У КИЄВІ НАПЕРЕДОДНІ РІЧНИЦІ СМЕРТІ З МОГИЛИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ЗНИКЛИ ЕЛЕМЕНТИ БРОНЗОВИХ ПРИКРАС

У КИЄВІ НАПЕРЕДОДНІ РІЧНИЦІ СМЕРТІ З МОГИЛИ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ЗНИКЛИ ЕЛЕМЕНТИ БРОНЗОВИХ ПРИКРАС

За традицією напередодні дня смерті Лесі Українки вдячні земляки вшановують пам’ять славетної поетеси, відвідуючи її могилу на Байковому кладовищі у Києві. Цього року до делегації, яку очолював перший заступник міського голови В.Костюк, входили учителі та учні міської гімназії, а також автор цих рядків. З Новограда-Волинського привезли корзину квітів та гірлянду, сплетену працівниками Літературно-меморіального музею поетеси. За християнським звичаєм на могилі було відправлено панахиду.
Однак, величність дійства була затьмарена актом вандалізму: по всьому периметру пам’ятника знищено його декоративне оздоблення — бронзову гірлянду з лаврів та квітів, традиційний символ шани народної. Це не могло не викликати щирого обурення як у новоград-волинців, так і у столичних представників творчої інтелігенції, які того дня приєдналися до нашої делегації. Адже зникле оздоблення складало невід’ємну складову творчого задуму відомого скульптора, народного художника України Галини Петрашевич; сам пам’ятник, встановлений у 1939 році, є пам’яткою історії та культури. Вдуматися лише: пам’ятник вцілів під час гітлерівської окупації, а «вдячні» нащадки не пошкодували національної святині! Нині на граніті залишилися видимі сліди втрати. Цей акт наруги над національною святинею викликає обурення і занепокоєння станом духовності в нашій країні — підкреслювали виступаючі, представники творчої інтелігенції.
«Пару тижнів тому на надгробному камені Лесі Українки ще були чотири бронзові «гірлянди» з боків. Вандали їх вкрали — може, спеціально до дати?», — розповіла киянка Наталія Осьмак, котра перша, ще кілька днів тому, помітила крадіжку. В адміністрації кладовища про факт вандалізму дізналися від журналістів. Там порадили звертатися в районне відділення міліції, мовляв, метал з надгробків крадуть, на жаль, часто.
Безсумнівно, опікуватися належним станом місць поховань найвидатніших представників будь-якої нації мають спеціальні державні структури, але враховуючи реалії сьогодення, Музей видатних діячів української культури -— Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького звертається до всіх небайдужих із закликом посприяти фаховою майстерністю, порадою чи коштами, набутим досвідом чи практичними зусиллями для ліквідації наслідків вандалізму та впорядкування меморіалу родини Косачів на Байковому цвинтарі. Контактні телефони у Києві — 289-16-51, 288-06-18.
До речі, як стало відомо, в червні пам'ятник Лесі Українці в Луцьку теж став жертвою вандалів. Спочатку невідомі розвернули пам'ятник на 180 градусів, а також пошкодили руку. Через кілька днів пам'ятник знову розвернули, однак він не утримав рівноваги і впав. У результаті падіння відкололась голова монумента.
Гадаю, небайдужі звягельці теж відгукнуться на цей заклик. Покладаймося на власні сили! Від нас сьогодні залежить збереження немеркнучої пам’яті про світочів української культури!
Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото автора