«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» — ТРАДИЦІЙНІ ТА НОВІ ЕЛЕМЕНТИ СВЯТА

За 22 роки, протягом яких проходить Міжнародне свято літератури і мистецтва «Лесині джерела», сформувались його традиційні елементи, що вже полюбилися новоград-волинцями та гостями міста. Щороку, враховуючи пропозиції та уподобання учасників та глядачів, організатори та режисери святкувань намагаються урізноманітнити та створити нові фрагменти, щоб зробити свято ще цікавішим та незабутнім.
У ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ
22 серпня, о 14 годині в літературно-меморіальному музеї Лесі Українки пройде літературно-мистецька зустріч, присвячена 95 роковинам від дня смерті поетеси. В ній візьмуть участь науковці та лесезнавці з Києва, Львова, Луцька, Житомира, місцева творча інтелігенція.
Для тих, хто хоче більше дізнатися про життя та творчість видатної поетеси, у святкові дні гостинно відкриті двері літературно-меморіального музею Лесі Українки.
ДРАМА-ФЕЄРІЯ «ЛІСОВА ПІСНЯ»
Вчетверте в нашому місті пройде вистава за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». До 2008 року новоград-волинський глядач бачив виставу в постановці двох театрів — міського народного (режисер Петро Сурай) та Херсонського обласного музично-драматичного. Цього разу своє бачення твору Лесі Українки продемонструють артисти Дніпропетровського Українського музично-драматичного театру ім.Т.Г.Шевченка ( режисер — Лідія Кушкова).
Вистава «Лісова пісня» відбудеться 22 липня, о 18 годині, в міському Палаці культури ім.Лесі українки.
НА «АРТ-МАЙДАНЧИКУ»
З ініціативи вчителів міської художньої школи другий рік поспіль під свята проходить презентація робіт образотворчого мистецтва. Під відкритим небом новоград-волинці і гості міста зможуть милуватися талановитими пейзажами, натюрмортами, портретами; збагатити знання з історії живопису та взяти участь у різноманітних конкурсах. На шанувальників образотворчого мистецтва чекають:

  • бліц-вікторина «Хто автор картини?»;

  • конкурс «Зроби витинанку» з метою знайомства зі стародавньою технікою витинанки;

  • конкурси «Веселий олівець», «Весела палітра», «Розмалюй писанку для тих, хто хоче спробувати себе у ролі художника.


Організаторами конкурсів будуть викладачі міської художньої школи. Переможцям гарантовані призи.
Ви відчуваєте у собі творчу енергію художника? Хочете спробувати малювати? Тоді поспішайте до нас на «Арт-майданчик», що розкинеться біля банку «Надра», 23 серпня, з 16.00 години.
Людмила СВІДЕРСЬКА, директор міської художньої школи

У МУЗЕЇ РОДИНИ КОСАЧІВ
Традиційно протягом святкових днів у залах Музею родини Косачів вирує мистецьке життя. Новоград-волинці та гості з усіх куточків України знайомляться з експозиціями оселі Косачів. У виконанні юних учасників свята — учнів міської дитячої музичної школи, лунають твори українських і світових композиторів.
На шанувальників класичної музики чекає виступ ансамблю камерної музики «Класік» вчителів міської музичної школи. До репертуару ансамблю увійшли кращі вітчизняні та всесвітньовідомі твори. Високий рівень виконання, блискавичне володіння музичними інструментами, виконавчі здібності колективу давно оцінені знавцями. Концерт ансамблю камерної музики «Класік» можна буде послухати у суботу, 23 серпня, з 17.00 години.
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати Музей родини Косачів у дні Міжнародного свята літератури і мистецтва «Лесині джерела». Ми працюємо для Вас.
Сергій КУЦЕНКО, директор Музею родини Косачів

«СПОРТИВНЕ МІСТЕЧКО» ЧЕКАЄ
Серед різноманітних заходів, що проходитимуть у святкові дні, знайдуть щось для душі і любителі спорту. Адже 24 серпня у День міста, з 17 години на стадіоні «Авангард» розкинеться «Спортивне містечко», де проходитимуть показові виступи спортсменів з видів спорту, що культивуються у Новограді-Волинському. Тут можна буде повболівати за спортсменів із баскетболу, волейболу, настільного тенісу, шахів, карате-до, шашок, важкої атлетики, гирьового спорту, вільної боротьби, кіокушин карате, футболу, боксу, легкої атлетики та навіть туризму.
У місті відновлені змагання з футболу серед команд трудових колективів. Так, у змаганнях беруть участь команди ДП «Новоград-Волинський лісомисгосп», ДЮКФП, розвідувального батальйону, ветеранів футболу, підприємства «Дереволад». 24 серпня на стадіоні «Авангард» відбудеться фінальний матч з футболу на кубок міського голови, присвячений Дню Незалежності України.
Вперше в Новограді-Волинському пройдуть ігри з популярного нині та нового виду змагань — пейнтболу. Бажаючих взяти у них участь, запрошую 24 серпня, з 11 години до парку Перемоги (район Будинку офіцерів).
Володимир ГАММА, начальник відділу з питань розвитку фізичної культури та спорту

«У ПОШУКАХ МУДРОСТІ»
Сьогодні вкрай актуально в рамках саме свята літератури та мистецтв проводити Свято книги. Тому міська Централізована бібліотечна система пропонують цікаву, різноманітну програму для всіх, кого цікавить тема книги. На глядачів чекає:

  • парад літературних героїв «Пригоди героїв славнозвісних книг»;

  • поетичний вернісаж «Книги — володарі простору»;

  • виставка-ярмарок сучасної літератури;

  • виставка дитячих малюнків-ілюстрацій до улюблених книжок «Світ книжкової ілюстрації»;

  • про книгу через сміх і жарт (вислови відомих людей, гуморески, сценки);

  • музична вікторина «Мелодії, які ніколи не старіють»;

  • книжкове лото «Забава».


Якщо ви є активним читачем будь-якої з 6-ти бібліотек, що працюють у місті, у вас є шанс стати учасником бенефісу кращих читачів 2008 року.
Організатори Свята книги «У пошуках мудрості» чекають на вас 23 серпня, з 16 години на вул.Шевченка (біля приміщення «Укртелекому»!
Валентина МИХАЦЬКА, директор Централізованої бібліотечної системи

«РУШНИК ГРОМАДСЬКОЇ ЗЛАГОДИ»
З ініціативи творчих людей міста вперше під час свята пройде акція «Рушник громадської злагоди». Ідея вишити рушник – оберіг міста, належить заступнику міського голови Валентині Титяневич, начальнику відділу культури та туризму Людмилі Гаммі, краєзнавцю Людмилі Антошевській та директору Палацу шкільної молоді Ользі Добровольній, які стояли у джерел створення Музею льону. Ескіз рушника єдності Новоград-Волинської громади зробила майстриня Олеся Лашевич. У центрі 5-метрового полотна, якому більше 100 років, вишитий символ міста – «Дзвін» та дата першої літописної згадки про місто – 1257 на фоні голубого неба. На дві сторони від дзвону, як два крила птаха, розлетілися вінки із квітів, що ростуть у нашому поліському краї – чорнобривці, льонок, маки, соняхи, переплетені з колосками пшениці та гронами винограду. Чисті проміжки між квітковим орнаментом заповнені орнаментами, що зібрані у 19 ст. матір’ю Лесі Українки — Оленою Пчілкою. Організатори заходу сподіваються, що рушник стане символом єднання всіх новоград-волинців навколо ідеї розвитку міста та стане його оберегом.
23 серпня, з 14.00 до 19.00, запрошуємо дорослих із дітьми та онуками, представників різних політичних партій, релігійних конфесій прийти у міський Парк культури та відпочинку. Саме тут, на території «Містечка майстрів», буде виставлено вишитий талановитими майстринями «Рушник громадської злагоди».