НА КАЛЕНДАРІ ВЕСНА — ЯКИХ СЮРПРИЗІВ ОЧІКУВАТИ

НА КАЛЕНДАРІ ВЕСНА — ЯКИХ СЮРПРИЗІВ ОЧІКУВАТИ

Весна, до якої, згідно з календарем, залишилося лише два дні, інколи може приносити і не зовсім очікувані та приємні сюрпризи. Так, в обласному центрі саме з приходом весни виникає серйозна екологічна загроза через аварійний стан греблі на річці Тетерів. Наскільки надійною є гребля на Случі в межах нашого міста, та яких ще несподіванок можна очікувати найближчим часом від паводкових вод, — з цього приводу наша розмова із заступником міського голови, головою комісії з надзвичайних ситуацій В.О.ЛЕНЕМ:
— Василю Олексійовичу, чи можна говорити про те, що з таненням снігу загроза підтоплення таки стає все реальнішою для Новограда-Волинського, чи, можливо, прогнози виявилися перебільшенням?
— Всі ми бачимо, що паводкові води почали потроху прибувати до нашого міста — зверху по руслу річки Случ, і відповідні організації в місті готуються до того, щоб їх прийняти. Відбулося засідання комісії з надзвичайних ситуацій, було визначено відповідальних осіб та попередні заходи. Їх необхідно зробити для того, щоб весь той наплив води, що поступатиме до нас із верхів’я річки Случ, місто могло пропустити без втрат і без виникнення якихось критичних ситуацій. А щодо перебільшення, то можна категорично говорити про те, що певною мірою підтоплення таки відбудеться, а ось у яких масштабах — побачимо. Все залежатиме від того, — наскільки швидко танутиме сніг.
— А які мікрорайони в нашому місті можуть наймовірніше очікувати підтоплення і що є його причиною саме в цих місцях?
— Згідно з прогнозами метеорологів, у цьому році відбудеться суттєве підвищення паводкових вод — десь до двох метрів, і, відповідно, згідно з розрахунками, у нас в зону підтоплення потрапляють деякі житлові будинки — їх всього 14 по вулиці Зарічній, що в Лубчицькому житловому мікрорайоні, 60 будинків — по дачному масиву сільмашівців і дачному масиву працівників галузі охорони здоров’я.
Під підтоплення частково потрапляють будинки по вулиці Фурманова і ті, що розташовані по правому березі річки Случ в районі пішохідного мосту.
Зараз проводиться певна робота з попередження мешканців цих будинків — не виключаємо і те, що доведеться їх відселяти, якщо вода підніметься на два метри й вище. І, саме головне, що ми проводимо щоденне відслідковування на предмет підняття води у Случі. Цим займається метеорологічна станція, рятувальна станція і дублюються показники в управлінні водоканалізаційного господарства. Таким чином ми хочемо знати реальну ситуацію, упереджуючи різке підвищення води в Случі.
— Василю Олексійовичу, а в якому стані наша дамба? Бо, скажімо, Житомир дуже занепокоєний тим, що їх гребля, що знаходиться на Тетереві, перебуває в аварійному стані і може стати реальною загрозою для міста. Чи є у Новограді-Волинському проблема такого характеру?
— Так, потрібно визнати, що в Новограді-Волинському також є проблема з експлуатацією дамби. Ще в 2006 році міжвідомча комісія, обстеживши дамбу, склала акт і запропонувала владі та експлуатуючій організації (а дамба стоїть на балансі виробничого управління водоканалізаційного господарства), провести певні ремонтні роботи.
Зокрема потрібно замінити таку складову дамби, як шандор, бо він на сьогодні є аварійно-небезпечний. Ці роботи були розпочаті, але, на жаль, до цього часу не закінчені. Виділені міською радою кошти використані на придбання матеріалів, але ремонт не завершено. Плануємо зробити це влітку.
А от бетонна споруда дамби є на сьогодні достатньо міцною і не потребує спеціальних заходів для укріплення.
— Василю Олексійовичу, як відомо, в бюджеті були зарезервовані певні кошти на ліквідацію підтоплення та на підготовку до всіх цих заходів. Чи є вже в дійсності ці кошти і чи можна їх буде використати, якщо раптом виникне така потреба?
— Міська рада передбачила кошти на ліквідацію надзвичайних ситуацій, і ця сума — в межах сорока тисяч гривень. Вони частково будуть витрачені на ліквідацію підтоплення підвалів деяких житлових будинків по вулиці Пушкіна, а всі інші скеруємо на ліквідацію надзвичайних ситуацій при необхідності. Нами направлені листи у відповідні організації для забезпечення аварійного об’єму пального, і при необхідності, коли доведеться відкачувати воду в певних мікрорайонах або в тих чи інших житлових будинках, зазначені кошти будуть на це направлені.
— А що можуть зробити самі громадяни міста, кожен особисто, для того, щоб не допустити масового підтоплення?
— Нашими проблемними районами щодо підтоплення залишаються район вулиці Войкова, Тельмана, провулків Тельмана — північно-західна частина нашого міста. Це ще мікрорайон Морського — вулиці Єрьоменка, Твілєнєвої. Ми звертаємося до мешканців міста і, в першу чергу, до жителів перерахованих мною вулиць — як тільки зійде сніг, потрібно розчистити водостоки, відкрити дощоприймальні канави, прибрати їх від сміття та різних захаращень, щоб кожен господар біля свого обійстя міг спустити паводкову воду. На жаль, поки що у цьому плані робиться дуже мало.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА