ЗАЛІЗНИЙ ВБИВЦЯ ЧИ НАЙКРАЩИЙ ДРУГ?

Із настанням літа на території України та області за участю мотоциклістів спостерігається збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод, особливо з тяжкими наслідками.
Мотоцикли — це засіб пересування, спорт чи хобі? Одні купують мотоцикл для тимчасових поїздок за місто. Інші вкладають гроші у надшвидкісні двоколісні машини задля ­отримання адреналіну. Такі люди влаштовують між собою перегони й цілі турніри — це вже спорт. Слід ще згадати про так званих байкерів. Для них мотоцикли стають сенсом життя. Це — єдине, чим вони заробляють і на що витрачають гроші. Здається, між цими трьома категоріями немає нічого спільного. Проте, це не так. Мотоцикл — ось що їх усіх об’єднує.
У великих містах надто пожвавлений рух на дорогах, тому існує великий ризик зіткнення. Такий транспорт користується більшою популярністю у селах та передмістях. Здавалося б, в сільській місцевості ризик аварійності набагато менший, там немає такого скупчення транспорту. Проте, є й інші загрози. Перша — невгамовна юнацька жага до пригод. Неодноразово працівникам Державтоінспекції доводилося бачити страшні ДТП, в яких гинули та отримували тяжкі травми підлітки, котрі каталися на мотоциклах без номерних знаків, та які не зареєстровані в Державтоінспекції, до того ж, без водійських посвідчень.
Невже так важко отримати посвідчення найнижчої категорії «А»? Скажімо, сучасний імпортний мопед може розвивати таку швидкість, як і мотоцикл середнього класу, а керувати ним дозволяється без жодних документів. З іншого боку, чимало юнаків не можуть дочекатися 16-річного віку, щоб отримати посвідчення водія мотоцикла, і поспішно всідаються за кермо без документів. Хлопці вночі влаштовують на своїх залізних ревучих «конячках» справжні погоні за гострими відчуттями. А вдень перед дівчатами хизуються. І, знаючи, де є пост ДАІ, свідомо його об’їжджають, щоб не «попастися». На жаль, це ні для кого не новина, проте, ніяких категорій покарання чи застороги для таких людей немає. Як кажуть: «не пійманий — не злодій». А коли з’являються докази, — шибайголови, у кращому випадку, знаходяться на лікарняних ліжках, закуті у кілограми гіпсу. Та й давно відомо, що жодними заборонами і санкціями порядку навести не вдасться. Саме тому необхідно, перш за все батькам, контролювати своїх дітей та цікавитись, на яких підставах вони сідають за кермо незареєстрованого мотоцикла, без посвідчення водія та не маючи відповідних навиків їзди.
С.ДМИТЕРЧУК, начальник ВДАІ м. Новоград-Волинський, капітан міліції