ДО 24-Ї РІЧНИЦІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

ДО 24-Ї РІЧНИЦІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

\"ДОЕВАКУАЦІЯ
Коли руйнують гніздо, птахи не повертаються. Так кажуть у народі. Чи то вважають пташки, що місце зачароване, чи бояться повторної руйнації? Насправді вони тягнуться до нажитого місця, яке колись облюбували, до якого звикли. Та все ж змушені жити десь, наче у приймах, де ліс і садок — не той і співається не так.
Наче великі птахи, символи Чорнобиля — лелеки, переселились люди в наш край із забруднених радіацією земель. По-різному склалась і складається їх доля. Зустрічають вони і добро, і неприязнь, доброзичливість і байдужість. Нехай моя розповідь розбудить у людей співчуття і любов до пережитих трагедій...
За станцією Янів — дорога до райцентру — Чорнобиля, а на ній безкінечна, зникаюча у далекому ранковому тумані, колона різнокольорових пустих автобусів, завмерлих в очікуванні замовлення.
Одна тисяча сто автобусів розтягнулися по усій дорозі від міста Прип’яті до міста Чорнобиля. Гнітючою була картина завмерлого на дорозі транспорту. Рівно о 14 годині, 27 квітня, до кожного під’їзду в Прип’яті подали автобуси. По радіо попередили: «Одягатися легко, брати мінімум речей, через три дні повернемося». Більшість людей послухалися і навіть не взяли запасу грошей. Взагалі добрі у нас люди: жартували (бо не знали правди, що вони отримували щогодини до одного рентгена), підбадьорювали один одного, заспокоювали дітей. Усе було діловито. Більшість зійшлись до під’їздів завчасу і гомоніли. Трагічним було розлучення з домашніми тваринами — котами, собаками. Вони заглядали людям в очі, нявкали, вили, проривалися в автобуси, несамовито скиглили, огризалися…
Покидаючи оселі, люди не знали, що навічно. Колона рушила. Машини понесли на своїх колесах мільйони розпадів радіоактивності, забруднюючи дороги селищ і міст. Довго ще бігли собаки, залишені господарями, кожний за «своїм» автобусом. Але відстали і повернулися у покинуте місто. Як пізніше з’ясувалося, — вони стали об’єднуватися у зграї. Це значило, що місту приписано зруйнуватися…
А переселенців везли до райцентру Іванкова, за 60 кілометрів, і розселяли по селах. Не всі приймали їх з бажанням. Багато евакуйованих пішли пішки в напрямку Києва. Дехто пересів на попутний транспорт. Великий натовп легкоодягнених людей, жінок з дітьми, людей похилого віку по дорозі і по обочинах, наче гонима худоба, змішавшись із машинами, йшов чим далі від загиблої землі. А у Прип’яті пси з’їли всіх котів, здичавіли і були вистріляні. Місто усіялось трупами різномасних собак. Прип’ять обнесли колючим дротом, але це не врятувало його від мародерства і руйнації.
Сьогодні це місто — привид. Тому благання до всіх, щоб евакуйовані люди не стали в Україні привидами.

Ярослав СПІВАК, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС


ЧОРНОБИЛЬСЬКІ ПРОБЛЕМИ ЛИШАЮТЬСЯ
Уже 24 рік поспіль квітень асоціюється у нас не лише з теплом і відродженням природи, але й зі страшною катастрофою, трагедією багатьох тисяч людей, яких кличуть універсальним поняттям «чорнобильці».
Наслідки катастрофи негативно впливають на життя громадян України. Держава намагається поліпшити умови постраждалого населення, діє система виплат компенсацій і надання пільг постраждалим громадянам, їх оздоровлення та забезпечення житлом на основі Законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,«Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».
На виконання завдань, пов’язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, щоденно працюють спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської райдержадміністрації.
У відділі соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, на обліку перебуває 13539 громадян, котрі мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС. А це: учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — 114 чол.; потерпілі від аварії на ЧАЕС — 13425 чол.; в т.ч. діти, постраждалі від аварії на ЧАЕС — 2860 чол.
За 2009 рік, згідно з кошторисними призначеннями, на виплату компенсацій та допомог громадянам, постраждалим від аварії на ЧАЕС, надійшло та виплачено 2687 тис. грн.
Оздоровлено 492 школяра, потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС, та 76 громадян дорослого населення, котрі мають статус потерпілих 1-4 категорії.
У відділі персоніфікованого обліку громадяни, котрі постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, за минулий рік скористалися пільгами: на тверде паливо — 2855 чол. на загальну суму 942,3 тис.грн.; на житлово-комунальні послуги на загальну суму 194,8 тис.грн.; на пільговий проїзд на загальну суму 2,3 тис.грн.
Нараховано та виплачено пільг на медичне обслуговування постраждалих, внаслідок аварії на ЧАЕС, на суму 472,6 тис. грн.
Проблемним залишається виплата щомісячної грошової допомоги громадянам, котрі проживають на територіях радіоактивного забруднення. Але для створення повної бази даних щодо потерпілих нашого району та підтриманні її в актуальному стані, всім громадянам району, котрі мають статус потерпілих, внаслідок аварії на ЧАЕС (і не отримують дану допомогу), необхідно звернутись до управління праці та соціального захисту населення, тому що з грудня 2009 р. в нашому управлінні здійснюються компенсаційні виплати безпосередньо кожній постраждалій особі, як це передбачено Порядком використання коштів, спрямованих на соціальний захист громадян, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 №936.
Л.АНДРУЩЕНКО, начальник районного управління соціального захисту населення