НОВОГРАД І РАЙОН НАБЛИЖАЮТЬСЯ ДО ЕПІДПОРОГУ

НОВОГРАД І РАЙОН НАБЛИЖАЮТЬСЯ ДО ЕПІДПОРОГУ

ЕПІДПОРІГ ВЖЕ ПЕРЕВИЩЕНО У ВОСЬМИ РАЙОНАХ ОБЛАСТІ І В МІСТІ КОРОСТЕНІ
Цими днями, у зв’язку зі значною кількістю учнів, котрі підхопили ГРВІ чи грип, окремі класи загальноосвітніх шкіл міста й району закрили на карантин. Станом на 9 грудня таких класів — по одному в гімназії та ЗОШ №6, по два — в колегіумі, ЗОШ №3 та №5. У районі — повністю припинила роботу школа в Івашківці та три класи Городницької школи. Вимушена пауза в навчальному процесі триватиме до стабілізації епідемічної ситуації.
Решта шкіл, а також дошкільні й вищі навчальні заклади, наразі працюють у звичайному режимі. Втім, динаміка захворюваності відстежується щодня, зведені дані райСЕС аналізує щотижня.
— Ми наближаємося до порогових рівнів. Не виключено, що через день-два їх перевищимо. Поки що в місті й районі не запроваджується комплекс заходів, характерних для карантину, проте має місце ріст захворюваності, — повідомила кореспонденту «Звягель-Інформу» завідуюча епідвідділом райСЕС Тетяна ДАРМОРІС.
Сезонний ріст захворюваності на ГРВІ та грип почався у жовтні. Станом на 6 грудня загалом по Новоград-Волинському району за медичною допомогою звернулися 4163 особи. З них 2504 — у місті. Випадків нетипового грипу (пташиного, свинячого чи ще якогось), як повідомляють у санстанції, лікарі не виявили.
Порівнюючи з минулорічним сезоном, коли в країні виникла справжня паніка через загрозу як звичайного грипу, так і свинячого, кількість хворих удвічі менша. Тоді за цей же період медичної допомоги потребували понад дев’ять із половиною тисяч осіб.
Втім, кажуть фахівці, таке порівняння не зовсім об’єктивне, оскільки торік населення піддалося панічним настроям і масово зверталося до лікарів при найменших проявах хвороби.
Від початку росту захворюваності й дотепер відбулося три засідання надзвичайної протиепідемічної комісії — два міських і одне районне. Було оголошено про готовність до виникнення епідемічної ситуації, а керівників підприємств, установ і організацій усіх форм власності закликали виділити кошти на проведення спеціалізованої профілактики. Тобто, вакцинації.
Якраз щеплення медпрацівники вкотре називають найбільш ефективним профілактичним засобом проти грипу і ГРВІ. Для стабілізації епідситуації по місту й району, згідно з розрахунками фахівців, вакцинацію мають пройти щонайменше 5777 осіб. Звісно, що ця процедура — добровільна. А, враховуючи «імідж» попередніх вакцино-кампаній, населення з цим не поспішає. Нині щепилися проти грипу й ГРВІ всього 2,5% від вищезгаданого планового показника. До слова, вартість вакцин у ЦМРА №217 коливається в межах 80-140 грн., у залежності від фірми-виробника.
Звертаємо увагу читачів, що всі цифри й дані — станом на ранок 9 грудня. Ситуація — динамічна й може раптово змінитися. Ймовірність перевищення епідпорогу існує. Тому ми запитали в завідуючої центральною міськрайонною аптекою №217, чи достатнім запасом захисних масок володіє наразі аптечна мережа.
Тамара Сахненко запевнила, що такого дефіциту, як торік, не очікується — масок вистачає. Разом із тим, завідуюча комунальною аптечною мережею порадила населенню наперед подбати про цей засіб профілактики й захисту. Аби потім, у разі чого, не створювати зайві черги.
Про те, що зневажливо ставитися до грипу й ГРВІ не варто, говорить хоча б той факт, що в Житомирській області четверо людей потрапили до реанімації зі складним перебігом хвороби. Про це повідомляють електронні ЗМІ з посиланням на обласний центр здоров’я Житомирської облдержадміністрації.
Епідемічний поріг у цілому по області не перевищений. Але в окремих ­районах — Баранівському, Володарськ-Волинському, Коростишівському, Любарському, Малинському, Романівському, Черняхівському, Чуднівському і в місті Коростені — таке перевищення вже зафіксовано.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА