КОЛЕДЖ — ВІДЗНАЧЕНИЙ В УКРАЇНІ

КОЛЕДЖ — ВІДЗНАЧЕНИЙ В УКРАЇНІ

Поки школярі та студенти відпочивали, набираючись сил для II семестру, освітяни нашого міста підвищували та вдосконалювали майстерність, обмінювались досвідом на семінарах, нарадах, конференціях.
Важливий захід відбувався 6 січня 2011 р. з ініціативи дирекції Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу та за сприяння міської влади в лекційній залі економіко-гуманітарного коледжу. Саме тут зібралися представники медичного коледжу, промислово-економічного технікуму, професійного ліцею, економіко-гуманітарного коледжу та керівництво і делегації міських шкіл у кількості понад 100 осіб для участі у науково-практичній конференції: «Компетентнісний підхід до сучасного освітнього процесу». Мета конференції — визначити стан, проблеми і шляхи реалізації компетентнісного підходу в сучасному освітньому просторі. Варто відзначити, що науково-практичні конференції подібного ­гатунку є традиційними (з 2004 р.!), вони відбуваються з ініціативи керівництва та на базі економіко-гуманітарного коледжу.
Та почалася конференція з приємної події для колективу економіко-гуманітарного коледжу та й міста загалом. Адже за офіційними даними державного комітету статистики України та відповідно до Європейського стандарту рейтингування, Новоград-Волинський економіко-гуманітарний коледж здобув перемогу над конкурентами та посів II місце у рейтингу за підсумками останніх двох років діяльності серед підприємств із кількістю офіційно працюючих до 50 чоловік (малі підприємства).
Відповідно, коледж отримав статус-нагороду «Підприємство року 2010», а директор — ­Паламарчук Микола Євгенович, — сертифікат «Керівник року України 2010» та орден ­«Почесний хрест».
Колективом НВЕГК здобуто II місце серед 350000 під­приємств України. Це підтверджено цифрами державної статистики та ­аудитом рейтингу КВЕД 80.30.0 «Вища освіта».
Нагороду вручали заступник міського голови В.А.Костюк та заступник начальника управління освіти Т.Ващук. Після привітань перейшли безпосередньо до роботи. З поважних причин не прибув Єрмаков І.Г., кандидат педагогічних наук, завідуючий лабораторією педагогічних новацій Академії педагогічних наук, але своє бачення компетентнісної освіти він представив по телефону.
Змістовно насиченими були пленарні виступи Власенко О.М. — кандидата педагогічних наук, доцента кафедри педагогіки ЖДПУ ім.І.Франка, Ліневича П.К., завідувача інформаційно-методичного центру управління освіти і науки міської ради, Герасимчук О.П., заст. директора ЗОШ №7, Захарової О.А. заст. директора ЗОШ №5.
Після пленарного засідання розпочали роботу секції, де учасники конференції — як доповідачі, так і присутні, — могли обговорити проблеми та поділитися досвідом стосовно компетентнісного підходу до організації навчального та виховного процесів. У 22 допо­відях різної спрямованості висвітлювались питання адаптації першокурсників, компетентності сучасного педагога і його самоосвіти, всі учасники наукового зібрання зазначали у своїх виступах і при обговоренні: компетентнісний підхід є невід’ємною частиною навчально-виховного процесу; педагогічний досвід вчителя та викладача має охоплювати сучасні освітні тенденції та інновації для забезпечення основної мети — формування всебічно розвиненої особистості та конкурентноспроможного спеціаліста. Також було відзначено досвід колективу економіко-гуманітарного коледжу, котрий постійно впроваджує в практичну діяльність сучасні освітні технології (з 2005 р. працює за модульно-рейтинговою системою навчання, створює електронні посібники та ін.).
Підсумком роботи конфе­ренції стало прийняття резолюції, готується до видання збірка матеріалів та доповідей.
Враховуючи побажання освітян міста, підтримку інформаційно-методичного центру та міської влади, сподіваємось, що подібні педагогічні зібрання залишаться традиційними в освітньому просторі Новограда-Волинського та будуть розширюватись за рахунок науковців та педагогів з інших міст.
Фото Віктора ТИМОЩУКА