ПРОФЕСІОНАЛИ ФАРМАЦІЇ: АВТОРИТЕТ, ЯКИЙ ЗДОБУВАЮТЬ КРАЩІ

ПРОФЕСІОНАЛИ ФАРМАЦІЇ: АВТОРИТЕТ, ЯКИЙ ЗДОБУВАЮТЬ КРАЩІ

18 ВЕРЕСНЯ В УКРАЇНІ СВЯТКУЮТЬ ДЕНЬ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРАЦІВНИКА


Торік цей колектив отримав визнання на всеукраїнському рівні — у конкурсі професіоналів фармацевтичної галузі «Панацея» він здобув впевнену перемогу у номінації «Краща мережа комунальних аптек». Йдеться про центральну міськрайонну аптеку №217. Під час церемонії нагородження у останньому міському рейтингу популярності «Гордість міста» із промовистою перемогою новоград-волинці вітали щирими аплодисментами очільницю колективу — завідуючу Тамару Сахненко. Такі колективи насправді є нашою гордістю: працюють, вдосконалюються, крокують у ногу з часом.
І ось — нова перемога у обласному конкурсі фармацевтів. 8 вересня, під час урочистостей у Житомирському музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги, завідуючу ЦМРА
№217 визнано кращою у номінації «Корифей фармацевтичної галузі». Втім кожен досвідчений керівник розуміє, що будь-яким успіхам завжди передує напружена щоденна робота колективу професіоналів — про це у нашому інтерв’ю із Тамарою САХНЕНКО (на фото).

