НАЙКРАЩИЙ ДОБЕРМАН ЄВРОПИ — У ЗВЯГЕЛІ!

НАЙКРАЩИЙ ДОБЕРМАН ЄВРОПИ — У ЗВЯГЕЛІ!

Член Новоград-Волинського відділення кінологічної Спілки України Віктор Павлюк зі своїм вихованцем — доберманомНещодавно в Міжнародному виставковому Центрі в Києві пройшла міжнародна виставка всіх порід собак FCI-CACIB «Золоті ворота-2010» та «Україна-2010». Участь у цих заходах брали також і представники Звягеля. В якій атмосфері проходила виставка чотириногих друзів, — ми попросили розповісти учасника цих подій Андрія Радзієвського, директора Новоград-Волинського відділення Кінологічної спілки України.
— Пане Андрію, хто організував цю виставку, і як часто вона проходить?
— Такі виставки проходять три-чотири рази на рік, і традиційно їх організовує Кінологічна спілка України. Але подібні виставки проходять і в Європі, до Кінологічної спілки якої відносимося і ми. До речі, створена вона ще тисяча дев’ятсот одинадцятого року. Подібні заходи відбуваються за розкладом як у нас, так і за кордоном. Тобто, вони і ми — одна організація. Проте, цього разу були навіть представники з Азії.
— Яку кількість собак привезли на виставку?
— Почну з того, що цього разу на виставці працювала рекордна кількість рингів — двадцять п’ять! У виставках взяли участь чотири тисячі собак із ста шістдесяти порід з України та країн ближнього і далекого зарубіжжя. Оцінювали собак двадцять п’ять відомих міжнародних експертів із вісімнадцяти держав. У ті вихідні в Києві можна було побачити не лише красу природи — у вигляді розквітлих у міських ботсадах магнолій, але й живу красу в буквальному сенсі слова.
— Мабуть, мова йде про рідкісні породи собак?
— І про них також. Але відмінною рисою цієї міжнародної виставки стала участь найбільшої кількості чотириногих чемпіонів різних країн і поки що нетитулованих улюбленців серед порід. Серед них: лабрадор-ретривер, йоркширський тер’єр, цверг-
шнауцер, кане корсо, середньоазійська вівчарка, німецька вівчарка, мопс. У виставках також взяли участь такі рідкісні породи собак, як: бордер коллі, леонбергер, бельгійська вівчарка, фараонів собака, сіліхем-тер’єр, словацький чувач, словацький копов, тази, кламбер-спанієль.
— Фараонів собака, сіліхем-тер’єр… Зізнаюсь, досі не чув про такі породи. А втім, чи всі запрошені, пане Андрію, змогли потрапити на виставку?
— На жаль, ні. Було безліч причин. Природні катаклізми, скасовані авіарейси тощо. Тому частина міжнародних експертів не змогли приїхати до Києва. Довелося дуже мобільно вирішувати проблему, запросивши авторитетне суддівство з тих країн, з яких могли швидко дістатися потяги та літаки до нас. І колеги світової кінологічної спільноти, поважаючи авторитет, відкритість і гостинність Кінологічного союзу України, не підвели — вчасно відбулося урочисте відкриття виставки.
— А навіщо така кількість суддів?
— По-перше, на виставку була привезена велика кількість собак, а по-друге, Європа приїжджає для того, щоб подивитися племінний фонд собак в Україні, який останніми роками, відверто кажучи, підупав. Але Григорій Григорович Оніщенко, котрий нещодавно став президентом Кінологічної спілки України, взяв цю справу під серйозний контроль. Всю свою увагу він зосередив на племінній роботі собак. Чому? Та тому, що люди почали собак ставити на бізнес. Адже є багато порід, які заборонено розводити і продавати.
— Що це за породи?
— Насамперед, — бійцівські. Але є і службові породи. Це ті, на які розплідникам дається дозвіл на їх розведення, це ті собаки, які пройшли загальний курс дресирування. Якщо тварина цього не пройшла і не показувалася на виставках, то вона до племінної роботи не допускається. Лише Кінологічна спілка України може дати талон на злучку собак. Такий суворий контроль, у такий спосіб розводять чистопородних цуценят. Такі собаки розумні, грамотні, у них нормально працюють інстинкти і рефлекси. А ті люди, котрі купують собак на ринку, — вони купують міну сповільненої дії. Такий пес здебільшого має неадекватну реакцію. Навіть у розплідниках проводиться відбір цуценят на якість.
— Що значить: «міна сповільненої дії»?
— Пояснюю. Ми не знаємо «батьків» цих собак, яка порода, які служби вони пройшли, не знаємо, в яких умовах вони виховувалися, не знаємо нічого про їхню психіку. Якщо «мати» цуценяти, наприклад, була постійно на ланцюгу, то інстинкти в потомства вже будуть схожі на інстинкти дворняг. Отже, собака має проходити ідеальне навчання. Інакше в майбутньому вона своїм господарям може завдати непоправної шкоди. Не можна собак ніколи бити, бо в неї затаїться агресія, яка з часом може вилізти назовні.
— Виходить, купувати собак на ринку не бажано?
— Можна, але для цього потрібно знати її родословну, щоб на неї були відповідні документи. Проте, ліпше купувати цуценя через кінологічний клуб. Але з собакою постійно потрібно займатися. З першого дня народження. Часто до нас приходять по цуценят, і багатьом людям я не раджу їх купувати, бо бачу, що люди просто не готові до цього. Але деякі не прислуховуються до думки спеціалістів, купують цуценят. Маленькі вони всі гарні. Та коли тварина починає рости, тоді й починаються проблеми. Через неправильне дресирування собака домінує над господарем чи його сім’єю. Звідси і трагедії. Потім псів виганяють з дому. Вони збиваються у зграї, стають агресивними і нападають на людей. Їх відстрілюють. Мені шкода цих собак. Але винні в цьому самі люди.
— Це окрема тема. Однак повернемося до виставки. Ви також, пане Андрію, брали участь у виставці. Які породи представляли?
— У виставці, крім мене, участь також брала і член нашого клубу Наталя Фіськова. Представляли ми трьох собак. Наш доберман, господарем якого є член нашого клубу Віктор Павлюк, став чемпіоном, виборовши приз «найкраще цуценя Європи» серед цієї породи. Ротвейлер додому повернувся з другим місцем. Непогані результати показав також пес із нашого клубу — лабрадор. Словом, усі три наші собаки показали непогані результати.
— А що це за результати?
— А це, як собака поводить себе на ринзі, як «спілкується» з іншими породами чотирилапих, як реагує на людей, як виконує команди і так далі. До речі, на виставці мав місце інцидент. Господар залишив без уваги свого пса, котрий порвав іншу собаку. Порушника тут-таки вигнали з виставки. Виходить, що господар не міг оцінити ситуацію. За це ­карають.
— Це правда, що у виставці собак брали участь навіть ченці з Грузії?
— Так. Це взагалі цікавий момент. Практично вперше в історії виставок собак у них взяли участь ченці зі своїми чотириногими вихованцями. Грузинський православний Табакінський чоловічий монастир Святого Георгія привіз на «Золоті ворота» кавказьких вівчарок. Одна з них і стала кращою на виставці. До речі, вони зайняли перше місце.
— У грузинських ченців із монастиря Святого Георгія є також свій «собачий клуб»?
— Як мені стало відомо, то вони мають свій розплідник — «Табакіні». А розводять вони собак для випасання овець. Між іншим, для цього кавказька вівчарка і призначена. Такій собаці в день потрібно пробігати від п’яти до п’ятдесяти кілометрів. Кавказьку вівчарку заборонено тримати в містах. У неї багато енергії. Вона щодня має її кудись дівати. А якщо тримати на ланцюгу, то може наробити лиха.
— Коли планується наступна виставка?
— Пройде вона незабаром у Житомирі. Показуватимемо робочі якості собак.
— Що порадите нашим читачам?
— Насамперед, перед тим, як завести собаку, варто порадитися зі спеціалістами: яка порода вам потрібна, і чи потрібна вона вам взагалі. Собака — це велика відповідальність як перед людьми, так і перед твариною, яку ви купите.
Розмовляв Микола МАРУСЯК
Фото Віктора ТИМОЩУКА