МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «2009 РІК — БУВ РОКОМ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ»

МИКОЛА БОРОВЕЦЬ: «2009 РІК — БУВ РОКОМ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ»

НОТАТКИ ЗІ ЗВІТУ МІСЬКОГО ГОЛОВИ
Минулої п’ятниці, 26 лютого, у міському Палаці культури відбувся звіт міського голови Миколи Боровця перед громадою міста. Протягом години мер звітував по всіх галузях життєдіяльності нашого міста, а також ще близько години відповідав на запитання присутніх. Відзначалося, що рік минулий — 2009 — був непростим як для країни в цілому, так і для нашого міста зокрема:

— Це був рік економічної нестабільності та фінансових потрясінь. Не можна стверджувати, що змінилось наше життя на краще. Але з усією впевненістю можна заявити, що на місцевому рівні ми робили все, щоб була політична стабільність, не сталося різного роду потрясінь у життєзабезпеченні громади найнеобхіднішим: теплом, водою, електроенергією та газом. Забезпечувалася робота промислових підприємств, установ освіти, медицини й інших галузей.
Більш того, місто стало переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування у 2009 році. Виграли грант з питань енергозбереження та енергоефективності, Новоград-Волинський переміг у конкурсі з відбору міст на участь у програмі «Реформи міського теплопостачання». Здано в експлуатацію полігон твердих побутових відходів, запроваджено програму роздільного збору сміття і ряд інших важливих справ.
Найважливіше завдання, що я всі ці роки ставив перед собою як міський голова, полягає не тільки в тому, щоб стратегічно управляти містом, а ще й надавати можливість самим новоград-волинцям навчитися будувати власне життя.
Кожен із нас є частинкою громади. І тому досягнення та прорахунки, успіхи та невдачі міської влади є нашими спільними. Хто не працює — той не має проблем. Міська влада постійно звіряє свої кроки, свої дії з громадою, яка їх обрала.
Про те, що зробила влада за звітний рік, щоб покращити умови життя жителів нашого міста, — сьогодні мова. Це не лише сухі статистичні цифри, але й реальні справи, конкретні кроки у досить непростих соціально-економічних умовах 2009 року.
ЕКОНОМІКУ МІСТА ФОРМУВАЛИ ПІДПРИЄМСТВА І ПІДПРИЄМЦІ
Характеризуючи економіку міста Новограда-Волинського протягом 2009 року, необхідно відмітити, що світова фінансова криза вплинула на розвиток виробничого комплексу, але місцеві товаровиробники, модернізуючи виробництва, вкладаючи значні кошти у інноваційний розвиток, замінюючи застаріле обладнання на новітні технології, досягли певних позитивних результатів.
Незважаючи на деякі темпи спаду у харчовій галузі промисловості та машинобудуванні, у порівнянні з 2008 роком, більшість галузей наростили свої виробничі потужності.
За 12 місяців 2009 року найбільше зростання позитивної динаміки обсягів виробництва промислової продукції було досягнуто на таких підприємствах: ТОВ «Новофарм-Біосинтез», ВАТ «Хлібозавод», ТОВ «Новотекс», ПП «Меблева фабрика «Мірт», ЗАТ ВКФ «Леся».
Припинив випуск промислової продукції ВАТ «Новоград-Волинський пивзавод».
Виробництво харчових продуктів скоротилось на 41,0%, що пов’язано зі зменшенням переробки м’яса та припиненням виготовлення пива.
На підприємствах з обробки деревини та виробництва виробів з неї темп приросту промислового виробництва становить 5,0%. Зріс випуск виробів з деревини, дерев’яних піддонів. У той же час виробництво дерев’яних вікон, дверей, рам та порогів становило лише 77,4%. Покращилися показники реалізації продукції деревообробної промисловості. Зростає кількість контрактів із зарубіжними партнерами, а також виробництво під індивідуальні замовлення.
За січень-листопад звітного року підприємствами промислового комплексу було реалізовано продукції за основними видами діяльності на суму 340,3 млн.грн., що на 4,2% менше у порівнянні з відповідним періодом 2008 року. Найбільшу частку в обсязі реалізованої продукції займають підприємства машинобудування — 50,5% (172,0 млн.грн.), харчова та хімічна промисловість — відповідно 17,9% (61,0 млн.грн.) і 11,5% (39,0 млн.грн.).
Заробітна плата на одного штатного працівника за звітними даними звітуючих підприємств та організацій міста Новограда-Волинського станом на 1січня 2010 року склала 1593 грн., що на 11,5% більше по відношенню до листопада 2009 року. Ця сума становить 90% середньообласного показника та в 2 рази більше законодавчо встановленого прожиткового мінімуму на одну працездатну особу.
МАЛИЙ БІЗНЕС МАЄ НЕВИРОБНИЧУ ОРІЄНТАЦІЮ
За останні роки спостерігається тенденція до стабільного зростання кількості підприємців, яке, однак, дещо сповільнилося в поточному році. Основна причина — кризові явища в економіці.
