НЕЗВАЖАЮЧИ НА СКЛАДНІ ЕКОНОМІЧНІ УМОВИ, ЗАВДАННЯ ВИКОНУЄМО

НЕЗВАЖАЮЧИ НА СКЛАДНІ ЕКОНОМІЧНІ УМОВИ, ЗАВДАННЯ ВИКОНУЄМО

2 ЛИПНЯ — ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
Податкова служба займає особливе місце серед державних органів управління, від зваженої, обгрунтованої та справедливої роботи якої значною мірою залежить економічний клімат у районі, місті, кожному куточку нашої держави. З нагоди професійного свята ми зустрілися з начальником Новоград-Волинської ОДПІ ­Володимиром Павловичем КАЛЕНСЬКИМ.
— Володимире Павловичу, чи вдається вашому колективу виконувати поставлені перед ним завдання?
— Слід зазначити, що з кожним роком податковою службою забезпечується зростання надходжень до бюджету. Незважаючи на значно складніші економічні умови, ніж були у минулих роках, завдання по доходах січня-травня 2011 року Новоград-Волинською ОДПІ виконані.
У працівників Новоград-Волинської ОДПІ стало доброю традицією зустрічати державні свята здобутками у праці, і сьогодні вже досягнуто значних показників з надходжень до бюджетів усіх рівнів.
Начальник відділу перевірок платників податків Т.І. Присяжнюк (в центрі) з ­колегами С.Б.Гордійчук, І.М.Васильчук, А.В.Дейнека, А.В.Десятко, О.В.Сирбу— Які саме здобутки Новоград-Волинської ОДПІ?
— Так, за 5 місяців поточного року податковою інспекцією забезпечено надходжень до Зведеного бюджету України майже 76,0 млн. грн., планові завдання виконано на 108,4 відсотка, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ­надходження до бюджету збільшено на 12,6 млн. грн., або 19,9 відсотка. З них до Державного бюджету направлено близько 28,1 млн. грн, відповідно до місцевого бюджету надійшло 47,9 млн. грн. Значні суми надходжень до бюджетів складають податок з доходів фізичних осіб —
36,9 млн. грн., податок на додану вартість — 13,4 млн. грн., податок на прибуток — 11,1 млн. грн., плата за землю — 4,4 млн. грн. тощо. Це означає, що наша робота дає можливість вчасно забезпечувати соціальні виплати, цим самим захищати інтереси кожного громадянина нашої держави.
— Володимире Павловичу, у всіх цивілізованих країнах вчасно сплачені податки є ознакою чесного і порядного бізнесу. А хто з наших новоград-волинських платників податків відзначається особливою сумлінністю?
— З першого дня створення державної податкової служби ми прагнемо бути ближче до платників податків, налагодити ­партнерські стосунки. Крок за кроком намагаємося бути відкритими, прозорими і потрібними людям. На цьому шляху основний акцент робимо на формуванні у платників податків високого рівня свідомості щодо необхідності добровільної сплати податків. Хочу подякувати тим сумлінним платникам податків, які забезпечують вчасну і в повному обсязі сплату платежів до бюджету. Серед таких:
ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» (директор Портянко С.Ф.), ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» (директор Нусбаум С.А.), ДП «Городницьке ЛГ» (директор Мельник В.С.), ТОВ «Труд» (директор Кушков В.Д.), ПП «Меблева фабрика «Мірт» (директор Ющенко О.М), ТОВ «Юнік фарма» (директор Махінов М.К.), Городницьке СТ (голова Гранецький В.А.) та інші.
Начальник відділу протидії незаконному відшкодуванню ПДВ, майор податкової міліції І.П.Северчук та ­старший ­оперуповноважений відділу оперативних заходів зі ­скорочення податкового боргу, старший лейтенант податкової міліції С.М.Кучинський— Які серед місцевих підприємств вносять найбільше коштів до бюджету?
— У Новограді-Волинському до Реєстру великих підприємств включено ТОВ «Церсаніт Інвест», що формує значну частину надходжень до бюджету нашого району. Також великі суми надходжень забезпечуються ТОВ «ВО «Техна». Тому до цих платників і особлива увага. Вони можуть розраховувати на індивідуальний підхід за напрямами адміністрування податків, надання послуг, у т.ч. першочергового надання роз’яснень, довідок, мінімізацію часу на подання податкової звітності, звірку розрахунків із бюджетом тощо.
— Яку головну проблему намагається вирішити податкова служба на сьогоднішньому етапі?
— Слід зазначити, що є багато питань, які знаходяться на постійному контролі у працівників податкової служби. На жаль, залишаються такі платники податків, які декларують збиткову діяльність, використовують схеми мінімізації податкових зобов’язань з платежів до бюджетів. Також не менш актуальною темою сьогодення є детінізація доходів та відносин у сфері зайнятості населення, тобто громадяни працевлаштовуються без оформлення трудових відносин, виплата заробітку проводиться у «конвертах» тощо. Відповідно втрачають і бюджет, і громадяни.
Начальник відділу оподаткування фізичних осіб В.Л.Артєм’єва (справа) та завідувач сектору адміністрування майнових платежів Н.І.Кузнєцова— Останнім часом на новий Податковий кодекс сиплеться чимало критичних зауважень. Ваша думка стосовно цього документу?
— Як на мене, сьогодні кожна людина усвідомлює, наскільки важливе прийняття Подат-
кового кодексу, потреба якого давно назріла. За цим стоїть прагнення людей до стабільності й прогнозованості. Цей документ передбачає поступове зменшення податку на прибуток підприємств, податку на додану вартість, зменшення кількості місцевих податків і зборів, введення податку на майно, запровадження спрощення витрат та ведення податкового обліку тощо. Податкова система повинна виконувати не лише фіскальну функцію з наповнення бюджету, а також регулюючу.
— У наш непростий, кризовий в економіці, час — як працюється податківцям?
— Сьогодні працівники державної податкової служби демонструють високий професіоналізм, знання справи, громадську мужність та відповідальність.
У складі Новоград-Волинської ОДПІ є відділ податкової міліції на чолі з підполковником Білошицьким Михайлом Миколайовичем. Співробітниками ВПМ постійно здійснюються заходи, спрямовані на викриття злочинів у сфері економіки, ухилення від сплати податків, детінізація доходів з метою наповнення бюджету. Хочеться відзначити вагомий внесок у нашу спільну справу начальника оперативно-розшукового відділення ВПМ, майора податкової міліції Гончарука Є.В., начальника відділення оперативних заходів із скорочення податкового боргу ВПМ, капітана податкової міліції Капустінського А.П., оперуповноваженого відділу боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів, майора податкової міліції Деменчука С.В.
Напередодні професійного свята щиро бажаю всім працівникам нашої служби принциповості і відповідальності у повсякденній роботі, авторитету і довіри платників податків, а також здоров’я, добра, щастя, родинного затишку!
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА