Волинський район займає лідируючі позиції з багатьох показників в області, торік нами було досягнуто найкращих результатів економічного зростання за роки незалежності України. Все це дає можливість нам впевнено дивитися вперед і продовжувати всі ці починання.
— Щиро бажаємо вам успіхів!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА