БЕРЕЖІТЬ ДИТИНУ ВІД НАРКОТИКІВ

Років 15 тому слова «НАРКОМАНІЯ», «НАРКОБІЗНЕС» були такими далекими і незвичайними для нашого повсякдення. Наркотики знали, як ліки для безнадійно хворих. Та час не стоїть на місці. Світ змінює своє обличчя: сьогодні про наркоманію новоград-волинці говорять, як про щось звичне, буденне. За даними відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, у місті та районі є 112 офіційно зареєстрованих наркоманів, 112 пропащих людей. Скажете — небагато, якась лиш часточка населення. А скільки є незареєстрованих? І скільки серед тих, хто курить «травку», «осіли на голку», — підлітків?
За минулий рік, за словами начальника СБНОН Новоград-Волинського МВ Романа Анатолійовича Ясіневича, розкрито 82 злочини, пов’язані з наркотиками (тоді як за аналогічний період 2008 р. — 76), та виявлено 50 осіб, які вчинили злочини, пов’язані з наркотиками, вилучено — 14,420 кг макової соломи,
1,5 гр. опію в сухому вигляді, 10,208 гр. — опію екстракційного та 15,134 гр. — марихуани. Багато це чи мало в масштабах району? Вживання наркотичних речовин є на сьогодні однією з найгостріших проблем, які постають перед суспільством. У відділі по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Новоград-Волинського МВ на обліку знаходяться 204 особи, споживачів наркотичних речовин. Як свідчить статистика, більшість наркоманів починають вживати наркотики у підлітковому віці.
Молоді необхідно усвідомити, що вживання наркотиків не просто шкодить здоров’ю людини, а й знищує, вбиває її. Наркоманія — це важка хвороба, яка дуже швидко розвивається. Наркомани рідко доживають до 30-річного віку. Як свідчить статистика, часто вживати наркотики починають зовсім випадково, через цікавість. Молодь «знайомиться» з наркотиками на дискотеках і вечірках, у компанії з друзями. Існують й інші причини збільшення кількості наркоманів, а саме: економічна криза, безробіття, проблеми в особистому житті. Все це змушує людину за допомогою наркотиків шукати «кращого життя», але це життя — без майбутнього.
Чим швидше наркотик задовольняє ці потреби та викликає очікуваний емоційний стан, тим складніше перебороти звичку вживання цього наркотику. У випадку його відсутності людина катується, і щоб виправити настрій або поліпшити стан, наркоман намагається знайти його за будь-яку ціну. Відсутність наркотику, до якого людина звикла і від якого стала психологічно залежною, може найдраматичнішим чином вплинути на все його життя. Потреба в наркотику стає найголовнішою в житті наркомана, він перестає виконувати свої обов’язки, кидає сім’ю і друзів, концентруючи всі свої інтереси на добуванні та вживанні наркотіков. Якщо ви виявили, що хтось із ваших знайомих чи близьких вживає наркотики, не панікуйте! Існує багато варіантів, з якими ви зможете вплинути на те, щоб ця людина не вживала наркотиків. По-перше, не намагайтесь залякати або повчати — це не допоможе людині, яка потребує допомоги. Будьте завжди поруч, розмовляйте та намагайтеся вислухати, розповідайте про себе та ставте себе на їх місце, впливайте на їх оточення.
Правоохоронці заздалегідь будуть вдячні всім громадським організаціям та цивільним особам, які надаватимуть будь-яку інформацію щодо незаконного обігу наркотичних засобів, отруйних та сильнодіючих речовин.
Олена ПЕТРУК, ст.лейтенант міліції