ПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗА — ДОГОДЖАЙ ЗАВЖДИ І В УСЬОМУ

Ніжним вважають цей орган через його надзвичайну чутливість до найменших погрішностей у харчуванні. Злим, — бо у разі захворювання спричиняє нещадний біль. Підступним, оскільки «жарти» з підшлунковою залозою можуть закінчитись досить трагічно.
Підшлункова залоза належить до основних травних залоз нашого організму. Адже вона виділяє всі без винятку ферменти, потрібні для процесу травлення. Протягом доби вона виробляє понад 800 мл соку. Підшлункова залоза має вигляд видовженої пірамідки завдовжки 20 см і розташована за шлунком (якщо людина стоїть) або під шлунком (якщо лежить на спині). «Характер» у цього органа панський. Не любить, коли її навантажують зайвою роботою (тому будь-яке переїдання, навіть вживання надмірної кількості дієтичних продуктів, їй не до вподоби).
Коли їй зле — ліпше залишити пані у спокої, інакше гнів її буде нещадним. Тому у разі загострення панкреатиту слід відмовитися від їжі, що спричиняє додаткове подразнення залози і стимулює вироблення панкреатичних ферментів, котрі «переварюватимуть» хвору залозу. Примхливій пані не до вподоби теплові, фізіотерапевтичні процедури та інші маніпуляції — тому не «догоджайте» їй теплою грілкою — це вкрай небезпечно. Навпаки, у разі загострення панкреатиту рекомендують прикласти до хворого місця грілку з холодною водою або навіть з льодом. Та надміру холодні страви не завжди на користь підшлунковій залозі — це може спричинити спазми органа та проток, через які виділяється панкреатичний сік.
Отож, підшлункова залоза ще й владна пані. Вона примушує нас (хочемо того чи не хочемо, подобається нам те чи ні) дотримуватися чітких правил у підборі раціону і режиму харчування.
В основі як хронічного, так і гострого панкреатиту лежать огріхи харчування, стверджують фахівці. Найбільші її вороги — алкоголь і жири. Це підтверджує і медична статистика: у 80% випадків загострення панкреатиту винним виявився алкоголь. Адже саме він стимулює виділення панкреатичних ферментів і водночас спричиняє порушення у процесі виведення панкреатичного соку — у великій кількості той накопичується у залозі і переварює її власні клітини.
Шкодить підшлунковій навіть... пиво. Доведено, що саме зловживання цим напоєм значно збільшує ризик виникнення раку підшункової залози.
Не дружить підшлункова залоза і з жирними стравами. Справа в тому, що шлунковий сік не містить ферментів, які розщеплюють жири, в кишечнику вони теж розщеплюються слабко. Тому на підшлункову лягає найбільше навантаження з перетравлення жирів. До того ж, жири найбільше стимулюють виділення панкреатичних ферментів, а у разі захворювання підшлункової залози передусім зменшується виділення ліпази, яка і відповідає за розщеплення жирів. Таке замкнуте коло і виводить підшлункову залозу з ладу. Отож, що менше ви вживатимете жирів (особливо тих, що пройшли кулінарну обробку), то здоровшою буде ваша підшлункова залоза. Та навіть зменшивши добову норму жирів до 50-70 г, намагайтеся не споживати цю кількість за один прийом. Ліпше розподілити її на 3-4 рази, щоб не створювати одноразового навантаження.
Важливо дотримуватися 3-4-разового режиму харчування, розподіливши кількість спожитої їжі на помірні порції (переїдати ні в якому разі не можна). Якщо ж ви переїли, випийте таблетку ферментативного препарату. Дуже погано впливає на підшлункову залозу дефіцит повноцінного білка у харчовому раціоні, адже її ферменти — не що інше, як високоспеціалізовані білки. Тому, якщо людина не вживає достатньої кількості тваринного білка (м'ясо, риба, яйця, м'який білий сир), через відсутність потрібного «будівельного» матеріалу страждає «виробництво» панкреатичних ферментів. Важливою умовою повноцінного функціонування підшлункової залози є наявність в організмі балансу вітамінів і мікроелементів. Найбагатшим джерелом мікроелементів є червоні сорти м'яса, печінка, яєчний жовток, дещо менше їх у крупах та овочах (перець, капуста броколі, брюссельська капуста).
Гадати не потрібно. Треба добре вивчити свій організм і навіть вести харчовий щоденник. Це задля того, щоб отримати якомога повнішу інформацію про те, чого не любить ваша травна система. І не треба кивати лише на підшлункову залозу — хоча саме перебої в її роботі з часом втягують у хворобливий процес інші органи та системи, зокрема тонку кишку. Саме вона перетравлює недоперетравлені підшлунковою залозою продукти, а також часто не сприймає молоко і грубу клітковину, реагуючи на них «бурхливо». Щоб уникнути такої досить неприємної реакції, хворий починає відмовлятися від їжі, яку він не сприймає, а з часом і відвикає від неї, збіднюючи свій раціон до неповноцінного мінімуму. Це неправильно. Спочатку слід достеменно встановити причину такої непереносності. Якщо це алергійна реакція — тоді уникайте алергену в раціоні. Якщо ж мова йде про ферментативну недостатність, — спробуйте для початку зменшити кількість спожитого продукту чи замінити подібними стравами (замість молока — кефір, сир; замість свіжої капусти — тушковану).
А також зверніть увагу на сумісність вживаних продуктів. Якщо огірки з молоком створили «бурю» в животі, — це ще зовсім не означає, що окремо ці продукти теж вам не підходять.
Визначити ферментативну спроможність підшлункової залози можна за допомогою клінічних методів обстеження — опитування хворого лікарем та за результатами копрограми, визначення активності панкреатичних ферментів у дуоденальному вмісті. ­Однак їм на зміну прийшли сучасні, більш інформативні, методи дослідження: оцінка зовнішньосекреторної функції підшлункової залози за вмістом еластази у фекаліях; дихальні тести. Лікар за даними такого обстеження може призначити хворому лікування, надзвичайно важливим компонентом якого є дієтотерапія.
Галина АНОХІНА, професор кафедри гастроентерології і дієтології КМАПО