— Тамаро Романівно, аптека №217 — це комунальне підприємство, яке забезпечує ліками не лише місто, а й район. Наскільки складно конкурувати на фармацевтичному ринку із приватними аптеками?
— Конкуруємо на гідному рівні. Насамперед тому, що наше підприємство — єдина у Житомирській області мережа комунальних аптек, що надає населенню усі можливі фармацевтичні послуги. У небагатьох регіонах збережено державну аптечну мережу. Ці структури часто асоціюються з адміністративно-командними «вертикалями» колишніх часів. Але загальний інтерес до ринкових механізмів не завжди означає зниження ефективності державного сектора. Свідчення цьому — економічні показники нашої фармацевтики.
Сьогодні до складу Новоград-Волинської міськрайонної аптеки №217 входить 11 аптек (сім з них — у сільській місцевості), 7 аптечних пунктів, 2 аптечних кіоски та 68 роздрібних точок при фельдшерсько-акушерських пунктах.
Виробництво інфузійних розчинів у аптеці №212— Потужна фармацевтична армія. Втім, зрозуміло, що авторитет на фармацевтичному ринку Житомирщини здобувається не кількістю, а якістю роботи. Які саме послуги дають змогу тримати завойовані лідерські позиції у професійній галузі?
— Серед цих послуг, зокрема, виготовлення ліків — більше 10 тисяч екстемпоральних лікарських засобів (на індивідуальне замовлення) та 65 тисяч флаконів інфузійних розчинів на рік. Забезпечуємо медикаментами пільгові категорії населення, проводимо запис на тимчасово відсутні препарати, які доставляємо впродовж 1-2 днів, приймаємо замовлення по телефону. За окремою ліцензією відпускаємо наркотичні та психотропні препарати, доставляємо ліки додому одиноким та тяжкохворим, людям маємо прокат предметів догляду за хворими.
Відтак наша аптека одна з перших і небагатьох була акредитована на вищу категорію, має один з найбільших товарообігів, конкурентоспроможні ціни. Наша мережа несе основне навантаження з медикаментозного забезпечення регіону.
— Задля чого у мережі комунальних аптек збережено виготовлення ліків в умовах аптеки?
Нове покоління фармації (справа наліво): заст. завідуючої ЦМРА №217 Ірина Семенюк, старший провізор Олена Корольова, фармацевт Ганна Іскра, заст. завідуючої відділом запасів Наталія Саєнко— Це дозволяє розширити номенклатуру лікарських засобів, що становить на сьогодні близько 5 тисяч найменувань. А найголовніше — це дає можливість оперативно реагувати на потреби охорони здоров’я у випадках епідемій. Крім того, багато ліків, виготовлених в умовах аптеки, не мають промислових аналогів в Україні.
— Ліків на ринку багато, але й підробок також…Неодноразово доводилося чути, що у вашій аптеці створена система контролю за якістю медпрепаратів. Вона реально працює?
— Працюємо за європейським принципом: якість потрібно забезпечувати, а не контролювати. Будьте певні, у нашій аптеці ніколи не було лікарських засобів, у яких закінчився термін придатності. Ви маєте рацію, серед актуальних проблем фармацевтичного ринку проблема фальсифікації посідає особливе місце. Найчастіше до зустрічі з фальсифікатом призводить пошук ліків за мінімальною ціною. За різними даними, кількість підроблених медикаментів в Україні досягає 15% від загального обігу.
Нагадаю, що в серпні цього року у Василькові було викрито цех з виробництва фальсифікованих ліків. Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ миттєво надала перелік серій, які були підроблені для термінової перевірки та утилізації в аптечних закладах та фірмах-постачальниках. Зауважте, у нас фальсифікованих серій лікарських засобів у продажу не було!
— Ліки за пільговими рецептами — головний біль як для хворих, так і для фармацевтів. У нашій газеті вже піднімалося питання про те, що державних коштів на пільгове медикаментозне забезпечення катастрофічно бракує. Ситуація з рецептами у Новограді — не виключення, прикро, що подекуди доходить до бійок у аптеці. А людям, котрі потребують ліків і не можуть їх гідно отримати, можна поспівчувати. Чи довго триватиме така ганебна ситуація?
— У інтерв’ю вашій газеті я вже говорила про те, що ми працюємо над впрорядкуванням видачі ліків за рецептами. Загалом же удосконалення діяльності аптечних закладів в Україні потребує часу. Навіть у країнах з високим рівнем життя чітка організація аптечної служби створювалася не одразу. Мережа аптеки №217, на жаль, не є ідеальною, втім дозволяє гарантувати стабільність на фармацевтичному ринку міста. Слід пам’ятати, що ліки — це особливий товар. Без виваженої політики у реформуванні та захисті державної аптечної мережі від стихійних ринкових відносин, дуже легко порушити баланс, необхідний для виконання усіх ліцензованих фармацевтичних послуг.
— Аптека щороку проводить анкетування, щоб виявити недоліки у роботі, резерви покращення обслуговування населення. Які зауваження чи пропозиції отримуєте?
— Розуміємо, що сьогодні наші клієнти прагнуть не лише широкого асортименту ліків, а й якісного сервісу. Дуже прикро, що зустрічаються нарікання на неналежне відношення окремих працівників до своїх обов’язків. Повірте, що кожен такий випадок обговорюється, приймаються відповідні заходи. Усе — заради спільного принципу: бути аптекою, якій довіряють.
— Попри це, саме колектив є тією рушійною силою, яка веде будь-яке підприємство, установу чи організацію до перемог чи, у противному випадку, до поразок. Численні здобутки вашої аптечної мережі свідчать про те, що професіоналізму вашому колективу аж ніяк не бракує. Це так?
— Поза сумнівом. Наш колектив — це 110 працівників, серед них — 20 провізорів, з яких сім мають вищу категорію, та 60 фармацевтів. У колективі працює два Заслужених працівника охорони здоров’я та лікар-консультант, який веде прийом та консультацію у аптеці №217.
Зберегти традиції, ефективно господарювати, перемагати труднощі та розвиватися нам допомагають уміння аналізувати ситуацію та знаходити оптимальні стежки в лабіринтах фармації, впевненість у прийнятих рішеннях. Мабуть, тому що розуміємо: ефективно працювати можна лише тоді, якщо вказівки, постанови і накази виконують не просто по написаному, а творчо, захищаючи інтереси колективу та регіону, який обслуговуємо, виходячи з реальної економічної ситуації. Постійно аналізуємо, бачимо перспективу, розраховуємо лише на сили та можливості колективу.
— Тоді професійне свято — День фармацевта, — яке в Україні цьогоріч відзначають 18 вересня, для вашого колективу особливо значима подія. Що побажаєте підлеглим, котрі виконують важливу місію, — піклуються про здоров’я людей?
— Впевнена, що ваші професіоналізм, цілеспрямованість та відданість справі — запорука подальшого успішного розвитку фармацевтичної галузі, а отже — покращення забезпечення населення високоефективними, якісними та безпечними ліками. Тож, з нагоди професійного свята бажаю вам, вашим рідним та близьким міцного здоров’я, щастя, добробуту. Вдячність та пошана людей нехай повсякчас надихають на професійні здобутки!
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА