ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР: СВЯТО ДУХОВНОГО ОЧИЩЕННЯ

ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР: СВЯТО ДУХОВНОГО ОЧИЩЕННЯ

Великий або Чистий четвер. Якщо придивитися глибше, то, як і подвійна назва, четвер Страсної Седмиці несе і подвійний характер: духовний і практичний.
Останній перед Великоднем четвер у християн прийнято іменувати Великим. У всіх церквах цього дня під час богослужінь згадують одну з найбільш значущих і символічних для християнства подій — Таємну вечерю, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, продемонструвавши таким чином покірливість і братську любов. З цього дня і до Світлого Воскресіння всі церковні служби присвячуються спогадам про земні страждання Спасителя. У сам Великий четвер на службі читається 12 Євангелій Святих Пристрастей Ісуса Христа, інакше кажучи, — дванадцять уривків з Нового заповіту, які й оповідають про страждання на землі і смерті Сина Божого. З Великого четверга починаються основні приготування до Великодня, віруючим необхідно сповідатися і причаститися, також прийнято встати до сходу сонця і викупатися, що символізує очищення від гріхів і суєти. Звідси і виникає друга назва Великого четверга — Чистий. Адже саме цього дня за християнськими канонами потрібно зробити всю домашню роботу.
Наші пра-пра-пра-прабабусі цього дня розбирали речі — зимовий одяг прибирали до наступного року, а весняно-літній, навпаки, діставали. Крім цього, прали всю білизну, завіси і ковдри, в будинку ж розвішували святкові рушники, і розкладали всілякі скатертини і серветочки, щоб створити святкову і світлу атмосферу. Пра-пра-пра-пра-прадідусі теж готувалися, але по-своєму: наводили лад на «своїй» чоловічій території — в сараях і підвалах. Одним словом, головна суть — позбавлення від бруду і нечисті, перейшла і в наші дні, тільки усучаснившись, стала синонімом генерального прибирання з миттям (а то і фарбуванням) вікон, пранням завісок і вибиванням килимів. Як і у давнину, в Чистий четвер, якщо звичайно руки дійдуть, прийнято розбирати шафи. Причому, позбавляючись від старих непотрібних речей, бажано їх усіх не викидати, і ті, які можуть ще комусь згодитися, роздати таким, що мають потребу або просто віднести в церкву. Що ж можна порадити сучасним чоловікам, у більшості з яких немає сараїв, так само, як і підвалів, — ну, хіба що, озброїтися вантузом і прочистити труби або вішалку в коридорі прибити.
Крім того, саме у Великий (Чистий) четвер господині випікають пасхальні паски і фарбують яйця — готуються до виходу з суворого сорокаденного посту. Причому приступати до приготування головного символу святкового столу Світлого Воскресіння Христова потрібно після ретельного очищення молитвою. На жаль, в сучасних реаліях важко уявити, що замість традиційного виходу на роботу, жінка залишається удома, прибирає квартиру і пече паски. Але в тому-то і головне завдання — не перетворити Великий четвер на банальне прибирання і водні процедури. Адже головним і основним залишається духовне очищення, яке досягається молитвами і покаянням.
Антоніна КРАЙНЯ