ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Добрый день, отец Алипий! Хочу уточнить: в Петров пост можно вкушать рыбу только по выходным?
— Господи, благослови! По традиции, в Петров пост рыбу едят во все полиелейные праздники, включая, естественно, и воскресные дни, а также субботы.
— Доброго дня, отче Аліпіє! Дозвольте Вас потурбувати своїми проблемами. А проблеми у мене — зі здоров’ям, вже третій рік тримається температура, постійна слабкість, часті головні болі, таке відчуття, що всю мою силу хтось забирає, а в лікарні нічого не можуть зробити. Куди я тільки не зверталась, самі лікарі радять звернутися до, так званих, «бабок». Один знайомий порадив частіше ходити до церкви, що я і роблю, але під час Богослужіння нападає така «зівота», що аж сльози наступають на очі. Частіше намагаюся сповідуватися й причащатися. Нам порадили поїхати до Почаєва, але таке очікуване видужання до мене ще не прийшло (а сестра, до речі, після Почаєва вийшла заміж). Я просто не знаю, до кого мені звертатися, я не можу нікуди піти і нікому не розповідаю про свою хворобу (крім близьких), бо не зрозуміють. Порадьте, що мені робити, можливо, варто звернутись до старців або священиків у монастирі, які допомогають у подібних ситуаціях. Дякую!
— Господи, благослови! Тетяно, маєте зрозуміти, що у Церкви немає кваліфікації на лікування. На це поставлені від Бога лікарі. Але Церква точно знає, що усі хвороби — через людські гріхи, або як засіб випробовуння. Тож, чиста душа, отримуючи хворобу, отримує іспит на те, як буде переносити її: чи продовжить жити у подяці Богу і шануванні Його святого Імені, чи почне Йому зраджувати і побіжить до відьм, екстрасенсів і інших засобів проти Бога і Його Церкви. А як людина грішна, то має спокутувати своїм стражданням гріх. І справжніми ліками стає покаяння та життя у Христі.
Старці допомагають тим, що своєю ласкавою бесідою допомагають душі прозріти свою провину перед Богом і розкаятись. А за сим отримати полегшення. Чи допомогти нести болість своєю молитвою.
У вашому регіоні є відомі монастирі в Корці, Городниці та інші. Туди й зверніться по допомогу. Але зціляйте душу. Про це, перш за все, турбуйтесь.
— Добрий день! Я зі своїм хлопцем познайомилась на весіллі, де були першою парою кумів (вінчальною)! Чи дозволяє церква нам вступати в шлюб? Тому що я чула, що першій парі кумів не можна вінчатися.
— Господи, благослови! У Церкви немає такої заборони.
— Благословіть запитати. Після відвідування святих місць, зсередини мені говорять голоси, іноді зі мною відбуваються дивні речі. Мене — ніби дві. Особливих подробиць писати не хочу. Підкажіть, що робити, бо іноді стає страшно виходити з дому.
— Господи, благослови! В цивілізованому суспільстві не прийнято говорити про бісів. Але ж вони існують реально, не оглядаючись на нашу освіту. І те, з чим вам приходиться стикатися, знаходиться у світі духовному. На жаль, скоріш за все, вас турбують духи зла. Тому рекомендую ретельно висповідатися і часто Причащатися з молитвою про вигнання бісів і очищення душі заради вселення в неї Христа. Бережіться когось засуджувати!