«ДІТИ СТАЛИ ЖОРСТОКІШИМИ»

Смерть десятикласника Житомирської ЗОШ №18 під час бійки школярів на перерві між уроками стала трагічною сенсацією. На наше прохання начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Олександр Пастовенський повідомив, що працівники управління зустрічалися з учителями й учнями школи, щоб з’ясувати, як саме і чому сталася трагедія, службове розслідування проводить також спеціальна комісія міського відділу освіти.
Нами було встановлено, сказав О.Пастовенський, що четверо підлітків під час перерви затіяли суперечку й штовханину, внаслідок чого спочатку двоє, а потім й інші опинилися на землі. Коли до них через дві-три хвилини підійшов учитель, — троє піднялися. Один — залишився лежати на землі. Вчитель спробував надати йому першу медичну допомогу — робив штучне дихання, а черговий учитель викликав «швидку допомогу», яка й прибула до школи через 15-20 хвилин і констатувала смерть учня.
Школа, повідомив О.Пастовенський, надала допомогу, в тому числі й грошову, в організації поховання учня. Прощання з ним проходило на території школи, де були присутні всі школярі й учителі, громадськість мікрорайону.
На день смерті дитини директор школи Т.Сєтак уже третій день була у відпустці, після якої мала намір звільнитися з роботи, про що вже подала заяву. Проте, коли сталася трагедія, вона прийшла в школу (зараз же знову знаходиться у відпустці). О.Пастовенський сказав, що залишається поки що не з’ясованим, від кого пішла інформація про те, що причиною смерті школяра стало падіння його з яблуні. Слідство це, очевидно, встановить. Проте, вважає керівник освітянського відомства області, те, що сталося, є горем для сім’ї загиблого учня, а також родин, причетних до цієї трагедії. При цьому О.Пастовенський відзначив, що хлопці-школярі часто б’ються, такий у них спосіб з’ясовування стосунків у цьому віці. Але якщо раніше це були бійки «поки кров з носа не піде», то сьогодні помітно, що діти стають жорстокішими, вони не розуміють, не усвідомлюють межі, за яку переступати не можна. Причиною цього, вважає посадовець, є згубний вплив на психіку й виховання дітей жорстокості, яка заполонила телеекран. У мультиках герої відривають один одному голови, руки й ноги; безкінечні бойовики й серіали перенасичені сценами жорстокості й насильства, здійснюваного, за версію авторів цих витворів псевдомистецтва, справжніми суперменами. А це, безперечно, формує характер дітей, перекреслюючи роботу батьків, школи і вчителів.
І хоч за останні роки, за словами О.Пастовенського, кількість правопорушень серед учнівської молоді зменшилася, — вони все ще є, і трагедія в Житомирській школі — тому переконливе свідчення. «Я вважаю, — сказав начальник управління, — що в ній є вина кожного: і педагогів, і міськво. Не можу сказати, що немає й моєї вини».
«Житомирщина»