ДОПОМОЖИ СОБІ САМ

ТЕПЕР БЕЗСОННЯ НЕ ТУРБУЄ
Я хочу розповісти про свій метод боротьби з безсонням. Довгими зимовими ночами безсоння перетворюється для багатьох на серйозну проблему.
Почула колись, що цибуля поліпшує сон. Оскільки після другої години ночі не могла заснути, як кажуть, «хоч в око стрель», то спробувала просто з’їсти на ніч цибулину. Але ж гірко — аж пече! «Гаразд, думаю, лікуватимусь інакше». Щовечора діставала з холодильника невеличкий шматочок добре замороженого сала і їла з невеличкою цибулиною, а потім щедро намащувала скибочку хліба маслом, відрізала половинку лимона і робила «снодійний напій»: на чашку води — столова ложка меду. Після такої вечері засинала, як дитина!
Олександра Антонівна, м.Новоград-Волинський

ПОЗБУЛАСЯ ЗОБУ
Нарвіть листя і цвіт чистотілу, подрібніть, наповніть на дві третини 1,5- або 2-літрову банку, залийте перваком чи спиртом і 2 тижні настоюйте в темному місці. Настойкою треба змочувати полотнинку і прикладати до зобу. Першого дня підкласти бинт, щоб не було опіку. Потім робити компрес із пергаментом або целофаном і закутувати теплою хусткою. На ніч обов’язково знімати. Лікуватися місяць, потім така ж перерва і повторний курс. Та вже через 3 тижні побачите результат.
Ольга, Новоград-Волинський район

ДИМ ПОЛИНОВИЙ ПОСТАВИТЬ НА НОГИ
Уже три роки наша родина не боїться застуди й грипу. А рятує від недуг полин. Я заготовляю його оберемками, сушу, а потім не тільки домашніх лікую, а й роздаю односельцям.
Отже, відчувши перші симптоми застуди чи грипу, мерщій дістаньте з печі кілька жаринок, покладіть на них стебельце висушеної рослини (обов’язково з насінням) і робіть інгаляції: вдихайте ротом, а видихайте носом. Щоб дим не пік очі, — заплющіть їх. Результат відчуєте дуже швидко — перестане текти з носа, припиниться біль у горлі, навіть у застудженому на протязі вусі не «стрілятиме».
Г.ШЕЛЕПА, м.Новоград-Волинський

ЯКЩО ДОШКУЛЯЮТЬ МОЗОЛІ
Мозолі на ногах з’являються внаслідок погано підібраного взуття. Якщо воно тісне, то порушується кровообіг, а тиск на шкіру призводить до утворення мозолів. Отже, перш за все, необхідно вибирати зручне взуття. Але якщо вже мозолі утворились, то їх слід негайно видалити.
Лікарі рекомендують розм’якшувати мозолі у мильній ванночці, а потім зішкрібати їх ножем.
Ногу занурюють у ванночку на чверть години. Температура води повинна становити до 40 градусів. Щоб розм’якшування відбувалося інтенсивніше, у воду додають питну соду (одну чайну ложку на літр). Після кількох «процедур» мозолі зникнуть.
Можна їх розм’якшувати і за допомогою алое (народна назва — столітник). Листок цієї рослини треба розрізати вздовж і накласти внутрішнім боком на мозоль. Потім накрити поліетиленовою плівкою і прибинтувати. Таку пов’язку краще робити на ніч. Вранці мозоль зішкрібають і змащують шкіру живильним кремом.
Важче позбутися глибоких застарілих мозолів. Для цього використовують спеціальну рідину чи пластир, які продаються в аптеках.
Є й народні засоби видалення мозолів. Наприклад, зробити кашку з натертої картоплі й цибулі, яку прикладають до мозоля. Процедуру зішкрібання повторюють кілька разів.
Мозолі завдають чимало прикрощів, але якщо їх вчасно видаляти, то не доведеться звертатися до хірурга.
І.ТОКАРЧУК, м.Новоград-Волинський

НЕ ВИКИДАЙТЕ ЛУШПИННЯ ЦИБУЛІ
Воно містить калій, кальцій, магній, залізо, марганець і ще близько десятка хімічних елементів. Відвар із нього має антисептичну дію і здавна застосовується при ангіні та застуді. Ним промивають гнійні рани. А порошком присипають попрілості.
Від пієлонефриту добре залити столову ложку лушпиння склянкою окропу, кип’ятити 5 хв. і приймати по 1-2 столові ложки тричі на день до вживання їжі.
Проти лупи пригорщу лушпиння заварюють у склянці окропу й додають у воду для ополіскування волосся. Використовують також як замінник хни для фарбування волосся в оранжево-червоний колір.
Лушпиння 1-2 цибулин 25 хв. кип’ятять у воді, потім проціджують і додають у бульйон, що набуває завдяки цьому золотистого відтінку. Крім того, такий бульйон поліпшує апетит.
Рештки відвару не виливайте — підживіть кімнатні чи садові рослини.
В.РЯБЧУК, м.Житомир

ПОЛІАРТРИТ
Цей рецепт дістався мені «у спадщину» від бабусі.
Якщо вам встановили діагноз поліартрит, кісточки набрякають і болять, то зарадять ванночки з гілочок дикої груші, трави чорнобилю та квіток чистотілу. Візьміть однакову кількість кожного зі складників, запарте і щодня приймайте ванночки. Курс лікування триває від двох до трьох місяців.
О.СЕРДЮК, м.Баранівка

ПОЛЕГШИТЬ СТАН АСТМАТИКІВ
Розчинити одну частину меду в двох частинах води і робити двічі на день інгаляції. Якщо не маєте інгалятора, скористайтеся звичайною гумовою трубкою, насадивши її на носик чайника. Процедура триває 20 хв., а лікування — місяць.
Ще хворим на бронхіальну астму корисний чай із листя фіалки. Його треба пити теплим по третині склянки щодня, розколотивши в ній 2-З чайні ложки меду, впродовж 1,5-2 місяців.
С.БОЙКО, м.Новоград-Волинський