ЧИ ЗМІНИВСЯ ПОРЯДОК ОПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ ЛИСТКІВ У 2011 РОЦІ?

З таким запитанням ми звернулись до головного спеціаліста Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції житомирського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олени Станіславівни НІЦЕВИЧ, котра проінформувала:
— Зміни в Законі України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. №2240 щодо лікарняних листків стосуються лише страхувальника, тобто роботодавця, який здійснює оплату листків непрацездатності працівникам.
Як і раніше, працівник підприємства, установи, організації в день виходу на роботу після тимчасової непрацездатності (хвороби) здає «закритий» лікарняний лист, завірений медичним закладом у відділ кадрів, а де його немає — керівникові підприємства. Листок непрацездатності повинен бути оформлений правильно (є всі печатки, правильно вказано назву підприємства, ПІБ хворого і т.д.). Якщо лист оформлений з помилкою, наприклад, невірно вказано назву підприємства (навіть, якщо помилка в одній букві), то потрібно внести виправлення і завірити його печаткою у поліклініці, що видала лікарняний.
Після цього лікарняний лист потрапляє до рук комісії (уповноваженого) із соціального страхування, яку створено на підприємстві, установі чи організації. Вона вивчає обставини страхового випадку, розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності і виносить остаточне рішення — оплачувати лікарняний чи ні. Рішення комісії має бути зафіксовано в протоколі. До того ж, комісія контролює правильність нарахування допомоги, приймає рішення про припинення виплати допомоги (повністю чи частково). І останній етап — бухгалтерія, що розраховує суму допомоги на підставі вказаних у лікарняному листі даних.
СУМА ЛІКАРНЯНОГО З 2011 РОКУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАЖУ
Сума, що виплачується за лікарняним листком, залежить від страхового стажу працівника і його офіційного заробітку за останні півроку.
За законом, якщо страховий стаж менше 5 років, за лікарняним виплачують 60% офіційного середнього заробітку за останні півроку, страховий стаж 6-8 років — 80% заробітку, якщо більше 8 років — 100% заробітку.
Тепер при компенсації лікарняного листка гроші роботодавець повинен виплачувати, виходячи зі стажу соціального страхування, а не трудового стажу. Простіше кажучи, стаж рахуватиметься не за записами у трудовій книжці, а за датами, за які з вашої зарплати вносилися відрахування до Фонду соцстраху. Таким чином, до стажу вам тепер не зарахують, наприклад, відпустку за свій рахунок.
Після цього лікарняний лист бухгалтерія зобов’язана прийняти та оплатити відповідно до закону: перші 5 днів (якщо вони робочі, вихідні та свята, — за лікарняним не оплачуються) за рахунок підприємства — гроші повинні виплатити автоматично разом із зарплатою за місяць, у якому співробітник хворів.
А от, починаючи з 6-го дня, оплата лікарняного листка здійснюється Фондом соціального страхування. Для цього необхідно, щоб страхувальник-роботодавець нарахував суми до відшкодування по листках непрацездатності, оформив заяву — розрахунок встановленого зразка за підписом керівника та головного бухгалтера, засвідченою печаткою підприємства, та звернувся до Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для отримання коштів на виплату матеріального забезпечення.
Фонд, після перевірки правильності запов­нення реквізитів, даних про сплату єдиного внеску, здійснює фінансування страхувальників-роботодавців протягом десяти робочих днів після надходження заяви-розрахунку.
ЩО МОЖНА ЗАПРОПОНУВАТИ ДЛЯ ПОКРАЩАННЯ РОБОТИ?
Вважаю за необхідне в цьому питанні підвищити роль головних бухгалтерів підприємств, установ та організацій в контролі за підлеглими щодо вчасної подачі заяв-розрахунків для здійснення соціального страхування до Новоград-Волинської міської виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а фінансування буде проведено Фондом вчасно, і, головне, щоб їх використання проводилось за цільовим призначенням.
Власна інформація