ВИПУСКНИЙ БАЛ-2011 І ЩО НА НЬОГО ОДЯГНУТИ

ВИПУСКНИЙ БАЛ-2011 І ЩО НА НЬОГО ОДЯГНУТИ

МОДНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИПУСКНОГО-2011
Випускний вечір... Радісний і трохи сумний, хвилююче свято прощання зі школою, безтурботним дитинством. Цей вечір — незабутній, адже випускний бал буває лише раз у житті. Тому до нього так ретельно готуються юнаки та дівчата, котрі закінчують 11-клас.
Особливо хвилюються дівчата-випускниці. Їм хочеться підібрати гарне і стильне вбрання, зробити особливу зачіску, макіяж і манікюр, щоб бути в цей вечір неповторними, щоб приваблювати до себе всі погляди. Тож і не дивно, що випускний часто перетворюється на показ мод, де кожна леді — модель.
Мода на випускні сукні постійно змінюється, з'являються нові тенденції, і вже те, що носили років 5-7 тому, виявляється зовсім немодним. В один час випускниці одягалися в сукні лише білого кольору, інакше було не прийнято. Не носили в 60-80-ті роки довгих суконь. Тепер практично всі обмеження у виборі випускної сукні зняли.
Зараз мода дуже різноманітна і, як кажуть, «без комплексів». Можна одягнути вишукану довгу сукню до підлоги, коктейльне коротке або платтячко середньої довжини — до коліна. Все це — модні тенденції-2011. Сучасні дизайнери радять випускницям купувати або шити наряди, що відповідають їх віку, підкреслюють молодість, вони не повинні перетворювати юну випускницю в солідну даму. Для пошиття сукні або костюма на випускний вечір використовують легкі, хвилясті тканини — атлас, шовк, сатин, шифон. Колір сукні варто підбирати, щоб він був «до лиця» — це залежить від кольору очей і волосся, від тону шкіри.
У цьому сезоні модниці віддають перевагу романтичному стилю. Дизайнери розробили для них такий варіант, як сукня-сюрприз із пишною спідницею, що знімається. На урочистій частині випускниця буде одягнена в екстравагантне плаття принцеси, а коли настане момент перейти за святковий стіл, — одним помахом руки такий наряд перетворюється на маленьке модне, коротеньке платтячко, вдало підкреслюючи фігуру. У ньому буде дуже зручно провести всю ніч і зустріти світанок.
Лише кілька років тому багато випускниць воліли одягати довгі і дуже пишні сукні. Таке вбрання інколи ставало просто мукою для юних грацій — в ньому незручно було ходить по сходах, сидіти, танцювати. Тому багато дівчат не витримували такого королівського спорядження до ранку і переодягалися в інший одяг — простіший. Тепер так само в моді домінують довгі сукні, але не занадто пишні, а хвилясті, легкі. Вони більш зручні та виглядають дуже вишукано і шляхетно.
Випускний вечір також варто розглядати, як молодіжну вечірку. Тому плаття для нього має бути модним, зручним, максимально відображати неповторність, індивідуальний стиль дівчини. Кожній випускниці підходить своя сукня, головне — визначитися зі стилем, щоб бути чарівною. Вибирати плаття на випускний треба заздалегідь, подивившись сторінки сайтів, де пропонуються випускні сукні-2011, побувавши в модних салонах.
У моді в цьому році буде жіночність і непередбачуваність. Чудово виглядають на молоденьких випускницях двошарові сукні, зшиті з легкого, ніжного шифону. Їх можна прикрасити воланами, рюшами, плісировкою, чудово поєднується все це з ніжною гамою кольорів. Романтичність образу чудово посилять принти, елементи дуже модного зараз гіпюру.
Деякі дівчата хочуть виглядати яскраво, більш експресивно. Тут доречними будуть такі кольори тканин, як червоний, синій, жовтий, або тканини, схожі на шкіру екзотичних тварин. Деяким подобаються облягаючі силуети, що підкреслюють груди, талію, стегна. Але все ж випускна сукня має залишатися елегантною, витонченою, а не крикливо-сексуальною.
Для дівчат, котрі мають бездоганну фігуру, підійде коротка сукня-футляр. Модними стають також сукні з коротенькими спідницями-пачками в стилі 60-х років.
Сукня із завищеною талією чудово буде «сидіти» на худенькій дівчині, невисокого зросту. Таке вбрання додасть зовнішності випускниці граціозності, вона буде здаватися вищою. Якщо випускниця повненька, їй також краще одягтися в довгу сукню, можна з відкритими плечима, із завищеною талією. При цьому не повинно бути рюшів і додаткових деталей. Низ сукні повинен вільно обволікати фігуру, не обтягуючи її.
Власне, який би наряд не вибрала випускниця, — найголовніше, щоб їй у ньому було комфортно.
При покупці добре приміряйте плаття, пройдіться в ньому, посидьте, нахиліться. Воно не має бути надто вузьким і занадто коротким, щоб не заважало рухам.
Бажаємо правильно зробити свій вибір, щоб випускний вечір перетворився для вас у справжній бал, на якому ви будете найвишуканішою принцесою!
А ЯКЩО НЕДОРОГО, АЛЕ ЗІ СМАКОМ?
Для більшості майбутніх випускниць питання про недороге, але красиве випускне плаття стоїть вельми гостро. Оцінимо пропозиції магазинів, що торгують весільними і вечірніми платтями (які, насправді просто вечірні, але маркетологи з легкістю заносять їх до розряду «випускних»). Всі вони пропонують «недорогі випускні плаття» за ціною, що починається від 150 доларів.
Можливо, комусь це і «недорого». А що робити, якщо ви знаєте ціну грошам? Якщо за це «недорого» батьки повинні працювати на роботі майже місяць? І навіть, якщо передбачити, що батькам не шкода грошей, і що вони з легкістю можуть дозволити зробити для вас таку покупку, чи не краще заощадити декілька баксів і витратити їх потім хоч би на невелику туристичну поїздку?
У цій статті не буде «халявного» рецепту. Нічого з неба не впаде. І випускне плаття — теж. Подивіться в Інтернеті фотографії торішніх свят, де вже пройшли випускні вечори. Чи так вже принципово, аби плаття було «від Версачі»? Може, шарм і вишуканість у чомусь іншому?
Сучасна мода настільки нескута світськими рамками, що крій плаття може бути найрізноманітнішим. І зовсім необов'язково, аби фасон був складним. У цьому і полягає основний секрет. Випускне плаття можна зшити самостійно — дуже просто і легко! При цьому ви не обмежені пропозицією магазинів. Ви можете самі вибирати свій випускний фасон.
Звичайно, мало хто з сучасної молоді тримав у руках голку. Ну, а бабусі і мами? На прохання допомогти зшити випускне плаття, відгукнуться майже будь-які батьки. Ну, може, окрім тих, хто купує дітям «Феррарі».
Отже, декілька простих порад:
Перше — не женіться за складністю фасону. Випускний — це динаміка, рух. Вас чекає бенкет або прогулянка по місту. Вибирайте випускне плаття, що підкреслить достоїнства і приховає недоліки фігури. Зайдіть на сайти, що розповідають про кінознаменитостей. Погляньте фото найгламурніших голлівудських персон. Ви не зустрінете там «рюшечок» і «воланів».
Справа не в складності викрійок. Примадонни не шиють, а купують плаття на замовлення. Але плаття, перш за все, повинне підкреслювати жіночність.
СТИЛЬ БОГИНІ АФРОДІТИ
Для випускного плаття зробити вільну викрійку набагато легше. Плавні спадаючі лінії не лише додадуть романтичності образу, але і приховають неминучі кравецькі огріхи.
Не намагайтеся створити викрійку самостійно. Це дуже складна, професійна робота. Шукайте журнали, порпайтеся в Інтернеті (допоможе «Гугл»). Коли викрійка знайдена, — починайте шити плаття. Але не варто квапитися кроїти дорогий відріз. Спершу радимо купити найдешевший сатин і на ньому потренуватися. Адже не факт, що зробити випускне плаття все-таки вийде. Краще витратити 3-7 баксів на дешеву ганчірку. Якщо не вийде, — збережете в резерві гроші для покупки плаття в магазині. Лише, зшивши чорновий варіант, переконавшись, що все сидить по фігурі нормально, можна купувати справжню тканину.
СКІЛЬКИ КОШТУЄ ВИПУСКНИЙ-2011
Якщо кільканадцять років тому випускний бал був традицією, то в останнє десятиліття перетворився на моду чи, найімовірніше, — своєрідне шоу під девізом «хто виглядатиме краще і дорожче».
Мода, як знаємо, — явище швидкоплинне та мінливе. Але, можливо, ви погодитесь, що випускний бал — це синтез моди і традиції. Бо все одно мусять бути гарна сукня, зачіска, букет — це традиція. Якими вони вже будуть, якої форми, кольору, фасону, — визначає мода. Але випускний, попри традицію і моду, — це передусім свято, що вимагає по-святковому великих грошових витрат. На світлинах із випускного наших батьків — те ж свято. Та складові інші: простота, білий колір, скромність, дитяча наївність. Натомість сьогодні всі ці означення замінює одне слово — «шоу».
Тож, що потрібно для випускного — не балу, не вечора, а шоу? Для випускниць на першому місці — вибір сукні. Більш старанні визначилися з її придбанням ще за два-три місяці до головного дійства, та це розголошенню в колі однокласниць не підлягає, бо є на рівні державної таємниці. Добре, що сьогодні проблем із придбанням сукні немає, оскільки її можна купити всюди: на ринку, в спеціалізованих магазинах, торгових центрах або взяти напрокат чи пошити на замовлення. Ціна сукні коктейльної або вечірньої становить від 250 до 1000 гривень, більш екстравагантної та бальної — від 800 до 3000 грн. Послуги кравчині коштують приблизно від 200 гривень і більше, залежно від складності пошиття та індивідуальних тарифів майстринь. Великий асортимент тканин дозволяє реалізувати всі забаганки клієнта. На вечірню сукню потрібно півтора-два метри тканини, бальна сукня вимагає чотири-п’ять метрів матерії за різною ціною (від 50 гривень за метр і більше). Додати оригінальності образові випускниці й підкреслити елегантність сукні допоможе яскрава біжутерія, цінові рамки якої коливаються від 50 до 1000 гривень. Асортимент надзвичайно широкий.
Сучасні попелюшки-випускниці розуміють свої «кришталеві черевички» по-різному, втілюючи в життя своє бачення моди. Жіноче взуття (переважно босоніжки) можна придбати за ціною від 150 до 900 гривень.
Останні штрихи — зачіска, манікюр та макіяж. Зачіска коштує від 60 до 200 гривень. Класичний манікюр вартує 30 гривень, а художній — 70. Макіяж і так привабливого юного личка випускниць коливається від 50 до 90 гривень.
КОСТЮМ ПІД КОЛІР СУКНІ
Святково «прибрати» до випускного вечора юнака обходиться дешевше. Адже йому непотрібно всіх цих «прибамбасів» з макіяжем, манікюром, зачіскою та різноманітними аксесуарами на кшталт сумочки в тон святкового вбрання.
Та все ж зовнішній вигляд випускника обійдеться в кругленьку суму. Ціна костюмів — від 500 до 2500 гривень. Цікаво, що тепер випускники мають можливість (і так здебільшого роблять) підібрати сорочку під колір сукні улюбленої однокласниці. Сорочка та краватка обходяться дешевше, аніж аксесуари випускниць. Їх ціни залежать від якості й місця купівлі. Зручне взуття, в якому випускники сміливо можуть вирушити на свій перший бал та покружляти на ньому у вальсі, коштує в межах 400-900 гривень. Потрібним та обов’язковим аксесуаром у день прощання зі шкільною родиною є квіти. Ціна запашних та різнобарвних букетів — від 50 до 100 гривень. Варто зазначити, що випускники не обмежуються тільки одним букетом, адже хочеться подякувати й зробити приємне всім улюбленим вчителям.
Випускний — свято не лише одинадцятикласників, а й їхніх батьків, котрі також прагнуть виглядати по-особливому. Якщо батьки купуватимуть всі потрібні елементи гардеробу, а не скористаються тим, що вже є, то їх вбрання коштуватиме в середньому так само, як і випускників.
Попри це, кошти варто відкладати і на випускний бал — він обійдеться не в одну тисячу гривень. Батьки, котрі вже не вперше святкують випускний, маючи старших дітей, добре знають, що гроші на свято треба збирати з січня-лютого, аби потім витрати не стали справжнім шоком. На останній шкільній гулянці всі хочуть виглядати якнайкраще. Вишуканість і дороговизна в цьому випадку стоять чи не на першому місці, особливо у дівчат. Хлопці теж купують шляхетні костюми, грошей практично ніхто не шкодує.
«За костюм і сорочку ми віддали трохи більше, як півтори тисячі гривень. Це — середня вартість нормального костюма. Були, звичайно, і дорожчі, але я не бачив, щоб вони чимось відрізнялися від мого, — розповідає про свої покупки випускник Дмитро. — Ще 400 гривень віддав за туфлі. Краватки не купував — у березні батьки подарували на день народження. Витрачених грошей не шкода, адже костюм буду носити не один рік. Це — своєрідне капіталовкладення батьків у зовнішній вигляд майбутнього студента».
Зовнішній вигляд випускниці обійдеться значно дорожче. Адже кожна дівчина на цьому святі хоче бути якщо не королевою, то, принаймні, принцесою. Пошук випускної сукні більшість школярок розпочали ще взимку. Купити плаття не так вже й легко: тут має значення не лише фасон, а й колір і навіть довжина. Хороша сукня коштуватиме близько тисячі гривень. Звичайно, можна купити і за 500, і навіть — за 300, але тоді про якість не варто й згадувати. За таку ціну непогане плаття можна взяти напрокат. Але слід пам’ятати: якщо пошкодите — розірвете чи поставите пляму, що не виводиться, — доведеться відшкодовувати. Тож про розкутість на святі, особливо під час швидких танців, можна забути. Дорожче обійдеться прокат плаття в стилі «попелюшки»: довга сукня з корсетом коштуватиме 500-800 гривень при умові, що ви перші її вдягаєте, якщо ж ні — ціна знижується.
Багато модниць вдаються до послуг кравчинь. Таке плаття може бути і оригінальнішим, і дешевшим. Вартість пошиття вечірньої сукні коливається від 250 (нескладного крою) до 800 гривень. Не варто забувати, що весна — гаряча пора не лише для випускників, а й для швачок. За кожну деталь сукні доведеться доплачувати, та й самі ціни, порівняно з осінніми, зростають.
У цьому переконалася мати випускниці Світлана: «Моїй Оксані нічого в магазинах не сподобалося. Каже, що то — ширпотреб. Тож ми вирішили шити плаття. На тканину витратили 300 гривень, а на пошиття — 500. Взуття купили недороге — заплатили за босоніжки трохи більше трьохсот гривень. Правда, доньці до вподоби були за 700, але це вже занадто, вони того не варті». Не треба забувати і про аксесуари. Більшість дівчат хочуть, аби камінь у сережках та кулоні відповідав кольору плаття. Срібний набір (перстень, сережки та кулон) коштують 250-400 гривень. Звісно, можна зекономити і обійтися простою біжутерією.
Але скільки б не коштував випускний, проте в пам’яті залишаються лише позитивні емоції, гордість батьків за своїх таких гарних і вже дорослих дітей, вдячність рідній школі і вчителям та незабутній перший світанок.
А щоб свято стало по-справжньому незабутнім, — скористайтеся послугами оператора і фотографа. Вартість відеозйомки коливається в межах 300-400 доларів. Фотографії обійдуться дешевше — 150-200 доларів. У колонку додаткових витрат можна віднести і тамаду — він організує конкурси і не дасть нудьгувати батькам та вчителям. Така організація розваг обійдеться у 200-250 умовних одиниць.
Сума виходить значна. Аби погуляти на випускному вечорі та виглядати на всі сто, треба щонайменше 2000 гривень лише на випускника, не враховуючи похід батьків на свято. І це за умови, що у вас — син. Для доньки доведеться додати ще й витрати на салон краси чи самому освоювати професію перукарки та візажиста.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА