ПІД ЗАГРОЗОЮ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

ПІД ЗАГРОЗОЮ ЗАЛИШИТИСЯ БЕЗ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Двоповерховий будинок на вісім квартир, що знаходиться в місті за адресою: 1-ий пров. Войкова, 29, може враз опинитися без життєвонеобхідних комунальних послуг. Офіційні листи з вимогою від’єднатися від каналізації жителі будинку вже отримали. Термін для виконання — до 30 травня. В іншому разі мешканцям квартир загрожують штрафи, мінімум, 340 гривень. Плюс — відключення від водопостачання.
Будинок, що нині потрапив у центр уваги, існує 45 років. Але чомусь тільки тепер з’ясувалося, що побутові стоки з цієї будівлі напряму потрапляють у дренажні мережі для дощових вод. А звідти — транзитом через Смолку — у річку Случ.
Як таке могло статися, що багатоквартирна будівля — свого часу кимось прийнята в експлуатацію — існує з порушенням санітарних норм майже півстоліття, — ніхто пояснити не може.
В управлінні житлово-комунального господарства міської ради розповідають, що останніми роками активно ведеться боротьба з фактами несанкціонованих скидів стоків у річки. Чимало порушень виявлено й ліквідовано. Відтак, на фоні проведеної роботи, цей будинок залишається найбільшим джерелом забруднення природних водойм.
Головне питання сьогодні: що робити? Щоб під’єднати будівлю до централізованої каналізаційної мережі, потрібно близько півмільйона гривень. «Сума — значна, бо там ще й каналізаційно-насосну станцію треба будувати», — поділився інформацією начальник управління ЖКГ Володимир Мисін.
Цей варіант, прямо зізнаються у виконкомі, — нереальний за нинішніх складних фінансово-економічних умов. Натомість влада, спільно з керівництвом Водоканалу, міркує над альтернативними шляхами вирішення проблеми. Зокрема, розглядається можливість облаштування вигрібної ями. Однак, і тут, крім фінансових затрат, виникають деякі особливості, що стають на заваді скорому розв’язанню ситуації.
Жителі будинку, які отримали під розпис вищезгадані попередження, не ймуть віри, як таке взагалі могло статися — вони ж усі роки сплачували і за водопостачання, і за (!) водовідведення. Себто, виходить, що Водоканал роками брав гроші за послугу, якої фактично не надавав. То чому ж, резонно запитують люди, ми повинні нести відповідальність за чиїсь прорахунки чи недопрацювання?
Начальник управління ЖКГ озвучив наміри міської влади — залучити до вирішення проблеми жителів будинку. Звісно, на умовах дольової участі. Це виглядає цілком логічно, але практично навряд чи втілиться. Із восьми квартир — у п’яти мешкають малозабезпечені пенсіонери. Малоймовірно, що вони спроможні співфінансувати проект.
Тож, як «розрулиться» ситуація, — наразі сказати неможливо. Бо ніхто, до кого б ми не звернулися за коментарем, конкретного плану дій не назвав. «Зараз це питання розглядається», — приблизно так звучала остання фраза, до якої зводився діалог із чиновниками.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА