НАРАДА НА ЛЬОДУ

НАРАДА НА ЛЬОДУ

Місцева влада занепокоєна можливими наслідками льодоходу. Як було встановлено, в районі водозабору товщина льоду зараз сягає 60 сантиметрів. Коли крига скресне, ця багатотонна маса посуне вниз за течією. А на її шляху — дамба, що утворює водосховище й дозволяє живити місто водою. Фахівці побоюються, що крижаний затор, який може утворитися перед дамбою, пошкодить гідротехнічну споруду. Якщо таке станеться, — виникне надзвичайна ситуація значних масштабів.


План протидії ймовірному негативному сценарію міська влада спільно із фахівцями МНС, керівництвом водоканалу та військовими інженерами вирішила розробляти безпосередньо на місці — на льоду. Було проведено огляд водосховища, проаналізовано технічні характеристики та сформовано план дій щодо захисту гідротехнічного об’єкту і тих агрегатів водоканалу, що можуть потрапити під руйнівну дію стихії.
Також було вирішено в разі потреби залучити на допомогу саперів 12-го інженерного полку. Щоб ті провели вибухові роботи, й таким чином знищили льодовий затор, якщо він утвориться.
Кажуть, що такого льоду на Случі не було вже років зо двадцять. Отож, реального досвіду його нейтралізації — фактично немає. Тому міський голова Микола Боровець закликав керівництво водоканалу й усі міські служби, які відповідають за профілактику й ліквідацію надзвичайних ситуацій, бути у всеготовності. І в разі потреби — спрямувати всі сили на ліквідацію негативних наслідків.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА