31 ТРАВНЯ — 11 ЛИПНЯ ПЕТРIВ ПIСТ

ЯК ПРАВИЛЬНО ПОСТИТИ?
Пости відомі з старозавітних часів. Так, щоб отримати Божественне одкровення, пророки неодмінно постили. Постив Мойсей, постили цар і пророк Давид, постив пророк Ілля. У Новому Завіті постили Іоанн Предтеча, Ісус Христос і апостоли.
Пізніше піст увійшов у всі монастирські статути, і всі вчителі Церкви, святі отці, вважали піст важливим елементом аскетизму.
Отже, ви вирішили постити. Краще почати з малого. З середи і п'ятниці кожного тижня. Середа — день, коли Іуда зрадив Христа, тому християни в цей день тримають піст. П'ятниця — день розп'яття та смерті Христа — причина, через яку християни дотримуються посту, теж зрозуміла. Піст у середу і п'ятницю скасовується у так звані «суцільні седмиці» — тиждень після Різдва Христового, на тиждень митаря і фарисея, на Масляну, в тиждень після Великодня і в тиждень після свята Трійці (Світла седмиця і Троїцька відповідно). Існують і одноденні пости в день Усікновення Голови Івана Предтечі, Воздвиження Хреста Господня. Існують ще святвечори — дні перед Різдвом Христовим і Водохрещем.
У православ'ї є і чотири багатоденні пости. Різдвяний — перед Різдвом Христовим, триває 40 днів. У цей піст дозволено їсти рибу (крім середи і п'ятниці). Великий піст — перед Великоднем, триває 46 днів, він найсуворіший, не дозволяється риба і навіть рослинні масла (крім свят Благовіщення та Входу Господнього в Єрусалим). Петрів піст — перед днем апостолів Петра і Павла, триває від трьох до чотирьох тижнів. Дозволяється риба, знову ж, крім середи і п'ятниці. Успенський піст — перед святом Успіння Богородиці, триває 13 днів. Цей піст те ж саме, що Великий піст, і такий же суворий.
Неприпустима також надмірність у пості. Не схвалюється самовільне посилення і послаблення посту. Надмірність може призвести до занепаду сил, в цьому випадку людина не може виконувати свої повсякденні і духовні обов'язки. «Як має остерігатися від пересичення, точно так має остерігатися і від зайвої стриманості. Зайва стриманість послаблює тіло, знищує в ньому бадьорість і свіжість, необхідні для тверезіння», — говорить святитель Ігнатій Брянчанінов.
Про важливість дотримання постів говорять не тільки святі отці, але й сам Бог. Адаму і Єві було заборонено їсти плоди з дерева пізнання. «І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: Із кожного дерева в Раю ти можеш їсти, а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в день, в який ти покуштуєш з нього, смертю помреш». (Буття 2:16-17)
Христос заповідав своїм послідовникам постити без лицемірства і майже таємно від оточуючих. «Коли постите, не будьте смутні, як лицеміри, бо вони беруть на себе похмурих осіб, щоб здатися людям, що постять. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою. А ти, коли постиш, намасти свою голову, і своє обличчя, щоб ти посту свого не виявив людям, але перед Отцем твоїм, Котрий в таємниці, і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно». (Мт. 6, 14-18).
Ірина ЗЮЗІНА