
ХЛІБ — ЯК МАЛА ДИТИНА. ПОТРЕБУЄ ТУРБОТИ
- 901
- коментар(і)
- 10-12-2010 03:25


Слід зауважити, що делегації колег не є дивиною на підприємстві. Про заслуги наших пекарів красномовно свідчать авторитетні нагороди з різноманітних фахових конкурсів й відзнаки з українських та міжнародних виставок. Серед «свіжих» здобутків — перемога ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» серед переробних підприємств Житомирщини.
Асортимент колективних відзнак поновлюється постійно. Це, без перебільшення, наслідок копіткої роботи 260 працівників хлібозаводу під керівництвом Сергія Портянка. Результат цієї роботи — хлібобулочні вироби — щодня є «головою» столу десятків тисяч полісян. Тож свою відповідальність пекарі глибоко усвідомлюють, саме з цього і розпочалася наша розмова з директором підприємства.

— Такий суворий санітарний контроль, як у нас, рідко побачите на інших підприємствах, — розпочав Сергій Портянко, пояснюючи нам з фотокореспондентом необхідність вбратися у спеціальний одяг: на заводі, де печуть хліб, санітарна чистота — понад усе.
До цього питання підхід виправдано прискіпливий: 95% працівників, дбаючи про чистоту та безпеку хлібного продукту, не палять, принаймні, на території заводу. Тут навіть прикмета є: якщо з’явилися недопалки — на підприємстві «чужі», бо курців на роботу не приймають, навіть, якщо спеціаліст висококваліфікований.
Приклад пекарів, слід зауважити, гідний для наслідування. А принципова позиція директора лише зайвий раз підтверджує: люди, готові працювати «у команді», повинні згуртуватися заради спільної мети. Куди краще, говорить Сергій Федорович, зекономити на цигарках і придбати собі, скажімо... лижі, ще й відпочити з користю для здоров’я.

Коли більшість звягельчан вечеряють вдома, — на хлібозаводі розпочинається основний виробничий процес — о 19-й замішують тісто. Це — після того, як денна зміна підготувала так звані напівфабрикати. Робота триває цілодобово — усе для того, аби рано-вранці на полицях магазинів красувалося духмяне хлібне «дитинча». Саме із дитиною пекарі-професіонали порівнюють свої вироби, адже вони потребують особливого підходу і турботи.
Користь для здоров‘я — найголовніший принцип у роботі пекарів заводу. Саме тому тут не працюють за прискореними технологіями, як на маленьких приватних пекарнях та в Європі. Відтак на підготовку хліба тут витрачають не десять хвилин, а дванадцять годин! Усе тому, що саме процес бродіння забезпечує появу та збереження у тісті великої кількості вітамінів. Прискорювачі та покращувачі, котрі використовують міні-пекарні, вітамінів не лише не додають, а просто їх вбивають.
Окрім масових сортів хліба, на заводі випускають й «елітні» — для ласунів-гурманів. До них відносяться й заварні хліба, приготування яких є особливим процесом. Він складається з п’яти стадій: від «заварювання» до замісу тіста. Аби хліб вийшов запашний і по-особливому смачний, тісто обов’язково має «відпочити» декілька годин у спеціальній шафі. А ще, говорять пекарі, погана людина не спроможна зробити хорошого хліба...
Як розповіла начальник виробничо-вимірювальної лабораторії Валентина Корнійчук, на підприємстві ведеться суворий контроль сировини, з якої виготовляють вироби:
— Доки борошно не пройде контроль на заводі, машину на розвантаження ніхто не пустить — із цим суворо. Працюємо за державними стандартами України, за Законом «Про безпеку харчової продукції». Уся наша продукція проходить контроль з боку обласної санстанції задля отримання державних санітарних висновків.

Саме на це нарікають пекарі — чиновники часто обіцяють понизити ціни на хліб задля власного піару. При цьому нікому немає діла до того, що при собівартості пшениці у 850 гривень за тонну, на ринку її продають вдвічі дорожче, а ціни на сировину, з якої виготовляють хліб, ніхто знижувати не обіцяє... На цьому, зокрема, наголосив керманич хорольської делегації, директор ВАТ «Хорольська механізована пекарня» та член ради «Укрхлібпром» Іван Бондаренко:
— Є об’єктивні економічні закони, серед них — про рентабельність підприємства, де мають бути передбачені кошти на розвиток, заміну застарілого обладнання. Інакше про який розвиток та якість ми говоримо? Тому нечесно з боку чиновників говорити про зниження цін на хліб, маніпулюючи свідомістю людей, і при цьому не підтримувати хлібопекарську галузь жодними дотаціями чи зниженням цін на сировину. Здешевлення хліба не слід шукати в кінцевому продукті! Крім того, зі 100 тисяч прибутку сплачуємо державі 25 відсотків податку. Цілком доцільно було б певну суму з цих коштів витрачати на підтримку соціально-незахищених верств населення. Натомість із боку держави маємо лише популістські розмови...

Натомість колектив новоград-волинського хлібозаводу вбачає секрет успіху підприємства не лише у грамотному економічному підході, а й у прогресивності свого директора:
— Сергій Федорович не зупиняється на досягнутому і нам не дозволяє, тому працюємо на перспективу, відвідуємо спеціалізовані виставки. Серед нагород, якими особливо пишаємося, — медалі з фіналу Кубку Луї Лесаффра. На цій спеціалізованій міжнародній виставці наші кондитери неодноразово авторитетно зарекомендували себе.

— Ніхто не забирає у підприємців права заробляти, — говорить Сергій Портянко, — але скільки можна наповнювати кишені за рахунок недобросовісної конкуренції і прибутку, який не оподатковується? Якщо повернути у державний бюджет хоча б половину тіньових коштів, можна було би говорити і про реальне збільшення зарплат, і про краще життя для бюджетників. Ми — за чесну конкуренцію.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Віктора ТИМОЩУКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА
Коментарі відсутні