СЕРГІЙ ТІГІПКО: «МИ ПРИВЕДЕМО ДО МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ КОМАНДУ, ЯКА ЗМОЖЕ ПРОВЕСТИ РЕФОРМИ НА МІСЦЯХ»

СЕРГІЙ ТІГІПКО: «МИ ПРИВЕДЕМО ДО МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ КОМАНДУ, ЯКА ЗМОЖЕ ПРОВЕСТИ РЕФОРМИ НА МІСЦЯХ»

ГОЛОВА «СИЛЬНОЇ УКРАЇНИ» ВВАЖАЄ, ЩО НА МІСЦЕВОМУ РІВНІ ЗМІНИ ПОТРІБНІ ЩЕ БІЛЬШЕ, НІЖ У ЦЕНТРІ
Україна — на порозі великих змін. Наближаються вибори до місцевих органів влади, які, як запевняють експерти, засвідчать, що політичні симпатії людей змінилися. А все завдяки тому, що в політиці з'явилися нові обличчя — люди, які не тільки обіцяють, але й роблять. Наша розмова — з головою партії «Сильна Україна», віце-прем'єр-міністром Сергієм Тігіпком, котрий розповів, навіщо його партія йде на місцеві вибори, і які нововведення будуть у Податковому кодексі.
— Сергію Леонідовичу, зараз усі говорять про те, що, можливо, Україна знову стане президентсько-парламентською республікою. Як ви до цього ставитеся?
— Скажу відверто: хто б не прийшов до влади, — намагався б посилити свої повноваження. Бо якщо говорити про реальні зміни, які потрібні країні, то доведеться бути дуже жорстким, щоб їх провести. Перед початком великих змін, звісно, потрібно посилити владу Президента.
Щодо моєї думки, то я б однозначно йшов на референдум, радився з людьми і пояснював їм необхідність збільшення повноважень, можливо, на якийсь період, щоб провести реформи. Я вважаю, що тільки коли чиновник прислухається до думки людей, він отримує шанс називати себе владою.
— Тобто, по-вашому, для проведення реформ потрібні сильні повноваження і підтримка суспільства?
— Саме так. Ще, безумовно, — хороша команда, налаштована на зміни в країні. Зараз ми в «Сильній Україні» підбираємо молодих лідерів, які прийдуть у регіони країни і зможуть їх змінити, реформувати. Адже на місцевому рівні потрібні ще більші реформи, ніж у центрі. Тут затиснутість і бюрократія сильніша, ніж на центральному рівні. Ми розуміємо це і тому йдемо на місцеві вибори, щоб змінити життя людей в регіонах країни. Це головне, задля чого ми будемо працювати.
— Ну, з підтримкою у вас все гаразд — ви сьогодні друга за популярністю людина в країні. У зв'язку з цим не відчуваєте тиску з боку опонентів?
— Якщо ви думаєте, що на місцях усе просто і місцева влада легко поступиться місцем молодим, то це геть не так. Наприклад, влітку влада Одеської області зірвала дострокові вибори мера Ізмаїла, де наш кандидат, сильноукраїнець, мав реальні шанси на перемогу. Але я впевнений, у жовтні перемога буде за нами. Крім того, ми сьогодні не можемо отримати реєстрацію за двома регіонами, де у нас підтримка набагато більша, ніж у інших політсил. Це Дніпропетровська і Луганська області. Я дуже жорстко розмовляв зі своїми опонентами і колегами по уряду і дав зрозуміти, що дії нашої партії будуть жорсткими та адекватними, якщо ми не отримаємо реєстрації.
Повернувшись у політику, я відкинув будь-який страх: нічого не боюся. Адже у мене за спиною — голоси трьох мільйонів двохсот тисяч людей, які повірили в мене під час президентських виборів. Я ні в кого не питав, йти мені на місцеві вибори чи ні, я сьогодні працюю на розумних людей, які мене підтримали і підтримують.
— Сьогодні експерти говорять про те, що вас підтримують ті, хто розчарувався в партії влади. А розраховуєте на частину «помаранчевих» виборців, які проголосують за вашу партію?
— Я б не ділив людей на кольори за партійною приналежністю, не хочу подобатися всім і набирати 50 відсотків, але я хочу робити реформи і хочу, щоб мене підтримували ті люди, які хочуть змін у країні. Досить розмов! Ми проговорили 19 років. Ті країни, які пішли на реформи, — та ж Польща — зараз живуть по-іншому. І нехай той, хто мене критикує, поїде і подивиться на рівень життя польського пенсіонера, вчителя і військового. І вже потім закидає мені щось.
— А чи збираєтеся йти у відпустку на час кампанії?
— Я маю законну відпустку, яку не використав улітку. Тому, якщо вийде, спробую взяти її під час кампанії. Це більше двадцяти днів. Скажу чесно, керівник партії, який працює в уряді, не може відійти від процесу виборів.
— Давайте перейдемо до реформ. Ви говорите про досить велику кількість позитивних змін для підприємців. Коли вони будуть реалізовані?
— Реформування вже почалося. Що стосується економічного блоку, то тут можна говорити про цілий комплекс рішень, які ми зараз пробуємо реалізувати. Це і рішення, які полегшать входження і вихід з бізнесу, електронна реєстрація підприємств, що дозволить реєструвати компанії через мережу Інтернет, не спілкуючись із чиновниками. Також готуємо закон про спрощення процедури банкрутства. Дуже цікаві пропозиції ми вже почали реалізовувати щодо ліцензованих видів робіт, у результаті яких 90 відсотків ліцензій у країні буде скасовано.
Ми готуємо нову редакцію Митного кодексу, і все, що стосується зовнішньої торгівлі, буде серйозно змінено. Зараз уже внесено чотири закони, які стосуються технічного регулювання — так званих ДСТУ.
— А що з податковою реформою?
— Я впевнений, що ми отримаємо гарний Податковий кодекс. У ньому передбачається запровадження на 5 років нульової ставки податку на прибуток для малого бізнесу, і на 10 років — для легкої промисловості, підприємств авіа- і суднобудування, готельного бізнесу.
— Чи буде у новому кодексі податок на розкіш?
— Якщо ви подивитеся на законодавство інших країн, — податок на розкіш ніде не прописаний окремим розділом. Ми вирішили розподілити його на інші податки. Ми пропонуємо запровадити податок на нерухомість, який передбачає, що власники великих квартир і будинків будуть платити 10 гривень за метр понад норму на рік: для квартир — це 100 метрів, для будинків — 200. При цьому від додаткового платежу будуть звільнені ті категорії населення, які потребують захисту держави, наприклад, самотні люди. Ми збільшили податок на доходи фізичних осіб для тих, хто отримує високу зарплату. Ми запровадимо податок на доходи з депозитів понад 200 тис. гривень у 5 відсотків. Ми скасували транспортний збір, а натомість збільшимо акцизи на бензин. Логіка така — хто мало їздить, той повинен платити менше. Той, хто має можливість їздити на потужній машині, яка споживає багато палива, заплатить більше податку. Багатий повинен платити більше. Цей принцип залишається.
І це тільки початок. І якщо колеги, які зі мною в уряді, працюють для реформ, то я готовий їм підставити своє плече.
Підготував Олександр ОНИЩЕНКО