КОМУ — РЕАБІЛІТАЦІЯ, А КОМУ… ДІВЧАТА

КОМУ — РЕАБІЛІТАЦІЯ, А КОМУ… ДІВЧАТА

\"КОМУНЕОБМЕЖЕНИЙ ОПТИМІЗМ ЛЮДЕЙ З ОБМЕЖЕНИМИ ФІЗИЧНИМИ МОЖЛИВОСТЯМИ — ПРИКЛАД ДЛЯ НАСЛІДУВАННЯ
Вроджені та набуті фізичні вади змушують цих людей щоденно боротися з комплексами та депресіями. Бачити, чути, пересуватися без сторонньої допомоги, позбутися серйозних хронічних хвороб — підопічні територіального центру про це можуть лише мріяти. Можливість стати на крок ближче до заповітної мрії вони отримали з початком роботи реабілітаційного відділення, що рік тому розпочало роботу при міському територіальному центрі, що по вулиці Соборності, 62. Віднедавна, а саме — з травня, тут започатковано індивідуальні програми реабілітації та адаптації осіб з обмеженими фізичними можливостями.
Важко переоцінити важливість соціально-побутової реабілітації для інвалідів. Нині у територіальному центрі курс проходить експериментальна група з п’яти людей. Заняття, погоджені зі спеціалістами МСЕК, включають лікувальний масаж, консультації психолога, комплекс вправ із лікувальної фізкультури, працетерапію. Зокрема, працетерапія полягає у заняттях зі швейної справи. Це розвиває моторику рук, координацію рухів та має практичну користь — сьогодні інваліди працюють над пошиттям рукавиць. Різносторонню допомогу у реабілітації інвалідам надають психолог Марина Скрипник, лікар-реабілітолог Ярослав Циба, медсестра Любов Лашевич, педагоги Надія Петрук та Неллі Ольшевська.
Окрім вправ, тут організовують дозвілля інвалідів. Працівники територіального центру переконані: саме це — важлива складова поліпшення стану людей з обмеженими фізичними можливостями. Найбільш активними та комунікабельними є молоді інваліди, спільно з керівниками, вони створили клуб «Коло друзів» та колектив «Надія». Щосереди, о 14 годині, збираються у приміщенні терцентру та організовують власне дозвілля, разом відзначають свята.
— Ці люди непросто ідуть на контакт, неохоче відкриваються через комплекси, — розповів директор територіального центру Олександр МЕЛЬНИК. — Втім, якщо вже відкрилися, — залюбки приходять до нас та зустрічаються, займаються зі спеціалістами. У них надзвичайно багато пропозицій. Разом проводили «Брейн-ринг», організовували різдвяний вертеп, концерти до свят. Плануємо спільно зайнятися ландшафтним дизайном на прилеглій території — це стане складовою працетерапії.
Тут насправді усе роблять спільно: колектив та його підопічні. Навіть бібліотеку збирають разом, приносять книги та періодику, аби кожен охочий міг почитати. До речі, допомогти у цьому можуть і наші читачі, якщо мають бажання та пару-трійку прочитаних книг. Разом вони також грають у шашки, шахи та доміно, разом відпочивали на природі, разом йдуть до покращення здоров’я. Хтось, наприклад, поставив собі за мету з 1 групи інвалідності перейти на третю, досягнувши успіхів у реабілітації.
Не втрачають ці люди й почуття гумору. Наш працівник, розповсюджувач газети «Звягель-Інформ» Микола Гаскевич, наприклад, на запитання: що саме йому найбільш до вподоби у курсі реабілітації, — з посмішкою відповідає: «Звісно ж, дівчата!»
Серед спонсорів терцентру — П.М.Литвин, О.М.Ющенко, В.І.Перерва, Л.К.Савченко, Р.В.Порветкін, М.П.Шавловський. Завдяки їх підтримці та гуманітарній допомозі тут діють кабінет лікувальної фізкультури, де є велотренажер та бігова доріжка, працює фітобар — після лікувальних процедур пацієнтам приписують трав’яні чаї, є пункт прокату засобів реабілітації (ходунки, візки, підлокітники, костури) та масажний кабінет.
Юлія КЛИМЧУК