У ДЕПУТАТІВ РОБОТИ — НЕПОЧАТИЙ КРАЙ

7 ГРУДНЯ – ДЕНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ
Це професійне свято всіх, хто працює у сільських, селищних, міських, районних та обласних радах і представляє багатотисячний загін народних обранців. Місяць тому новоград-волинці, в числі інших українців, наділили владними повноваженнями нову команду, яка стала у місцевого керма. Наше інтерв’ю — з секретарем новообраної міської ради Олександром АТАМАНЕНКОМ.

— Олександре Анатолійовичу, нещодавно ви очолили депутатський корпус 6-го скликання. Які його особливості?
— Найперше, збільшилася кількість депутатів — у новій раді їх працює 46. Половина обрана за партійними списками, інша половина — за мажоритарною системою. Якщо характеризувати депутатський корпус, то у ньому поєдналися молодість та мудрий досвід поколінь. Два депутати — до 30 років (1981 та 1987 р.н.), по 13 депутатів віком від 30 до 45-ти і від 45 до 60-ти років, 6 депутатів мають вік понад 60 років. У корпусі представлені різні за фахом люди: освітяни, медики, держслужбовці, керівники підприємств, приватні підприємці, військові, спорт­смени, є пенсіонери, один непрацюючий та робітник. Тобто, враховані представницькі інтереси широкого кола. Не одне скликання, а, отже, великий досвід — за плечима таких депутатів, як Віктор Мельник, Василь Неук, Олег Журбенко та інші. Як правило, такі люди очолюють депутатські комісії.
— Які завдання поставлені перед депутатським корпусом?
— З першої сесії міської ради ми забули про партійні кольори, під якими кожен з нас йшов на вибори. Працювати на громаду — головний пріоритет. Попри те, що більшість у раді — це «народники» та «регіонали», — кожна конструктивна і ділова пропозиція, незалежно від того, хто її висуває, буде прийнята. Собі за мету ставимо планову, грунтовну, розважливу роботу. Серед пріоритетів — відновлення роботи потужних підприємств, таких, як пивзавод, та всебічна підтримка бізнесу. Хочемо повернути у місто підприємців, котрі пішли працювати і сплачувати податки у район, бо тут не отримали гідних умов.
— Чому в апараті міської ради не відбулося великих кадрових перестановок?
— Жодних різких кадрових змін — усі, хто виконував свою роботу професійно, ефективно та відповідально, залишаться працювати. Навіщо звільняти людину, котра працює на своєму місці і володіє вагомим для громади досвідом?
— Натомість депутатам доведеться відчути себе у новій якості — працювати не лише у раді, а й вирішувати численні проблеми мешканців в округах, де їх обрали. Це ініціатива міського голови?
— Так, є розпорядження міського голови Володимира Загривого про закріплення депутатів за виборчими округами. Основне завдання, поставлене перед депутатським корпусом, — сприяти вирішенню соціально-побутових проблем новоград-волинців. Якщо депутат не в змозі вирішити певну проблему, то він повинен винести питання на розгляд тієї чи іншої комісії. Міський голова має займатися стратегічними питаннями, а не дбати про вирішення питання, наприклад, про межу між сусідами. Одне зі стратегічних питань, що гостро стоїть нині на часі, — заборгованість за електроенергію, яку має Водоканал. Підприємству загрожує відключення від електропостачання, а це — техногенна катастрофа. Велика частка боргу належить Міністерству оборони, тож сьогодні міський голова працює над питанням погашення цієї заборгованості.
— Місцеве самоврядування — це фундамент, на якому будується успішна країна. Сильні міста — сильна Україна. Те, що наші реалії, на жаль, не такі оптимістичні — це свідчення того, що із самоврядуванням у нас не все гаразд?
— Існує об’єктивна реальність — обмежений місцевий бюджет. Передвиборні програми місцевих депутатів — приклад того, що є бажання і пропозиції працювати на громаду. Тому перед нами сьогодні гостро стоїть питання не лише про те, як раціонально використовувати бюджет, а й як наповнити його. Зрозуміла річ, якщо потужніше запрацює економіка, — місцеве самоврядування стане ефективнішим. Наразі ми зобов’язані встановити чіткий контроль за бюджетними коштами — вже були ситуації, коли від принципової позиції влади суттєво заощаджувалися кошти. Як у випадку, коли за 7 квадратних метрів асфальту підрядники затребували шість тисяч гривень. Після проведеної нами оцінки реальної вартості робіт, виявилося, що сплатити маємо... 570 гривень. Буде встановлено серйозний контроль і за якістю робіт — бюджетні кошти повинні використовуватися раціонально.
Бажаю колегам успішної самовідданої праці на благо громади. Міцного здоров’я, наснаги, витримки і порозуміння!
Інтерв’ю вела Юлія КЛИМЧУК