ПРИЙДЕ ВЕСНА, А З НЕЮ — ПІДТОПЛЕННЯ?

ПРИЙДЕ ВЕСНА, А З НЕЮ — ПІДТОПЛЕННЯ?

\"ПРИЙДЕЦьогорічна сніжна зима вже готує нам на своє завершення не вельми приємний сюрприз. Мова йде про те, що снігу випало чимало, і під час його танення очікується підтоплення. Саме про це серед основних питань йшла мова на засіданні виконачого комітету, що відбувся 10 лютого. Свою занепокоєність із цього приводу висловив міський голова Микола Боровець, який поставив конкретне завдання всім відповідним службам — підготуватися до усунення проблем, що можуть виникнути під час підтоплення деяких мікрорайонів нашого міста. У продовження цієї теми — наше інтерв’ю з начальником відділу з надзвичайних ситуацій Сергієм ЛАВРЕНЮКОМ.
— Сергію Івановичу, чи характерне для нашого міста таке явище як підтоплення?
— Це явище для нас характерне, і з кожним роком воно все більше і більше розширюється і є великою проблемою для жителів нашого міста. Про це говорить аналіз звернень у відділ з надзвичайних ситуацій як мешканців міста, так і юридичних осіб, межі підтоплень нашого міста з кожним роком розширюються і розширюються. Якщо раніше це явище було характерне для вулиць Тельмана, Войкова, героїв Перекопу, Пархоменка, то зараз розширилися ці території на район Лубчиці, Дружби, новий мікрорайон Олейнікова, на Смолку, провулки Маяковського.
Це говорить про те, що це явище є для нас сьогодні актуальним, і якщо ми не прийматимемо якихось конкретних мір, то воно може перерости через пару років у велику проблему для нашого міста.
— А чим викликаний той факт, що підтоплення з кожним роком розповсюджується все на більше і більше мікрорайонів Новограда-Волинського?
— Насамперед слід відзначити, що місто Новоград-Волинський має високий рівень природних грунтових вод, і в періоди танення снігу, або великої кількості випадання дощів, виникає підтоплення. Це перше.
\"ПРИЙДЕПо-друге, стан зливової каналізації, дренажних природних систем і систем водовідведення не вселяє оптимізму. На превеликий жаль, вони сьогодні в місті знаходяться в незадовільному стані. З кожним роком стан цих систем занепадає, вони руйнуються, що не дає можливості в такий період нормально стікати талим водам, тож і виникає таке явище як підтоплення.
Наступне, що я хотів би сказати, — це безконтрольність при веденні будівництва гаражів, господарчих будівель та будинків на території міста, яке проводилося до 80-х років. Є багато випадків, коли це було самовільне будівництво, без погодження відповідних служб, засипались рівчаки, канави, які повинні служити для водовідведення, і, відповідно, воді нікуди діватися — вона підтоплює будинки, господарчі споруди і присадибні ділянки.
— Сергію Івановичу, а які заходи проводитимуться міською владою, якщо більшою чи меншою мірою підтоплення все ж таки відбудеться?
— 10 лютого відбулося засідання виконавчого комітету міської ради, де були затверджені основні заходи щодо попередження і ліквідації наслідків підтоплення.
Там заплановано багато заходів, але я хотів би, користуючись нагодою, звернутися, в першу чергу, до керівників підприємств, установ та організацій, до керівників ОСББ, директорів шкіл, закладів культури, медицини. Не потрібно чекати, що прийде міська влада і на закріпленій за цими підприємствами території буде розчищати сніг і наводити порядок для того, щоб ліквідувати наслідки підтоплення. Справа в тому, що при всьому бажанні зробити це, міська влада самотужки не може. Але якщо кожен керівник на своїй території, яка закріплена за його об’єктом господарювання, організує цю роботу — очистить землю від снігу і льоду, по можливості — вивезе, прочистить ці ж самі дренажні системи, системи природного водовідведення, то це дасть можливість значно зменшити ризик підтоплень підвалів, житлових будинків і не допустити такого масового явища як підтоплення на території нашого міста.
\"ПРИЙДЕЩе така характерна для нинішньої весни буде особливість, як великі льодоходи. Жодного разу протягом останніх років не було такої товщини льоду на річках Случ і Смолка, як цього року, коли лід сягнув 80 сантиметрів. І якщо зараз не вжити відповідних заходів, то може виникнути проблема, в першу чергу, в районі водозабору, греблі, звідки надходить вода у наше місто.
Через те є уже попередня домовленість із командуванням інженерно-саперного полку щодо можливого ведення вибухових робіт у районі водозабору з тим, щоб не допустити льодового затору в районі греблі, який може призвести аж до її руйнування. Зараз ми з військовими це питання відпрацьовуємо, будемо виїжджати на місце водозабору, дивитися і приймати відповідне рішення. Так що ми не виключаємо можливості застосування і такого варіанту ліквідації заторів.
Ще хотів би звернутися до тих мешканців міста, які проживають у районах можливого підтоплення річок Случ і Смолка. Їм також потрібно завчасно готуватися до можливого розливу цих річок і завдання значної шкоди тим будинкам і господарчим спорудам, які можуть потрапити в зону підтоплення. Ми конкретно ще це питання вивчатимемо, ходитимемо і спілкуватимемося з цими людьми, але, маючи нагоду, хочу ще раз їх попередити, що підтоплення більш, ніж можливе, так що кожному потрібно передбачити деякі дії, щоб вода завдала якомога менше шкоди їх домашньому господарству.
— То можна сказати, що на сьогодні всі відповідні служби вже готові виступити на боротьбу з таким явищем, як підтоплення?
— Більш конкретно обговорити це питання ми запланували наступної середи на засіданні комісії техногенної екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Саме там ми вислухаємо керівників ОСББ, окремих керівників установ і організацій, будемо орієнтуватися і визначати наявність техніки, уже матимемо аналіз найбільш можливого затоплення тих чи інших мікрорайонів міста. Тож на засіданні міськвиконкому ми намітили план заходів, а на засіданні комісії визначаться конкретні дії з ліквідації наслідків підтоплення і можливого його недопущення.
— Сергію Івановичу, всі ми знаємо, які зараз проблеми з бюджетом. Чи не може так статися, що план заходів буде затверджений, люди будуть готові, але виникне проблема з фінансуванням цих заходів?
— З фінансуванням, дійсно, є проблема. Ми знаємо, що бюджет не прийнятий, але ми вже узгоджували це питання і з міським головою, і з фінансовим управлінням міської ради — кошти на першочергові заходи, які ми будемо проводити по боротьбі з підтопленням, паводком, — на даний момент у нас є.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА