СУЧАСНІ «БРАТСЬКІ» МОГИЛИ НА МІСЬКОМУ КЛАДОВИЩІ

СУЧАСНІ «БРАТСЬКІ» МОГИЛИ НА МІСЬКОМУ КЛАДОВИЩІ

Ми живемо в такий час, що, здається, вже все бачили і до всього звикли. Однак подекуди людський цинізм переходить усілякі допустимі межі...
До редакції «Звягель-Інформу» звернувся місцевий житель Олександр і розповів ось яку історію. На центральному міському цвинтарі, що по вулиці Чехова, у 1993-ому році поховали його діда. Родичі в міру можливості доглядали за надгробком, приходили його провідувати, прибирали на могилі. І ось одного разу побачили, що на місці, де лежить дід, проведено нове захоронення. Попередній надгробок був цинічно зруйнований, а вінок, що на ньому висів, переклали на сусідній хрест...
Не бажаючи миритися із таким неподобством, Олександр звернувся у всі можливі інстанції – до наглядача цвинтаря, до родичів похованого, і нарешті — із заявою на ім’я міського голови. Міська влада у відповідь «відписалася»: дід Олександра за документами похований... на Дружбі. Ось тобі маєш, розповідає Олександр: був присутній під час похорону, бачив, як труну з дідом ховали на Чехова, є свідки тих подій, а виявляється, що документи кажуть про протилежне.
Олександр на цьому не спинився – пам’ять про діда не дозволила опустити руки. Чоловік таки домігся, аби в присутності свідків, працівників санстанції та представників міської влади і кореспондента «Звягель-Інформу» провели підкоп. Лише таким чином можна було відновити справедливість. У результаті підкопу було виявлено, що під свіжою труною є залишки труни 15-річної давності. Це підтвердила і санстанція. От тут би і «хепі-енду» бути, якби не одне «але». Хто винний і за чий рахунок здійснювати перепоховання? Вирішували, балакали, сварилися... Зрештою, свіжу труну таки перепоховали (знайшлося неподалік вільне місце). Витрати між собою поділили міський бюджет і організація, що здійснювала поховання. Утім Олександр на цьому спинятися не збирається – каже, що звернеться із позовом до суду, аби в цій справі детально розібралися, знайшли винних, а ті, в свою чергу, сплатили компенсацію Олександру і його родичам за завдану моральну шкоду.
Оскільки описаний вище випадок, як стало відомо, далеко не єдиний у нашому місті, газета «Звягель-Інформ» звернулася за офіційним коментарем у відділ благоустрою управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради. Начальник відділу Володимир Мисін пояснив, що причиною подібних непорозумінь є невпорядкованість головного міського цвинтаря, що, до речі, є вже давно закритим. Поховання там масово не проводяться – лише у виняткових випадках, коли є вільне місце поблизу раніше похованих родичів. Коли хтось претендує на вільне місце, вірити людям доводиться на слово. Цього разу така віра обернулася скандалом.
Аби в подальшому уникнути таких непорозумінь, міська влада планує провести впорядкування кладовища. А саме – здійснити інвентаризацію поховань, кожне занести до реєстру. Таким чином чітко буде видно, де є вільне місце, а де – нема. Крім цього, планується створити міську комунальну ритуальну службу, що візьме на себе всі роботи щодо організації поховань. На сьогодні, нагадаємо, ця сфера знаходиться в руках приватників.
Олег БРЮХАНОВ, фото Віктора ТИМОЩУКА