ПIСТ — ЦЕ РОБОТА НАД СОБОЮ

ПIСТ — ЦЕ РОБОТА НАД СОБОЮ

Продовжується Різдвяний піст. Які його особливості, що має бути у ці дні на столі, а які продукти і страви варто виключити, як слід поводити себе у дні посту — про це наша наступна розмова із настоятелем храму Святих Царських великомучеників та страстотерпців (мікрорайон «Дружба») священиком Валентином МОРОЗОМ:
— Отче Валентине, чим особливий саме Різдвяний піст?
— Перед кожним великим святом, перед визначною подією в житті християнина свята православна церква радить належно підготувати свої душі і свої тіла для того, аби те свято, до якого людина наближається, дійсно принесло радість. І ми з вами сьогодні, упродовж Різдвяного посту, готуємо себе до зустрічі свята дванадцятидесятого празника Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Приклад посту дає нам сам Господь. Пам’ятаєте, коли Христос перед виходом на месіанське служіння, на проповідь, наклав на себе сорокаденний піст. Цьому прикладу слідували й апостоли Христові. Вони також постували перед важливими святами і перед важливими подіями в їхньому житті. Тому кожен православний християнин перед зустріччю Різдва Христового також намагається належно підготувати себе до свята.
— У чому полягають відмінності між Різдвяним і Великоднім постами?
— Коли ми говоримо про постування тілесне, то повинні пам’ятати, що те правило, на яке ми рівняємося, — є правило монастирів, для монахів, і миряни користуються монастирським уставом.
Отож, давайте детальніше зупинимося на тому, як радить православна церква проводити Різдвяний піст. Впродовж кожного понеділка, середи, п’ятниці, дійсно, ми відмовляємося від м’ясної їжі, від олії, молока, яєць, риби, але вже у вівторок і у четвер дозволяється олія, знову ж таки, за монастирським уставом, а в суботу і неділю можна їсти рибу, олію і навіть вкушати вино. Зрозуміло, що в розумних межах. Це те, що стосується їжі. Ну ще варто зазначити, що перед самим святом Різдва Христова піст посилюється. Той день, безпосередньо перед Різдвом, називається Різдвяним сочельником.
— Чому саме «сочельник»?
— Від того, що християни після богослужіння, що продовжується весь день, увечері варять так зване сочиво або кутю. Це прості зерна пшениці, розбавлені водою. І така проста їжа підтримує фізичні сили організму перед головним святом. Мабуть, неправильно роблять ті люди, котрі готують напередодні Різдва Христового, у Святвечір, багато страв, до того ж, скоромних. У нас в народі є звичай готувати дванадцять страв. Це ж всі ці страви потрібно скуштувати, і, зрозуміло, у таких родинах, які намагаються зберігати такий язичницький звичай, піст закінчується днем раніше. І, відповідно, у сам день торжества, в день Різдва Христового, вони не можуть відчути всієї радості цього великого і урочистого християнського празника.
— Як повинен поводити себе християнин у дні посту?
— Піст християнина повинен приносити користь не тільки для нашого тіла, але й для нашої душі. Головну увагу кожна людина, котра намагається правильно постувати, повинна приділяти своїй душі. Перед початком посту варто проаналізувати своє життя, зробити глибокий самоаналіз, подивитися, що ми робили до посту не так. І від яких хибних, згубних звичок ми хочемо відмовитися під час посту.
Наприклад, якщо людина не мала належної любові до свого ближнього, то під час посту варто хоча б взяти слухавку телефону і подзвонити до тієї людини, котру ми образили, примиритися з нашими ворогами, ближніми, тією людиною, з якою не були у мирі, з сусідами. Якщо людина не мала звички молитися до посту, то нехай правилом для цієї людини буде щоденна, нехай коротка, але регулярна, молитва вранці, ввечері. Якщо людина зловживала спиртним, то нехай відмовиться від цієї звички, хоча б на період посту. А потім після посту ви побачите, що ця звичка може залишити вас. Якщо людина страждала недугом переїдання, то під час посту потрібно готувати собі таку їжу, яка дійсно буде скоромною у харчовому раціоні.
Якщо людина була неуважною до своїх близьких, знайомих, неуважною до людей, то варто було б вийти на вулицю чи то міста, чи то села, поцікавитися, як живуть ваші близькі, можливо, хтось потребує вашої допомоги. Адже знайдуться такі люди, котрі не відмовляться від вашої підтримки. Поцікавтеся, як живуть самотні люди, можливо, вони потребують причастя, сповіді перед Різдвом. Адже вони самі не можуть прийти у храм. Скажіть про це священику. Він сам прийде до них, причастить, посповідає, і в цьому буде проявлятися ваша турбота про свого ближнього.
Одним словом, ми бачимо, що піст — це важка і копітка робота над собою. Потрібно прикладати багато зусиль, аби побороти свої немочі. Але головне, що потрібно зробити людині, — це помітити їх. Побачити, що є у нас якісь недоліки, негаразди в нашому духовному житті, котрі потрібно викорінити. І піст — якраз той період, коли це зробити буде легше.
— Отче Валентине, на новорічно-різдвяні свята всі ми, зазвичай, обираємо подарунки для своїх рідних і близьких. Чи можете ви порадити — яким має бути різдвяний подарунок?
— Дійсно, є у нас гарна традиція — на Різдво чи то на Святителя Миколая, чи інші зимові свята — дарувати щось близьким людям. Зазвичай, коли ми обираємо подарунок рідним, близьким чи діточкам, ми мало звертаємо уваги, чи корисний він буде. Ми хочемо подарувати такий подарунок, який би сподобався тому, кому даруємо. І тут церква може дати нам всім пораду, як вибрати подарунок такий, який був би корисним для людини. Якщо ви подаруєте своєму ближньому свою любов, увагу, підтримку, турботу, просто скажете лагідне слово, — це буде найкращий подарунок, який ви можете зробити тій людині, котра вам дорога. І цей подарунок дійсно буде корисним не тільки для того кому ви даруєте, але й для вас самих. Тому хочу закликати всіх вас: не чекайте свята Різдва Христового, а починайте дарувати один одному такі подарунки, про які я говорю, вже сьогодні.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