МІНЯЮ МАШИНУ НА СНІГОХІД!

МІНЯЮ МАШИНУ НА СНІГОХІД!

Друга хвиля снігопадів принесла автомобілістам і пішоходам ще більше клопотів — до снігу на дорогах практично повсюди додалася ще й ожеледиця. Керувати автом за таких умов — неабиякий екстрим. То тут, то там машини буксують, ковзають, потрапляють у занос. Непереливки й тим, хто пересувається вулицями міста пішки. Хоча на тротуарах все ж безпечніше. Через що окремі водії тимчасово поповнили лави пішоходів.
Тим часом в управлінні ЖКГ міської ради запевняють, що комунальники працюють. А що робота їхня слабо помітна (крім, хіба що, центральних вулиць), — то на це є об’єктивні причини. Перша й основна, кажуть у владі, — обмежене бюджетне фінансування.
— Машина піску в нинішніх цінах коштує до тисячі гривень, — пояснює ситуацію начальник управління ЖКГ Володимир Мисін, — Дорого. Тому сиплемо пісок по-мінімуму: на перехрестях, біля зупинок, поблизу «лежачих поліцейських» та на підйомах.
Причина друга — виявляється, що в межах міста, згідно з санітарними нормами, не дозволено посипати дороги розчином соляної суміші надто високої концентрації. Можна використовувати тільки 10%-ий розчин. Тоді як на автотрасах застосовують розчин у 2,5 рази концентрованіший. Тому в місті лід і не розтає під дією суміші. Принаймні, так пояснює влада.
Снігові замети ускладнили життя й жителям сіл. Так, днями до редакції «ЗІ» телефонувала жителька з Пилипович. Скаржилася на сільську владу, що та ніяких дій не вживає, щоб бодай трішки розчистити сніг. А справа в тім, що на околиці села телефон є тільки в одній хаті. Дорогу до тієї хати замело. І тепер туди нема як пройти, якщо треба буде терміново скористатися телефоном. А живуть у тій частині села, за словами жінки, літні й немічні люди — самі зі снігом впоратися не можуть.
Ось так. Не було снігу — кажуть: зима — як не зима. Випав сніг — теж вигуки невдоволення з усіх боків…
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА