ОЛЕКСАНДРА КУЖЕЛЬ ЗАКЛИКАЛА ПІДПРИЄМЦІВ БУТИ БІЛЬШ ЗГУРТОВАНИМИ

ОЛЕКСАНДРА КУЖЕЛЬ ЗАКЛИКАЛА ПІДПРИЄМЦІВ БУТИ БІЛЬШ ЗГУРТОВАНИМИ

Саме на малому та середньому бізнесі тримається економіка країни — цю тезу не раз повторюють вітчизняні політики й економісти. Приблизно кожна дев’ята гривня, що надходить до міського бюджету Новограда-Волинського, сплачена приватними підприємцями. Такі цифри свого часу прозвучали на щорічній церемонії вручення відзнак «Гордість міста». Але зараз на більшість підприємців чекають непрості часи — ними намагаються закрити чи не всі «дірки» у бюджетах.
Чи зможе вижити бізнес за таких умов — про це і не тільки йшлося на зустрічі місцевих підприємців із Олександрою Кужель — колишнім головою Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, нині — заступником голови політичної партії «Сильна Україна».
Економіст із солідним досвідом роботи, Олександра Кужель запевнила підприємців, що добре розуміє їхні проблеми. Саме тому в неї та її однодумців готові свої пропозиції щодо нового Податкового кодексу, який незабаром має затвердити Верховна Рада.
Нагадаємо, на початку серпня оприлюднили проект кодексу, в якому, на думку Кужель та її шефа по партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, чимало недоліків. Тому проект Податкового кодексу має бути доопрацьований із урахуванням інтересів малого бізнесу, — переконана Кужель. Ось декілька її пропозицій.
«Ми пропонуємо, щоб підприємці мали змогу залучати до роботи членів сім’ї бодай сім днів на місяць без оформлення. Тоді бізнес дійсно ставатиме сімейною справою».
«Ми не проти, аби оборот коштів підприємця, який працює на спрощеній системі оподаткування, не перевищував 300 тисяч гривень у рік. Але пропонуємо за кожну найняту на роботу особу (звісно ж, офіційно оформлену) додавати до цієї суми ще сто тисяч. Якщо підприємець створить десять робочих місць, нехай його оборот буде навіть мільйон триста», — обгрунтувала свою пропозицію заступник лідера «Сильної України».
Олександра Кужель закликала підприємців бути згуртованішими при відстоюванні своїх інтересів. Насамперед, на місцевому рівні.
— Ви найбільше залежите від місцевої влади. Саме вона регулює ставки ринкового збору, єдиного податку, оренди землі тощо, — звертаючись до підприємців, нагадала роль влади на місцях пані Кужель. — Тому думайте, коли голосуєте. Обирайте тих, хто вам служитиме, а не тих, хто на вас наживатиметься, — наголосила екс-голова Держкомпідприємництва України.
Однозначно неправильним назвала пані Кужель той факт, що в Новограді-Волинському усі ставки єдиного податку для осіб, які працюють на спрощеній системі оподаткування, встановлені по максимуму.
— Встановлюючи суму цього податку, обов’язково слід зважати на місцеві особливості та враховувати вид підприємницької діяльності, — переконана Олександра Кужель. При цьому вона зауважила, що середня ставка єдиного податку по Україні на сьогодні складає 120 гривень, тоді як у Новограді-Волинському — для усіх 200 гривень.
Олександра Кужель продемонструвала готовність до діалогу з будь-яких питань, що стосуються підприємницької діяльності, і навіть назвала свій номер мобільного телефону. «Телефонуйте! Якщо питання буде по суті, — спробую допомогти», — запевнила пані Кужель.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА