ЗАБУДОВНИКУ НА ЗАМІТКУ

З 15 жовтня 2009 року набрав чинності Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт, затверджений постановою Кабінету Міністрів України.
Цей Тимчасовий порядок встановлює механізм та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом житлових, дачних та садових будинків, споруджених забудовниками у період з 5 серпня 1992 року до 1 січня 2008 року.
Приватні будівлі у нашому районі і місті приймає в експлуатацію інспекція державного архітектурно-будівельного контролю, представник якої знаходиться на вул.Пушкіна, 8а, у м.Новоград-Волинський, контактний телефон 2-01-76.
Для одержання сертифіката відповідності будівлі державним будівельним нормам, стандартам і правилам забудовник подає інспекції такі документи: довідку про погодження прийняття приватної будівлі в експлуатацію, видану на підставі рішення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради та технічний паспорт приватної будівлі, виданий бюро технічної інвентаризації, якщо площа будинку становить до 200 кв.метрів і кількість поверхів не перевищує двох. У випадку, коли площа будинку перевищує 200 кв.метрів, необхідно надати документ, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розташовано приватну будівлю; звіт про проведення технічного огляду на відповідність приватної будівлі державним стандартам, будівельним нормам і правилам, нормативним актам з пожежної безпеки, санітарним нормам, що діяли на момент закінчення будівництва, складений організацією, яка має ліцензію, і погоджений з органом державного пожежного нагляду та державною санітарно-епідеміологічною службою.
Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю на підставі цих документів приймає рішення про накладання штрафу у сумі від 170 до 850 гривень за спорудження приватної будівлі без дозволу на виконання будівельних робіт та протягом десяти днів приймає рішення щодо видачі забудовнику сертифіката. Сертифікат надають на платній основі. Вартість сертифікату складає нині від 88 гривень.
Наявність у забудовника сертифіката надає право на отримання свідоцтва про право власності на житловий, дачний або садовий будинок.
Шановні забудовники! Звертаю вашу увагу, що Тимчасовий порядок діятиме до 31 грудня 2010 року. Сподіваюсь, органи місцевого самоврядування сприятимуть в отриманні документів, передбачених Тимчасовим порядком.
Нині розроблено проект закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за самовільне будівництво та невиконання вимог про усунення порушень у сфері здійснення державного архітектурно-будівельного контролю», яким, зокрема, передбачається накладання штрафів на громадян у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за експлуатацію або використання приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків загальною площею до 200 кв.м з господарськими будівлями і спорудами, прибудовами до них загальною площею до 100 кв.м без прийняття їх в експлуатацію. Самовільне будівництво об'єктів загальною площею до 200 кв.м, самовільна зміна архітектурного вигляду будинків або споруд під час експлуатації тягне за собою накладання штрафу на громадян — 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тому інспекція держархбудконтролю пропонує скористатися можливістю здати в експлуатацію самочинно побудовані об'єкти.
І.ХАРЧЕНКО, завідувач Новоград-Волинським сектором інспекції ДАБК у Житомирській області