Аналіз засвідчує невиробничу орієнтацію малого бізнесу, що пояснюється браком стартового капіталу для заснування капіталомістких виробництв, складнощами з отриманням необхідних документів (дозволів, погоджень) на початок роботи таких підприємств.
Кроком назустріч підприємцям стало запровадження так званого «єдиного офісу» у сфері реєстраційної та дозвільної діяльності. З початку його відкриття сотні підприємців та організацій міста скористалися його послугами; видано понад 800 документів дозвільного характеру. Основна частка припадає на дозволи у сфері будівництва, землекористування, погодження торговельних точок СЕС та СДПЧ, отримання печаток та технічних умов.
За галузевими ознаками, понад 50% малих підприємств та фізичних осіб-підприємців функціонує в сфері торгівлі та громадського харчування, 7% — надають різноманітні послуги, 17% — транспорт, 16% — у промисловості, 7% — в будівництві.
ЗАЛУЧЕННЯ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ
У 2009 році продовжувалася успішна співпраця з міжнародними агенціями.
У результаті трирічної співпраці з Посольством Японії в Україні у минулому році реалізовано Проект «Покращення медичного обладнання в Новоград-Волинському міськрайонному територіальному медичному об’єднанні». В рамках проекту надано допомогу місту понад 81 тисячу доларів США, за рахунок чого закуплено сучасні біохімічний та гематологічний аналізатори крові, які надають змогу якісно та у короткі терміни проводити аналізи крові. Місто відвідав Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Тадаші Ідзава.
Триває активна співпраця з Фондом сприяння місцевому самоврядуванню. Так, у 2009 році реалізовано проект «Поліпшення системи виробництва питної води в місті Новограді-Волинському шляхом впровадження сучасних технологій очистки питної води та енергозбереження на комунальному підприємстві ВУВКГ» (загальна вартість проекту понад 754 тисячі гривень, в тому числі з фонду конкурсу — 455 тисяч гривень).
Продовжується тісна співпраця з Програмою розвитку ООН/Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку (ПРООН/МПВСР). У 2009 році реалізовано Проект «Виготовлення технічної документації для будівництва водопроводу та водовідведення в мікрорайоні Морське».
Спільно з ПРООН та торговою маркою Бонаква відновлено джерело питної води по вулиці Ціолковського.
Місто стало демонстраційним майданчиком для багатьох зацікавлених українських міст, викладачів вищих навчальних закладів України, які пройшли на базі Новограда-Волинського ряд заходів з інституційного розвитку громад.
ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ
Підвищення рівня енергоефективності для міста Новограда-Волинського є одним із першочергових напрямків його стратегічного розвитку.
Усі заходи з енергозбереження в місті впроваджуються, виходячи з триєдиного завдання, визначеного органами місцевої влади, сутність якого полягає у проведенні енергетичного аудиту, налагодженні дієвого механізму впровадження місцевої політики енергозбереження, забезпеченні проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення міста.
Місто налагодило тісну співпрацю з проектом Українсько-Німецького Технічного співробітництва GTZ «Енергоефективність у будівлях», експерти якого проводять детальний моніторинг та санацію будинку по вулиці Шевченка, 35/1 (ОСББ «Колорит»). Програма надала місту технічну підтримку для демонстрації питань енергозбереження, прилади для вимірювання енергоспоживання, температури та світла в пілотні школи міста. Запроваджено моніторинг енергоресурсів.
За результатами світлового енергоаудиту, проведеного компанією PHILIPS, за ініціативи ПРООН і при підтримці освітньої програми SPARE у НВК, ЗОШ №4, ЗОШ №9. За підтримки цих Міжнародних інституцій учні шкіл міста забезпечені тематичними щоденниками та посібниками з «Енергозбереження та пом’якшення змін клімату».
ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО І КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
У минулому році розпочалася реалізація Програми роздільного збору сміття в місті, на контейнерних майданчиках багатоповерхівок встановлено 40 контейнерів для роздільного збору сміття і 14 — для іншого сміття.
На житлово-комунальних підприємствах міста реалізуються заходи з енергозбереження. За звітний період встановлено 687 побудинкових лічильників води в приватному секторі та 640 лічильників у квартирах. У ВУКВГ проведено заміну 112 м каналізаційного колектора, відремонтовано 14 водопровідних та 12 каналізаційних колодязів, замінено запірно-регулюючу арматуру КНС, проведено профілактику всіх відомчих трансформаторних підстанцій та інше.
На виконання державної програми «Питна вода України» Водоканалом прийнято у комунальну власність альтернативні джерела водопостачання міста (артезіанські свердловини).
Розроблено пакет документів та виграно державний конкурс на кредитування в сумі 36,0 млн. грн. Світовим Міжнародним Банком реконструкції. Ці кошти підуть на реконструкцію основного енергоємного обладнання водопостачання та водовідведення в місті.
Чималий об’єм робіт з енергозбереження проведено на КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» здійснено капітальних та поточних ремонтів на суму понад 800 тисяч гривень. За кошти підприємства придбано та встановлено 6 лічильників теплової енергії в багатоповерхових будинках.
ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я
Свою роботу в 2009 році заклади охорони здоров’я спрямували на реалізацію Програми розвитку системи охорони здоров’я населення міста на 2007-2011 роки. Продовжилася робота з реструктуризації медичної допомоги, відділена первинна медико-санітарна допомога в місті, утворена відповідна поліклініка, яка буде фінансуватися за рахунок міського бюджету та консультативно-діагностична поліклініка, яка фінансуватиметься з міського та районного бюджетів.
Завершено перший етап реорганізації пологового відділення в індивідуальні пологові зали, палати для спільного перебування матері та дитини, відділення обладнано необхідною апаратурою. Працівники лікарні, акредитованої на звання «Лікарня — доброзичлива до дитини», пройшли відповідну професійну підготовку.
Лікарі постійно працюють над впровадженням нових технологій, методик у лікувально-діагностичному процесі. Запроваджено холтерівське моніторування електрокардіограм та артеріального тиску, розпочато визначення гормонів щитовидної залози в крові. Придбано медичного обладнання та апаратури на суму майже 1,4 млн. грн.
Постійно ведуться роботи з поліпшення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, проведено ремонти в дитячому, кардіологічному, гінекологічному, неврологічному, терапевтичному відділеннях, кабінеті інфекційних захворювань, наркологічному диспансері, КДЛ.
В 2009 році народилося 676 дітей, що на 18 дітей більше, ніж в 2008 році.
ОСВІТЯНИ ВПРОВАДЖУЮТЬ НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ
В 11 загальноосвітніх навчальних закладах міста навчається 6069 учнів, дошкільним вихованням охоплено 2247 (66%) дітей, які відвідують 12 дошкільних навчальних закладів.
У рамках виховного проекту відбулася презентація навчально-методичного посібника «Історія міста Новограда-Волинського», як результат спільної роботи міського методичного об’єднання вчителів історії та інформаційно-методичного центру.
Важливим внеском у формування християнських цінностей, духовної культури юних громадян міста став започаткований з 2009-2010 навчального року спецкурс «Основи християнської етики», для чого за підтримки Острозької академії підготовлено 18 вчителів, та закуплені відповідні підручники.
Наріжним каменем навчально-виховного процесу, звичайно, надання якісної освіти та робота з обдарованими дітьми, для чого розроблена міська програма «Обдаровані діти» і запрацювала школа «Обдарована дитина». Колектив найдосвідченіших вчителів міста підготував команду академічно талановитих учнів для участі у обласному етапі предметних олімпіад.
ЗВЯГЕЛЬ ГОРДИТЬСЯ СВОЇМИ ТАЛАНТАМИ
Можна з впевненістю відзначити, що в нашому місті проживає багато талановитих людей, і вони є гордістю Новограда-Волинського.
Народне вокальне тріо «Віра» та народний дитячий фольклорний ансамбль «Ордана» взяли участь у творчому звіті Житомирщини у м.Київ, дитячий народний хореографічний ансамбль «Веселка» — у фестивалі хореографії у м.Іршанськ Житомирської області.
Учні художньої школи, взявши участь в обласних конкурсах «Кожному мила своя сторона», «Про козацьку славу», «Моя родина — моя Житомирщина», чотири рази ставали призерами.
14 учнів музичної школи стали переможцями Міжнародного фестивалю-конкурсу «Захід 21 століття», Всеукраїнського дитячого фестивалю «Лелеченьки» обласних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсів, принісши своєму навчальному закладу 13 призових місць.
На порядку денному вирішення таких питань, як: проведення робіт з реконструкції приміщення колишньої в’язниці по вул. Волі, 52, під історико-краєзнавчий музей.
ВІДНОВЛЕНО РАДІОМОВЛЕННЯ
Досить широкий інформаційний простір нашого міста. Новоград-волинці передплачують понад 22700 газет.
Міською радою прийнято рішення про створення «Комунального підприємства» «Редакції Новоград-Волинського міського радіомовлення». Наразі підприємство розпочало свою роботу, і кожного дня о 6.30 ранку транслюються місцеві новини.
Діяльність міської влади систематично висвітлюється через місцеву телестудію «Студія Калина».
Великий об’єм інформації містить офіційний сайт міста, де є 22 основні рубрики та понад 100 підрубрик.
Після завершення свого звіту міський голова відповів на запитання, з яких більшість стосувалася галузі житлово-комунального господарства — ремонту та розчищення доріг, освітлення вулиць, ремонту тренажерного залу сьомої школи, охорони правопорядку.
Записала Лариса ГЕМБАРСЬКА