З МОРОЗАМИ ЖАРТУВАТИ НЕ ВАРТО

З МОРОЗАМИ ЖАРТУВАТИ НЕ ВАРТО

Такої холодної зими, як нинішня, за свідченням синоптиків, не було вже більше десяти років. Звісно, що морози, які перевищували відмітку мінус 20, принесли з собою цілий ряд проблем. У багатьох містах та країнах люди замерзали просто на вулицях — переважно ті, хто не мав на той час власного кутка. А це — особи без постійного місця проживання, бомжі. Саме вони постраждали найбільше, але багато хто отримав обмороження і через власну необережність. Саме про це — наш наступний репортаж.
Насамперед, ми побували у лікарні. Як повідомив нам головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО Василь Борис, з початку року до лікарні звернулися 22 пацієнти зі скаргами на обмороження. 14 з них проліковано амбулаторно, а восьмеро пролікувалися в стаціонарі.
Завідуючий травматологічним відділенням міськрайТМО Анатолій Благодир розповів, що у зв’язку з обмороженнями, було проведено 5 ампутацій кінцівок.
Привертає увагу той факт, що серед тих, хто постраждав від обморожень, найбільше — жителі сіл. Чоловіки рубали в лісі дрова — і не помітили, як мороз серйозно вразив руки і ноги, хтось порався на вулиці по господарству, не подбавши про теплий одяг. А один молодий чоловік просто очікував на вулиці друга, поки той зайшов у гості до дівчини. І хоч гостювання затягнулося, а на вулиці мороз все лютішав, проте, як то кажуть, «дружба — перш за все» — свого посту хлопець не покинув і друга таки дочекався. Щоправда, після чого відразу потрапив до лікарні з сильними обмороженнями.
А.С. Благодир оглядає хворого з обмороженнями кінцівокДекілька чоловік просто хильнули зайвого і вирішили прогулятися вулицями села. Як результат — обмороження. Для трьох чоловік така прогулянка закінчилася фатально — через алкогольні отруєння та обмороження загинули жителі трьох сіл району.
Практично щороку фатально закінчувалися сильні морози для декого з тих, хто не має постійного місця проживання. Саме бомжі замерзали, бо не мали куди подітися.
На щастя, нинішньої зими цю проблему вдалося вирішити. І про це наша наступна розмова з начальником управління праці та соціального захисту населення Ларисою Шутовою:
— Ларисо Валентинівно, куди в нашому місті можна заховатися від морозів тим людям, які не мають власного кутка?
— Цього року ми створили пункт соціальної допомоги для громадян, які перебувають у кризовій ситуації. Це не тільки люди без постійного місця проживання, а й сироти, ті, хто постраждав від насильства в сімї, або ті люди, хто з якихось причин опинився на вулиці і не має куди подітися.
— Протягом якого часу вони можуть знайти притулок у новоствореному пункті?
— До 10 днів можна знаходитись у нас — за адресою: вул.Івана Франка, 3.
— А де раніше знаходили притулок такі люди?
— По-різному. Когось деякий час утримували в лікарні, а деяких навіть наші працівники забирали до себе додому. Нині ж маємо облаштоване приміщення на 4 місця.
Хотілося б подякувати всім, хто допомагав нам у створенні пункту, адже робили це, як кажуть, всім миром.
Приміщення тимчасового пункту для людей, які потрапили в кризову ситуаціюШкола-інтернат надала нам у розпорядження списані ліжка; військові — матраци, подушки, ковдри, термоси; Територіальний центр — постіль; приватний підприємець Дмитро Ружицький — 200 комплектів одноразового посуду; Червоний Хрест — теплий одяг; кафе «Новий град» надає гаряче одноразове харчування; Будинок дитини дав халати. Щиро вдячна всім, хто виявив милосердя.
Також особлива вдячність — Всеукраїнському благодійному фонду «Оазис життя», який проводить надзвичайно велику і необхідну роботу, — саме його представники беруть на себе подальше опікування такими людьми.
Проводять психологічну підтримку, а якщо люди без постійного місця проживання погоджуються, то їх направляють у спеціальні реабілітаційні центри, кого потрібно лікують від алкогольної чи наркозалежності, вирішують житлову проблему, влаштовують на роботу.
— Ларисо Валентинівно, а чи є якась статистика — скільки людей без постійного місця проживання може бути на вулицях Новограда-Волинського?
— Саме завдяки проведеній нами раніше профілактичній роботі, влаштуванню тих, хто бомбував на вулицях у реабілітаційні центри, наскільки мені відомо, у нашому місті немає таких громадян. Точніше, на даний час маю таку інформацію. Але якщо хтось може повідомити про інше, то дуже прошу звертатися за телефонами: 5-20-30, 3-54-00, а у вихідні — 0677102999. Або за адресою: вул.Ушакова, 40, вул.Івана Франка, 3. Ми завжди готові допомогти.
Синоптики обіцяють, що на найближчим часом дещо потеплішає. Проте з морозом жартувати не варто, а слід завжди пам’ятати про те, як уберегтися, та що робити, якщо все ж таки обмороження сталося.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА