7 БЕРЕЗНЯ — ХРЕСТОПОКЛОННА НЕДIЛЯ

Час св.Великого Посту — це час особливого внутрішнього й зовнішнього вмертвіння і покути. А тому що ця духовна боротьба триває довший час, то звичайно буває так, що перші дні чи тижні посту ми практикуємо його ревно й мужньо, але відтак помалу фізично й душевно вичерпуємося, знеохочуємося. Св.Церква, маючи на увазі неміч і нестійкість людської природи, ставить посеред посту перед нашими очима надзвичайно могутню спонуку до витривалої духовної боротьби, а нею є св.Хрест.
У третю неділю посту, це є в середпістя, св.Церква для ободрення і підкріплення нашого духа каже нам в особливіший спосіб почитати св.Господній Хрест. Звідси й назва цієї неділі: Неділя Хрестопоклонна.
Св.Хрест має нам пригадати безконечну Божу любов до нас, Христові страждання задля нас і наш обов'язок мужньо нести свій хрест щоденного життя. До всіх нас кличе Ісус Христос: «Коли хто хоче йти за мною, — нехай себе зречеться, візьме щодня на себе свій хрест і йде за мною... Хто не несе свого хреста і не йде слідом за мною, — не може бути моїм учнем» (Лк.9, 23 і 14, 27).