СИТУАЦІЯ — УМОВНА, А ПЕРЕПОЛОХ — СПРАВЖНІЙ

СИТУАЦІЯ — УМОВНА, А ПЕРЕПОЛОХ — СПРАВЖНІЙ

Начальник Новоград-Волинського районного управління ГУ МНС України в Житомирській області Юрій ЦимбалюкБлизько 15-ої години, 15 квітня. Чотири пожежні авто та два автомобілі швидкої медичної допомоги один за одним, під завивання сирен, поспішають у бік західної ­частини міста. Навряд чи хто з перехожих — випадкових свідків — тоді здогадувався, що в реальності це — лише навчання. На той момент, дійсно, від одного погляду на спецавтомобілі, що мчали центральними вулицями, мимоволі спадало на думку: сталося щось лихе. Відтак, переполох серед жителів міста здійнявся неабиякий. «Хіба ж можна так лякати людей?», — дізнавшись про навчальний характер тривоги, висловлювали обурення деякі городяни.
А ініціювали тривогу представники головного управління МНС України, які в такий спосіб перевіряли, як спрацюють екстрені служби реагування Новограда-Волинського в разі надзвичайної ситуації значного масштабу.
Звісно, що таку перевірку від усіх не приховаєш — ще зранку бригади екстрених служб так чи інакше були поінформовані. ­Перебуваючи у повній готовності, рятувальники з хвилюванням чекали повідомлень по рації. Однак, час, місце і характер події інспектори тримали в таємниці. Тому спочатку навіть обговорювалася версія, що доведеться відпрацьовувати ліквідацію наслідків витоку ртуті. У дійсності сценарій ситуації виявився зовсім не таким.
…На пульт чергового пожежної частини надходить тривожний сигнал: у багатоповерхівці — вибух побутового газу. За лічені хвилини за вказаною адресою прибули десятки осіб — черговий ­караул пожежної частини, бригади швидкої, наряди міліції, санітарні лікарі, працівники газового господарства, РЕМу, представники влади. Аж тут з’ясовується — виклик хибний.
Певно, в цьому теж полягали особливості перевірки. Адже, тільки-но служби роз’їхалися, як контролюючі інстанції знову запускають «ввідну»: тепер місцем умовного вибуху вказують дев’ятиповерхівку біля автовокзалу. Черговому повідомляють адресу, відомості про умовних поранених та масштаби руйнувань.
Спецавтомобілі знову несамовито мчать вулицями міста. Але цього разу послідовність і швидкість дій рятувальників фіксується з точністю до секунди.
Попервах на місці події не обійшлося без курйозів. Так, лікар «швидкої», щойно прибувши, поспішив у під’їзд, хоча там за легендою мала «вирувати пожежа». Були деякі зауваження у перевіряльників і до стану обладнання, зокрема, протигазів. Але в загальному серйозних претензій до роботи кожної окремої служби та ступеня їхньої взаємодії не було. Іспит минув успішно, оцінка — «добре».
Як пояснили, дана перевірка — планова. Її нині проходять усі міста й райони Житомирщини.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА