ТУРИСТИЧНИМ МАРШРУТОМ «СТЕЖИНА ПАМ’ЯТІ» НАРАЗІ ХОДЯТЬ ЛИШЕ… ПРИБИРАЛЬНИКИ

ТУРИСТИЧНИМ МАРШРУТОМ «СТЕЖИНА ПАМ’ЯТІ» НАРАЗІ ХОДЯТЬ ЛИШЕ… ПРИБИРАЛЬНИКИ

Прибирання дотів від сміття — неординарна ініціатива, що належить колективу промислово-економічного технікуму. Картину, яку побачили торік студенти та викладачі поруч із дотами Лук’яненка та Петрякова, що знаходяться на березі Случі, мало назвати жахливою. «До руйнувань, що завдали німці під час штурму, додалося ганебне ставлення жителів Новограда-Волинського, які перетворили місце загибелі солдат у величезний смітник», — поділився тоді враженнями завуч технікуму Віктор Ваховський. 27 квітня другокурсники разом з викладачами знову провели на цьому місці акцію з прибирання.
— Цього року сміття тут менше, — розповіла викладачка Світлана Дзюбенко. — Але все одно неприємно: ці доти — пам’ять про воєнні лихоліття, про загиблих та їх подвиг, тож хотілося б, аби люди з більшою повагою ставилися до своєї історії. Звісно, одних лише наших зусиль недостатньо. Сподіваємося, нашу ініціативу підтримають інші навчальні заклади. А влада, на мій погляд, мала б встановити тут дощечки із розповіддю про те, що у цих дотах загинули люди. Можливо, це нагадування стримає відпочиваючих від того, аби смітити тут…
Символічні стрічки на одязі прибиральників поєднали в собі три кольори: червоний, чорний та білий. Ці кольорові символи мають нагадати усім учасникам акції про криваві запеклі бої, загибель бійців у дотах та світлу пам’ять нащадків. Організатори акції, як і торік, подбали насамперед про виховний момент: під час впорядкування навколишньої території студентам розповідають про історію дотів, торік тут вирішили створити «стежину пам’яті». Сюди повинен увійти командний пункт укріпрайону №7, обидва доти, Парк Перемоги, оглядовий майданчик, Будинок офіцерів та штаб бригади. До речі, схожу ідею вже вдало реалізували у Коростені, створивши музей у командному пункті. Як розповів Віктор Ваховський, який є не лише викладачем, а також — краєзнавцем, у Новоград-Волинський досить часто приїжджають іноземці, які цікавляться мілітарикою — наукою про воєнні події. Тож створення туристичного маршруту «стежиною пам’яті» могло би привернути увагу багатьох зацікавлених людей. Втім наразі ця ідея продовжує знаходитися на етапі розмов, хоч на її втілення, говорить краєзнавець, не потрібно великих грошових затрат.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА