МИ ЗНАЄМО, ЧОМУ НАВЧАТИ ДІТЕЙ І ЯК ЇХ ВИХОВУВАТИ

Всі знають, що весна — пора оновлення, але це ще й пора підведення підсумків, бо для того, щоб рухатись далі, тим більше у визначеному напрямку, необхідно вчасно проаналізувати, наскільки плідним був пройдений шлях.
На часі знову розмова про якісні освітні послуги, про фаховий рівень спеціалістів, які його забезпечують, про готовність навчального закладу нового типу надавати такі послуги, бо успішне навчання сьогодні — це шлях до успішної самореалізації у подальшому житті.
Цього року у місцевій пресі дуже мало з’являлось матеріалів про рівень навчальних досягнень учнів міста Новограда-Волинського. Здебільшого, вся інформація про новини освітянського життя стосувалася участі у конкурсах педагогічної майстерності вчителів, але, якби ми того не хотіли, основний показник роботи школи сьогодні — це досягнення її учнів у різних рівнях олімпіад з навчальних базових дисциплін. Сьогодні основне завдання учителів гімназії — навчити гімназистів учитися, учитися з радістю та задоволенням, шукати своє покликання. Щоденно колектив однодумців вирішує питання: чому навчати дітей і як їх виховувати.
Про успіхи вчителів та учнів НВК «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня» в місті відомо всім, але цього року ці перемоги такі вагомі, що не викликали ніяких сумнівів у тому, хто має бути переможцем у щорічному конкурсі «Гордість міста» у номінації «Освіта». Дійсно, флагман освіти у місті сьогодні — це НВК «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня». У загальноміських олімпіадах з базових дисциплін команда гімназії виборола першість, зайнявши 56 призових місць (23 перших, 14 других, 19 третіх місць). Факти — річ безкомпромісна. Ви зможете самі переконатися в цьому, коли розглянете таблицю, в якій подані результати творчих досягнень і здобутків учителів та учнів НВК у ІІІ турі (обласних) олімпіад з базових дисциплін.
Всього місто Новоград-Волинський вибороло 36 призових місць в області, 19 з них — на рахунку колективу НВК. Ось вони — наші переможці та їх наставники: Рудюк Катерина, Колосович Ярослав (вч. Гуцул Т.П.); Яцук Богдан, Павлюк Ольга (вч. Тапал Н.В.); Павлюк Ольга (вч. Лук’янчук Т.Д.); Голосова Катерина (вч. Осадчук Г.Г.); Павлюк Ольга (вч. Поліщук Н.О.); Гуменюк Юлія, Седлецька Яна, Фільчук Катерина, Удовенко Анна (вч. Вітренко В.В.); Удовенко Ганна (вч. Андрійчук Л.М.); Коваленко Катерина (вч. Савчук Т.А.); Рудюк Катерина (вч. Опанасюк Л.Ф.); Рудюк Катерина, Павлюк Ольга, Величко Владислав, Летушев Олександр (вч. Євтушина М.О.); Ткачук Олександр (вч. Гончарук О.О.).
Також гімназисти під керівництвом вчителів займаються науковою роботою. Цьогоріч на ІІ етап Всеукраїнського конкурсу — захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів Житомирського територіального відділення МАН України було представлено чотири наукових роботи від нашого навчального закладу. Наукова робота учениці 11 класу Удовенко Ганни «Пресові видання етнічних німців Західної Волині в 20-30 роках ХХ століття» (науковий керівник Вітренко В.В., вчитель німецької мови НВК) виборола І місце у відділенні філології та мистецтво­знавства (секція німецької мови).
Педагогічний колектив гімназії вважає, що випускники нашої гімназії — це особистості, готові до соціального, професійного та громадянського самовизначення, тому для формування такого громадянина використовують різні види діяльності, прагнуть утвердити нові взаємини у колективі: гімназисти — учитель, учитель — батьки, батьки — учні. І як показують сьогоднішні результати, — ми на правильному шляху.
Н.М.ШЛАПАК, заступник директора НВК «Гімназія імені Лесі Українки — школа І ступеня» з виховної та позакласної роботи