РIЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ГУРІЯ, АРХІЄПИСКОПА ЖИТОМИРСЬКОГО І НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОГО КЛІРУ, ЧЕРНЕЦТВУ, МИРЯНАМ І ВСІЙ БОГОЛЮБИВІЙ ПАСТВІ ЖИТОМИРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
Улюблені в Господі досточтимі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві брати й сестри!
Сьогодні ми вітаємо один одного словами: «Христос рождається». Цим вигуком ми засвідчуємо, що у світ прийшов Той, про Кого з тугою зітхало безпомічне людство, Той, Який засяяв на землі, ніби сонце після довгої темної ночі.
Бог народжується як людина, «щоб ми отримали життя через Нього» (1 Ін. 4, 9). В Боголюдині — Христі — людина знайшла новий, дійсний сенс життя. З моменту народження Богонемовляти Христа людство вступило в нову еру. В історії світу почався новий відлік часу. Старий Завіт уступив місце Новому. Ось чому говориться, що саме християнство омолодило світ, омолодило людство.
У свято Різдва Христового нам також дано відчути поєднання молодості й мудрості: «Немовлятко бо народжується... Вседосконалий Бог». На іконі свята ми бачимо молоду матір — Пресвяту Діву поряд із щойно народженою дитиною — Богонемовлям Христом. Материнська любов Пресвятої Богородиці освячує всю сьогоднішню подію, що дарує нам відчуття тепла. Різдво — це свято тепла серед зими, тепла людських сердець.
Народившись дві тисячі років тому, Спаситель і тепер хоче народжуватися в серці кожного віруючого в Нього, щоб зробити людей причасниками небесного блаженства і возвисити нас до богоуподібнення. Але, як же багатьом із нас сьогодні недостає духу Христового, смирення і любові! Наші серця закуті в кайдани, вони страждають у полоні матеріальних цінностей, опутані, як павутинням, егоїзмом. Ми байдуже проходимо повз страдаючих і немічних, байдуже дивимося на падіння ближніх, та й самі часом опускаємося до тваринного, бездуховного буття. Ми нарікаємо на бідність матеріальну і не бачимо своєї духовної убогості, шукаємо щастя у світі речей і грошей і забуваємо про скарби духовного світу.
Піднімемося ж від духовної сплячки і спокою і возстанемо від гріховних падінь — Господь кличе нас, щоб вивести з мороку грішного життя, урятувати від вічної смерті і возвести на небо.
Підемо ж, брати і сестри, за різдвяною зіркою до Віфлеємських ясел, щоб поклонитись Богонемовляті Христу і принести Йому в дар сльози покаяння і віруючі серця.
Улюблені в Господі отці, брати й сестри! Вітаю Вас із радісним святом Різдва Христового і наступаючим Новоліттям милості і благості Господньої! Радіючи разом із вами явленню у світ Христа Спасителя, в думках припадаючи до Віфлеємських ясел, що вмістили Невмістимого, молитовно бажаю вам і вашим ближнім радості, здоров'я, благополуччя, миру, добра, духовної міцності, щедрої допомоги Божої і благословенних успіхів у тих трудах, які кожен із вас здійснює в цьому житті для блага нашої Вітчизни й нашого суспільства. Хай подасть ­Господь Спаситель Свою благодать, хай збереже він усіх нас у земних мандрах і удостоїть радості спілкування з Ним у житті майбутнього віку.
Благословення Боже призиваю на вас, ваші домівки і ваші серця.
Божою милістю
ГУРІЙ, архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський, Голова Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ Різдво Христове 2010/2011 м.Житомир