ХРОНІКА 13/2010

ШЕФСТВО
Не тільки захищати, але й виховувати — саме таку місію взяли на себе працівники Новоград-Волинського МВ УМВС. На Звягельщині стали традиційними візити працівників міліції до шкіл та дитячих закладів. Чергова зустріч зі своїми підопічними відбулася й днями. Дільничні інспектори міліції спільно з кримінально-виконавчою інспекцією для підлітків, які схильні до правопорушень, провели екскурсію в найцікавіших для дітей підрозділах міліції. Діти ознайомилися з роботою чергової частини, побували в ізоляторі тимчасового тримання. Наперебій розпитували працівників про їхні зірки на погонах, про те, чим вони займаються в міліції і, що їм робити, аби в майбутньому потрапити до них на роботу. Як повідомив начальник сектора дільничних інспекторів міліції Олександр Омельчук, суть таких заходів уберегти дитину від злочину. Тож, під пильним контролем у нас передусім підлітки, схильні до правопорушень. Правоохоронці щиро вірять у те, що в недалекому майбутньому зустрічі дільничних із дітьми почнуть приносити плоди.
КРАДІЖКУ РОЗКРИВ ДІЛЬНИЧНИЙ ІНСПЕКТОР МІЛІЦІЇ
Відтоді, як людство вигадало двері й замки, окремі індивіди одразу винайшли способи подолання цих перешкод. Заходячи до чужих домівок, як у свої оселі, любителі легкої наживи порядкують там «по-хазяйськи»: виносять цінні речі, залишаючи по собі суцільний безлад і розчарування обкрадених господарів. Дорогою непрохані гості можуть заглянути до вашого гаража та, навіть, хліва, де спочиває виплекана й доглянута худобина. І чого тільки не вигадують липкорукі «майстри», аби заволодіти чужим добром! З кожним роком, з кожним днем злодії відточують кримінальну майстерність, стають досконалішими й винахідливішими. Саме подібна історія трапилася в селі Романівка Новоград-Волинського району. 15 березня пенсіонерка звернулася за допомогою до працівників міліції, повідомивши про те, що з гаража, розташованого на подвір`ї біля її будинку, викрали бензопилу, вартістю 2000 гривень. У ході першочергових слідчо-оперативних дій дільничному інспектору міліції вдалося встановити зловмисника. Ним виявився 17-річний учень 11-го класу. Підліток проживає разом зі своєю матір’ю, де було і вилучено бензопилу.
КОЛИ ЗЛОЧИНЕЦЬ — ДИТИНА…
15 березня до оперативного чергового надійшло повідомлення, що 14 березня, близько 18 години, невідомі особи із зерносушильного комплексу ПОСО «Колос» с.Пилиповичі Новоград-Волинського району викрали електричні кабелі, завдавши матеріальної шкоди на суму 2700 гривень. Крадіями виявилися неповнолітні хлопці, учні 10-11 класів, у яких було виявлено та вилучено викрадене майно. Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм у всьому. Навпаки, слід перевиховувати. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар’єру» ще в підлітковому віці. Сьогодні на обліку в кримінальній міліції перебуває 42 особи, які не досягли 18-річного віку. «Підлітків, які скоїли той чи інший злочин, відразу ставлять на облік. З ними проводять виховну роботу, ведуть спостереження, чи ця дитина схильна до скоєння злочинів чи ні, і наскільки цей підліток може бути законослухняним, — коментує ситуацію начальник СКМСД Олександр Вовченко. — Потім ми маємо право звернутися до суду з пропозицією зняти дитину з обліку, якщо вона визнала свої помилки і не виявила жодних ознак жорстокості чи неправомірної поведінки». Найчастіше до злочинів вдаються діти із неблагополучних сімей. Сподіваючись на покращення матеріального становища шляхом крадіжки чи шахрайства, малолітній злочинець порушує закон. «Відсоток таких дітей, які йдуть на злочин через економічну ситуацію, справді високий. Вони сподіваються покращити своє життя, — розповідає Олександр ­Вовченко. — Щоправда, трапляються випадки скоєння злочинів дітьми із благополучних сімей. Такі підлітки просто хочуть підвищити свій статус, авторитет серед однолітків». Рівень злочинності серед неповнолітніх багато в чому залежить від виховання, від батьківської уваги. І дитина, яка виросла в атмосфері сімейної злагоди та гармонії, навряд чи піде на злочин.
ВІК І КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
Кримінальній відповідальності особа підлягає тільки після досягнення певного віку. Вік кримінальної відповідальності в різних країнах дуже різний. В Україні людина, яка вчинила злочин, підлягає покаранню, якщо вона до його вчинення досягла 16 років. Проте, якщо скоєний злочин є тяжким (умисне вбивство, посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, судді, умисне тяжке тілесне ушкодження, диверсія, бандитизм, терористичний акт, захоплення заручників, зґвалтування, крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, незаконне заволодіння транспортними засобами, хуліганство), то відповідальність за нього неповнолітній несе вже з 14 років.
ЯКІ ВИДИ ПОКАРАННЯ МОЖУТЬ БУТИ ЗАСТОСОВАНІ ДО НЕПОВНОЛІТНІХ
З 12 кримінальних покарань, передбачених Кодексом, до неповнолітніх можуть застосовуватися штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.
Якщо неповнолітній уперше вчинив злочин невеликої тяжкості і його виправлення можливе без застосування покарання, — він може бути звільнений від кримінальної відповідальності. У таких випадках суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру: застереження; обмеження дозвілля; передача неповнолітнього під нагляд батьків чи під нагляд педагогічного коллективу; відшкодування неповнолітнім, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, заподіяних майнових збитків; направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення (на строк, що не перевищує трьох років). Такі ж заходи застосовуються і до неповнолітнього, який вчинив злочин у віці від 11 до 14 років. Коли дитина повторно, перебуваючи під наглядом батьків, скоїла злочин, особливо тяжкий, батьки можуть бути притягнуті навіть до кримінальної відповідальності за злісне невиконання своїх обов'язків з виховання дітей. А от за скоєння злочинів дітьми до 11 років батьки можуть бути оштрафовані за невиконання обов’язків з виховання дітей.
Олена ПЕТРУК, ст.лейтенант міліції