ГРИП ЗНОВУ ПОЧИНАЄ... «РОХКАТИ»

Зима закінчилася, пригріло тепле і ласкаве весняне сонечко, однак вірусні інфекції та грип поки що не здають свої позиції. Навколо чути покашлювання, знайомі та близькі скаржаться на високу температуру, нежить. Що ж за віруси «атакують» наше здоров’я — про це наступна розмова з головним державним санітарним лікарем Новоград-Волинського району Людмилою Миколаївною ПРОХОР:
— З початку жовтня по даний час на гострі вірусні інфекції та грип у місті та районі перехворіло більше тринадцяти тисяч осіб. З яких майже сімдесят відсотків — діти до сімнадцяти років. У першу хвилю захворюваності на території України домінував вірус типу «Б». Проте останнім часом відбулася зміна збудника. Сьогодні грип типу «А» (його ще називають «свинячим») реєструється у восьмидесяти семи відсотків випадків.
Захворювання, викликане цим збудником, характеризується більш агресивним перебігом, яскраво вираженими клінічними проявами та підвищеним ризиком ускладнень. На десятому тижні 2011 року в Україні було зареєстровано одинадцять смертельних випадків від грипу, два з яких — на Житомирщині.
— Яка ситуація складається у Новограді-Волинському та районі?
— На даний час захворюваність у місті та районі не перевищує порогових рівнів, проте щотижнево реєструється близько півтисячі випадків захворювання. В 4,7 відсотка хворих був поставлений діагноз «грип». Санепідемслужбою продовжується ведення моніторингу захворюваності, в тому числі — дитячих закладів, шкіл та класів. І за весь епідсезон заборонялося навчання у 69 класах та восьми школах міста та району.
— Як же можна уберегти себе від грипу та ГРЗ?
— Заходи з профілактики ГРЗ та грипу залишаються незмінними, окрім вакцинації, яка, до речі, нині є недоцільною, бо імунітет виробляється через два-три тижні після щеплення, а на той час прогнозується вже спад захворюваності.
Особливо вразливі до ГРЗ та грипу діти до двох років, люди похилого віку та особи з хронічними захворюваннями. Особи, котрі доглядають хворих, повинні закривати ніс та рот марлевою пов’язкою (4-5 шарів марлі) та стежити за тим, щоб хворий користувався виділеним для нього посудом, рушником, постільною білизною, в приміщенні проводити вологе прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів, провітрювання. При кашлі та чханні необхідно прикривати рот та ніс хустинкою.
Уникати переохолодження тіла, тримати ноги в теплі. Уникати поцілунків, рукостискання, частіше мити руки з милом. Дітей із ознаками захворювання не відправляти до школи, в дитячі садки. По можливості, не користуватися громадським транспортом. Необхідно вживати продукти, багаті на вміст вітаміну «С», якого найбільше у ягодах смородини, капусті, лимонах, плодах шипшини, а також часник та цибулю, що містять фітонциди, які згубно впливають на віруси.
Ефективно застосовувати імуномодулятори та адаптогени у вікових дозуваннях (настоянки женьшеню, ехінацеї, екстракт елеутерококу, імунал, амізон, мефенамінову кислоту тощо). Обов’язково — за порадами лікаря. Не проводити та не брати участь у масових заходах. Не займатись самолікуванням, у випадку захворювання необхідно викликати лікаря. Пам’ятайте! Грип — небезпечний! Його краще попередити, а ніж лікувати.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА