ЩО ПОСІЄШ, ТЕ Й ПОЖНЕШ

ЩО ПОСІЄШ, ТЕ Й ПОЖНЕШ

Хлібороби району завершують збирання зернових, і наразі настає ще одна гаряча пора — осіння посівна компанія. Їй не особливо сприяє погода — в грунті замало вологи, адже цьогорічний вересень досить спекотний і посушливий. А від того, як пройде посівна компанія, значною мірою залежатиме і доля майбутнього врожаю.
І саме з питань підготовки та проведення посіву озимих культур на полях Новоград-Волинщини відбулася районна нарада-семінар, яка була проведена 10 вересня на базі двох сільськогосподарських підприємств «УМК» та ЗВК «Новоград-Волинський».
У семінарі взяли участь голова РДА М.О.Іванюк, його заступники, голова районної ради В.В.Гончарук, начальник управління агропромислового розвитку Р.М.Кирилюк, спеціалісти управління, керівники сільськогосподарських підприємств району, представники регіональних ЗМІ.
Як зазначив Р.М.Кирилюк, мета даного семінару — це показати на прикладі двох господарств дві технології посіву зернових: безвідвального обробітку грунту та традиційну технологію.
На початку учасники семінару завітали на поля поблизу села Барвинівка, де нині господарює УМК («Українська молочна компанія»). Посів проводився за допомогою безвідвального обробітку грунту, який є поверхневим, без застосування оранки і включає в себе розпушування грунту на невелику глибину з одночасним знищенням бур’янів та проведення посіву. Того дня УМК сіяло озиме жито «Інтенсивне-99». На землях, які вже кілька років не обробляли. Як зауважив начальник управління АПК Р.М.Кирилюк, цілинні землі потребують особливого обробітку — гербіцидами суцільної дії.
Нині оптимальні строки посіву озимих для зони Полісся, але дефіцит вологи дається взнаки. Тому УМК вводить під час посівної такий агротехнічний процес, як каткування — ущільнення грунту, яке дає можливість зберегти вологу.
Це сільськогосподарське підприємство цього року закупило декілька одиниць сучасної потужної техніки — трактори «Кейси» (335 к.с.), розпушувач грунту «Джондір», дискову борону та сівалку цієї ж фірми. Це досить дорога техніка, яка дозволяє у декілька разів економніше використовувати матеріально-технічні ресурси.
Особливу увагу учасників семінару викликала широкомасштабна сівалка, яка дозволяє разом з посівом вносити одночасно мінеральні добрива. Крім того, сівалка оснащена катками, що ущільнюють насіннєве ложе і зберігають вологу.
Учасники семінару змогли переконатися у високій ефективності застосування новітньої техніки, яка, за підрахунками спеціалістів управління АПК, дає економію матеріально-технічних ресурсів у 2,25 рази.
Згодом учасники семінару побували у ЗВК «Новоград-Волинський» (с.Івашківка). Репортаж про роботу цього підприємства читайте у наступному номері «ЗІ».
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА