ЧИ ТІЛЬКИ ОРЕНДА?

Директор Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу і представники цього колективу звернулися в редакцію з листом, в якому дають відповідь заступнику РДА А.Б.Поліщуку з приводу його коментарів щодо конфлікту, що виник між закладом і адміністрацією району, опублікованого на сторінках місцевих газет.
М.Н.Лазебник, заступник директора з АГЧ:
— Ми обурені тим, як Поліщук А.Б. трактує історію конфлікту, принижуючи нашу роботу і розставляє акценти, адже я з перших днів працюю в цьому закладі, був свідком і учасником його становлення.
Нагадаю, що в кінці 90-х і на початку 2000-х років РДА нічого не зробила, щоб припинити варварське знищення майна колишньої військової школи молодших авіаспеціалістів і зенітно-ракетного полку, де не залишилось жодної казарми.
І лише в 2005 році регіональним відділенням фонду державного майна по Житомирській області, разом з РДА, за кошти коледжу та інших організацій і установ, які в свій час розмістилися в збережених ними і відремонтованих приміщеннях, було проведено незалежну оцінку майна, і встановлено, згідно з постановою Кабміну №786 від 4 жовтня 1995 року, розмір оплати.
До того часу згадане майно належало міській громаді і було передано коледжу, іншим установам і організаціям на баланс без жодних умов.
Ще хочу додати, що для збереження і приведення до нормальних умов функціонування казарми, спортзалу, солдатської чайної «Діброва», санітарної частини, другої казарми, території і її огорожі було витрачено більше мільйона гривень.
Не маючи змоги утримувати додатковий штат, оплачувати енергоносії, оренду, охорону, за погодженням з РДА, ми здавали «Діброву» в суборенду, що нікого з посадовців не турбувало до цих пір.
Однак, влітку ситуація різко змінилась.
Суборендарі, не погодивши з нами свої дії, облаштували літні місця для виносної торгівлі на прилеглій до кафе території. Тут все частіше почали з’являтися «круті» машини. Ми звернулися до суборендарів з вимогою навести порядок у кафе і навколо, але марно. Тому, щоб виселити недобросовісних суборендарів, які порушили умови договору, ми звернулися з позовом до Господарського суду. У відповідь від суборендарів ПП «Шуть Н.І.» у різні інстанції (в тому числі і РДА) поступили скарги на директора коледжу з масою бруду. Якщо стоїть питання приватизації кафе «Діброва» нинішніми суборендарями чи кимось іншим, то його потрібно вирішувати без образ стосовно Паламарчука М.Є. і колективу коледжу. Чому з такою поспішністю РДА робить висновки, фактично підтримуючи Шуть Н.І.?
Н.А.Прищепа, головний бухгалтер:
— Я не розумію, чому А.Б.Поліщук так вільно жонглює цифрами. Щоб показати в гіршому світлі нашу діяльність?
Орендну плату ми вносимо згідно з методикою розрахунків, яку провадить регіональне відділення ФДМ по Житомирській області. За цей час ми сплатили більше 300 тисяч гривень, при чому, половину — на рахунок Новоград-Волинської РДА. Крім того, всі приміщення відремонтовано, їх стан і ціна, відповідно, покращуються і зростають. Таким чином, держава абсолютно нічого не втрачає.
Щодо оплати за оренду і навчання.
Нам за приклад ставлять медичний коледж. Площі, які орендує медичний коледж, набагато менші наших. Крім того, оцінку орендованого майна і, відповідно, оплату за його використання, проводять незалежні установи і ФДМ, виходячи з тієї ж постанови Кабінету Міністрів України.
Плата ж за навчання в медичному коледжі в цьому році становить, за їхньою інформацією, 7 тисяч грн., що майже на тисячу гривень більше, ніж у нас.
І про особисте збагачення директора — Паламарчука М.Є.
Практично жодного разу за 13 років існування коледжу не проводився розподіл дивідендів, у зв’язку з необхідністю розвитку закладу.
Заробітна ж плата Миколи Євгеновича, не найвища в закладі і, навіть, менша, ніж у професійному ліцеї. А розраховується вона так само як і в державних навчальних закладах: школах, училищах, ВНЗ І рівня акредитації.
І останнє: від суборенди ми жодного зиску не маємо, оскільки угода з ФДМ забороняє нам плату за неї збільшувати.
О.І.Котляренко, заступник директора з навчально-виховної роботи:
— Престиж навчального закладу залежить далеко не від назви, прізвища директора, пластикових вікон чи щойно відремонтованого даху. В першу чергу, престиж закладу — щоденна, кропітка праця викладачів та студентів. Заняття проходять у навчальному комплексі, що має назву Новоград-Волинський економіко-гуманітарний коледж. Цей комплекс включає в себе лекційні та лабораторні аудиторії, спортивний та тренажерний зали, бібліотеку, спортивний майданчик, футбольне поле та тенісний корт. За облаштування останніх, у 2007 році коледж був нагороджений грамотою і медаллю Житомирської обласної державної адміністрації за «Активну участь в облаштуванні спортивних споруд у рамках місячника «Спорт для всіх — спільна робота».
Навчальний заклад вже п’ятий рік поспіль успішно працює за модульно-рейтинговою системою навчання, яка тільки нещодавно стала прерогативою у престижних ВНЗ України. Результат діяльності навчального закладу можуть оцінювати не ті, хто звик прилаштовуватись до віянь політичних вітрів, а відповідні установи. За вагомий внесок у розвиток національної системи освіти Міністерство освіти і науки України і Академія педагогічних наук нагородили Новоград-Волинський економіко-гуманітарний коледж дипломами V, VI, VII, VІІІ Міжнародних виставок навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні» та присвоїли почесне звання «Лідер сучасної освіти». Модульно-рейтингова система навчання передбачає особистісно-орієнтоване навчання, що спонукає до самостійної роботи та дає можливість ретельно аналізувати здібності студента, його вміння, удосконалювати його навички.
Ми звикли працювати, а не зводити наклепи на інші навчальні заклади, та й часу на це не маємо. Педагогічний колектив постійно і плідно працює над удосконаленням методичних рекомендацій, методичних розробок, впроваджує в навчальний процес електронні посібники, випробовує інноваційні методи навчання.
Ми не звикли хвалитися, хоча показати є що. У коледжі представлені і підбірки підручників на електронних носіях з розрахунку на кожного студента трьох відділень, ведеться підписка періодичних фахових видань, наявні підручники 2010 року видання, просторі комп’ютерні лабораторії, обладнані кондиціонерами, та мають вихід до мережі Internet, місця для відпочинку серед високих запашних ялинок, беріз та тополь. За часи існування закладу жодне дерево не було знищено, а навпаки, територія озеленюється, ростуть туї, молоді деревця, квіти.
На місцевому рівні нас можуть оцінити батьки студентів, батьки випускників, які отримали дипломи державного зразка, а таких кожен рік чимало. Можуть оцінити і ті батьки, які віддають до навчального закладу і другу дитину. І справа не в грошах, а справа в якості підготовки молодших спеціалістів, їх практичній підготовці, в якості надання освітніх послуг, в можливості подальшого навчання та працевлаштування. Якісний показник, як би того не хотілося нашим опонентам, ніколи не був і не буде нижчим від норм, встановлених Міністерством освіти і науки України. Бо ми робимо все, щоб нашими випускниками пишалися. Пишалися випускниками відділення «Фізичне виховання» в Переяслів-Хмельницькому педагогічному університеті імені Григорія Сковороди, в Харківській юридичній академії імені Ярослава Мудрого, в Ірпінській національній академії податкової служби України — випускниками відділення «Правознавство», в Київському університеті праці і соціальних відносин, Житомирському державному технологічному університеті, Рівненському національному університеті водного господарства, Київському інституті бізнесу і технологій — випускниками відділення «Фінанси і кредит» та ін.
Слід зазначити, що випускники економіко-гуманітарного коледжу не залишаються з дипломом на руках у пошуках роботи, а працюють і навчаються, починаючи з третього курсу провідних ВНЗ України. Та що багато говорити, — зайдіть у будь-яку державну установу міста, і ви обов’язково зустрінете наших випускників, а вони, як ніхто інший, зможуть розповісти про якість освіти в економіко-гуманітарному коледжі.
Я.М.Божок, заступник директора з гуманітарної освіти і виховання:
— Про функціональне матеріально-технічне забезпечення, про високу якість підготовки молодих фахівців свідчить і те, що жодне державне підприємство, установа, організація не дали негативного відгуку про практикантів коледжу. Навпаки, директори шкіл (в т.ч. спортивних), керівники міськрайонного суду, прокуратури, податкової інспекції, управління юстиції, Пенсійного фонду та інших організацій завжди відзначали високий рівень теоретичних і практичних знань та умінь наших студентів у ході педагогічної, виробничої, тренерської практик.
Поряд із тим, отримавши великий багаж знань у коледжі та продовжуючи навчатися у ВНЗ ІІІ-ІV рівня акредитації, наші випускники мають змогу працевлаштуватися в місті та районі.
Про це можуть засвідчити вчителі фізичного виховання ЗОШ № 6 та №9 — Матвєєв А. та Паламарчук Л., Стриївської ЗОШ — Васильчук М., майстер спорту Литвинчук Л., з Городницької ЗОШ (отримала звання майстер спорту України, будучи студенткою НВЕГК), секретарі міськрайонного суду Кізяк Ю., Павлюк С., Калінчук А. — слідчий обласної прокуратури, Попушой О. — спеціаліст обласної податкової адміністрації, Омельчук О. — дільничний інспектор міліції, Харченко А. — слідчий слідчого відділення, Кузьмиченко В. (Корнійчук) — виконавець ДВС, Сахнюк В. — оперуповноважений карного розшуку, Князюк Я. — слідчий слідчого відділення та багато інших наших випускників, котрі працюють на підприємствах, установах, організаціях різних форм власності в місті, районі, області.
А.І.Живанюк, керівник фізичного виховання:
— За час існування нашого закладу колектив коледжу на чолі з директором є постійним ініціатором та активним учасником міських, обласних акцій, зокрема: «Козацькі забави», лижний пробіг, приурочений до 65-ї річниці звільнення Новограда-Волинського від фашистських загарбників, кубок депутата Верховної Ради України ІІ скликання Горбатюка М.Д., що проводяться в 2 етапи: 1 — міський, 2 — серед ЗОШ району, з метою популяризації здорового способу життя, ініціатори акції «Чиста річка», під час якої студенти коледжу прибирають береги р.Случ, на базі коледжу проходять районні змагання з різних видів спорту.
М.Є.Паламарчук, директор коледжу:
— Не вдячна справа захищатись, тому буду лаконічним.
У «Віснику районної державної адміністрації та районної влади» №43 (560) у інформації під заголовком: «Влада за роботою», сказано:
«Учасники наради одержали розгорнуту інформацію про різні аспекти діяльності влади.
Підсумовуючи її, голова райдержадміністрації Л.М.Мартинюк підкреслив, що для наведення порядку, повнішої реалізації владних повноважень у будь-якій сфері, на будь-якій ділянці життя району мають забезпечувати і дія, і верховенство закону.
Зрозуміло, така позиція влади викликає і буде зустрічати спротив тих, хто не звик сповна поважати закон, як це проявилося, зокрема, в економіко-гуманітарному коледжі».
Ось так, ярлик на директора і заклад навішено.
Навіщо така поспішність?
Кому так не терпиться розправитися зі мною?
Кому заважає коледж, його колектив, студенти, адже його вже занесено в число неповноцінних районним чиновником? (див. газети «Лесин край» №43-44, «Звягель-інформ» №43).
Коли це стало достойним солідного посадовця цитувати кляузника, не перевіривши факти?
Який закон забороняє освітянину займатися підприємницькою діяльністю?
І насамкінець, чому порушується Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, №9, ст.76), яким накладено мораторій на збільшення розміру орендної плати?
Це — риторичні питання. Думаю, читач сам розбереться у всьому.
М.Н.ЛАЗЕБНИК, Н.А.ПРИЩЕПА, О.І.КОТЛЯРЕНКО, Я.М.БОЖОК, А.І.ЖИВАНЮК, М.Є.ПАЛАМАРЧУК