12 ЧЕРВНЯ СВЯТКУЄ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВІДОМИЙ МЕЦЕНАТ, ДЕПУТАТ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛРАДИ, КОМАНДУВАЧ ВІЙСЬКАМИ ПІВДЕННОГО ОПЕРАТИВНОГО КОМАНДУВАННЯ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ПЕТРО ЛИТВИН

12 ЧЕРВНЯ СВЯТКУЄ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ВІДОМИЙ МЕЦЕНАТ, ДЕПУТАТ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛРАДИ, КОМАНДУВАЧ ВІЙСЬКАМИ ПІВДЕННОГО ОПЕРАТИВНОГО КОМАНДУВАННЯ ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ ПЕТРО ЛИТВИН

Житомирщина — батьківщина багатьох відомих людей. Тут народився академік Сергій Корольов, вчений і суспільний діяч Іван Огієнко. Звідси почав свою життєву дорогу відомий громадський діяч, депутат облради генерал-лейтенант Петро Литвин. Петро Михайлович народився 12 червня в селі Слобода Романівська Новоград-Волинського району. По закінченні Київського вищого танкового інженерного училища проходив службу в Далекосхідному і Прикарпатському військових округах, потім — Північному і Західному оперативному командуванні Сухопутних військ Збройних сил України. Про­йшов усі офіцерські посади. З 1992 року Петро Литвин проходив службу в Новоград-Волинському гарнізоні, повернувшись із Далекосхідного військового округу. У 2002 році очолив Новоград-Волинську танкову дивізію, а з переходом Збройних сил України на нову організаційну штатну структуру, став командиром експериментальної бригади, яка першою в сухопутних військах повністю перейшла на комплектування військовослужбовцями за контрактом.
Петро Литвин став першим в історії Національної академії оборони України випускником, який за успішне закінчення навчального закладу отримав золоту медаль і шаблю часів Богдана Хмельницького. З липня 2007 р. по теперішній час Петро Михайлович — командувач військами Південного оперативного командування. Генерал-лейтенант — частий гість у себе на батьківщині, де в його рідному селі проживають батьки. Проте приїжджає Петро Михайлович не лише для того, щоб відвідати рідних. Петро Литвин — депутат Житомирської обласної ради. Як депутат і активний громадський діяч, він бере участь у всіляких заходах, що відбуваються на теренах нашої області. Неймовірно багато допомагає рідному місту Новограду-Волинському.
Як благодійник і меценат, він надає неоціненну допомогу дитячим садкам, школам, міськрай ТМО, спортсменам. Наприклад, місцеві спортивні клуби отримали від генерала в подарунок футбольні м'ячі, два спортивні табло, комплекти футбольної форми, сумку для медперсоналу футбольної команди, величезний плазмовий телевізор, спеціальний килим для тренувань і змагань з греко-римської боротьби. Територіальний центр для престарілих та самотніх громадян отримав від Петра Михайловича бігову доріжку і велотренажер.
— На жаль, всесвітня криза вплинула на всі сфери нашого життя, можливо, тому в даний час у суспільстві спостерігається дефіцит добра, — говорить головний лікар Новоград-Волинського міськрай ТМО Василь Борис. — Проте слід ­визнати, що якби не існувало таких благодійників, якби вони зупинили свою діяльність, то багато установ України пережили б крах. Петро Михайлович Литвин —один з тих людей, котрі займаються добродійністю у будь-який час, навіть у найважчий.
Окрім неоціненної допомоги для різних установ міста, депутат облради невпинно вирішує особисті проблеми окремих громадян. Наприклад, завдяки його матеріальній підтримці декілька інвалідів міста змогли пройти курс лікування і реабілітації у відомих санаторіях країни. Петро Литвин виділяє чималі гроші на придбання дорогих ліків. Так, для однієї сім'ї Петро Михайлович зумів роздобути відомий і неймовірно дорогий препарат «Україн», привезений на його прохання спеціально з Австрії. Особливу увагу приділяє наш земляк дітям-інвалідам. Тринадцятирічний хлопчик із вродженою травмою руки і грудним сколіозом отримав від генерала в подарунок «шведську стінку». Ще один юнак отримав відмінне інвалідне крісло-коляску і тепер завдяки йому може самостійно пересуватися. Всіх добрих справ нашого земляка не перерахувати.
У наступний приїзд на свою батьківщину Петро Михайлович планує подарувати вже придбані мотоцикли для полегшення роботи дільничним інспекторам міліції та медичним працівникам віддалених населених пунктів Новоград-Волинського району. Петро Михайлович Литвин займає відповідальну посаду командуючого військ Південного оперативного командування, але і багато уваги приділяє громадській роботі, як депутат обласної ради.
У День народження ми бажаємо нашому знаменитому землякові багато душевного добра, здоров'я. Сподіваємося, що наші світлі думки про Вас, Петре Михайловичу, і добрі слова на Вашу адресу сприятимуть гарному настрою і бажанню далі творити добро так само легко і невимушено, як це Ви робили і робите завжди!
Леніна БИЧКОВСЬКА